EF 70-200mm f/4L IS USM or EF 70-200mm f/2.8L USM

isa_cat 發表於 2017-11-13 15:59:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小妹早前買了 5D4 現想買 70-200, 想問吓邊枝常用啲
同埋邊到買平啲

Many Thanks
rollei6008i 發表於 2017-11-14 09:00:43 | 顯示全部樓層

初初俾網上歪理話 F4 那支好過F2.8 , 入左F4, 有次去影相,借朋友支F2.8 試下,支F4掉得. 重或質素自己衡量要乜

F2.8也有IS, 仲手震就自己問題.
回復 支持 1 反對 0

avantgarde 發表於 2017-11-14 08:39:25 | 顯示全部樓層
我三枝70-200 (F4L, F2.8L 及F2.8L IS II) 都有, 意見係, 有錢就小白兔, 一定無後悔。Budget 唔夠又要求高畫質就小白/二手小白一。常用又唔怕無靚散景就一定F4。始終2.8光圈比到既係唔同。

buzzboy007 發表於 2017-11-14 15:47:23 來自手機 | 顯示全部樓層
f4  is … 夠玩… 吾使咁重

cookiemerry 發表於 2017-11-13 17:03:11 | 顯示全部樓層
70-200L is ii 是canon的招牌鏡
如果追星的個個有一支

70-200L F4IS 十分舊的設計(10yrs),除了細少少冇什麼特別,等出新款

回復 支持 0 反對 1

sum007 發表於 2017-11-13 20:18:56 | 顯示全部樓層
我由f4上2.8,最後落返f4...事關而家既機差一級iso差別唔算太大
反而2.8太重更易手震所以快門對比f4都要更高

當然,唔怕重同貴既
畫質同低光拍攝一定2.8

但非工作計,能夠令你有意慾拎出街先叫岩自己既鏡

kit888 發表於 2017-11-13 16:27:49 | 顯示全部樓層
EF 70-200mm f/4L IS USM輕便好多,但室內影相2.8光圈就好用D
回復 支持 反對

韋士利 發表於 2017-11-15 21:09:09 | 顯示全部樓層
要F4 定 F2.8 睇情況 我有F4 IS同F2.8 II
日拍都係F4, 室內/夜拍(非人像)會用F2.8 II,影人像帶影樓燈基上好少開大光圈
以前D機F4 冇F2.8 開咁多十字對焦點 但依家中階機常用對焦點好多F4 都開十或雙十 所以F4 都好用
邊支常用睇你影相習慣同取材
回復 支持 反對

Avonia 發表於 2017-11-22 14:57:06 來自手機 | 顯示全部樓層
F2.8個散景,F4散景是兩碼了的事

绝对系  發表於 2017-12-8 01:08 PM
回復 支持 反對