DCHome.net 數碼天地論壇

樓主: INDEPENDENCE

1DX Mark II/A9生態攝影分野之我見

資深會員

buyerbb 發表於 2018-1-11 10:30 PM
我今天有空,看回資料,才知Getty不是報館而是賣相公司
怪不得可能做到 ...

同以前 Magnum 個定位相似

新聞業係一個產業,唔係只得報館或電台電視台, Reuters / AP 果類通訊其中一個業務就係賣新聞、片同相

So ……其實我一直都係攞 Getty 做例子唔知點解你地會理解左我講報館……先唔講全世界同 Getty 類似既通訊社或媒體多不勝數,就算係一般報館係某 D 時候其實都有咁既機會,睇工作性質,簡單舉個例,佔中第一日嚮金鐘你你估 d 記者會理你夠唔夠人手揀相?連拍左先啦,影唔到仲大獲啊。未必有 Getty 奧運咁跨張,但一千幾百張揀一張頭版相我相信係合理數字。

然後又再回歸到我一開始既講法:以量取勝有乜問題呢?正如我 #6 講,一般人影咁多真係麻煩,但人地出呢件 Product 時本身個 Target 就係專業用戶,當然唔需要考慮一般人唔會用到咁高連拍量,然後業界對呢個水平既器材又有需求。咁當然啦,一般用家有興趣又有能力人地一樣會賣比你,就好似一個普通人行入車行都可以買到架一樣可以落場跑既大 R 黎飛下咁,唔通又話「架老電咁大馬力無乜用」咩。

其實扯遠左,回歸返樓主既講法啦,一般人唔嫌麻煩一樣可以打幾千張揀相,亦可以好似樓主咁一次按三張張張中,邊個方法啱自己咪揀返相應器材囉,又唔係搵食唔洗介懷既,不過個理由都只係因為個方法啱自己而唔係套器材差咁解。
回復 支持 反對

電同SD 卡系樽頸位,要換電同等write 入,用過就知幾痛苦
回復 支持 1 反對 0

2萬

5萬

資深會員

Ch@nSiR 發表於 2018-1-11 07:38 PM
奧運唔夠咩

Getty 當時點影網上周圍都有報導……當然我個數字都係假� ...

奧運相都唔係真係咁值錢啫. 一個奧運咁多項目, 要出咁多相,  平均一張相可以值幾多錢?  
仲有, 咁做其實有D矛盾. 要出咁多人, 咁高成本去做, 應該係想得到好高質素既相. 但係有資格決定用邊張相都要有料先得. 要同時搵咁多有咁既資格既人真咁易? 要幾多有幾多? 唔夠人隨時搵兼職臨時工頂? 咁質素點有保証?
整個團隊百幾人, 咁即係包好多工作喎.
影得相多自然所有既成本都會高咗. 令捕捉到最佳時刻容易D當然係好. 不過當連拍快到一個程度, 再快可以得到既回報其實好細. 唔係真係可以不計成本咁總之快D就係好.

這樣說,奧運相不是值錢,而是在於一門有市場的生意 當然未必貴賣,但如我之前回另一位師兄時說,未心間間報館有人力物力去當地影,呢類相就  詳情 回復 發表於 2018-1-12 11:52 AM
睇情況囉 我 #31 個回覆果個都係打個比喻黎對比返連拍量多與少、人多與人少既效果分別。 Getty 當時點做網上有報道,整個團隊百幾人影左 150 萬  詳情 回復 發表於 2018-1-12 11:08 AM
回復 支持 反對

銀牌會員

Thank you all for this excellent discussion
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

marksman01 發表於 2018-1-11 10:22 PM
學下我,唔影都得,先至系至高境界
不過睇你都系為相死,為機亡果啲人 ...

娛樂既野當然係睇自己啦. 幾時想玩就玩, 又可以玩下第2樣. 有好多不同既娛樂方法, 唔可能放晒時間係一樣既.

一來量力宜為啦,二來就真系見好多人放晒啲時間系樣野到  詳情 回復 發表於 2018-1-12 07:10 PM
marksman01的意思可能是指佢呢種大C唔洗量產,靚相一年一張都夠 XDDDD 講下笑唔好介意 XD  詳情 回復 發表於 2018-1-12 11:22 AM
回復 支持 反對

資深會員

AY2007 發表於 2018-1-12 10:23 AM
奧運相都唔係真係咁值錢啫. 一個奧運咁多項目, 要出咁多相,  平均一張相 ...

睇情況囉

我 #31 個回覆果個都係打個比喻黎對比返連拍量多與少、人多與人少既效果分別姐。

Getty 當時點做網上有報道,整個團隊百幾人包括攝記同編輯以及後勤,影左 150 萬張以上最終揀 8 萬幾張。

當然呢個配置唔會係常態,都係針對大型 event ,但做左咁多年如果成本為唔到相信唔會咁做。另外請人揀相都唔會係求其,請個 watchdog 要求係有深厚經驗的。
回復 支持 反對

資深會員

AY2007 發表於 2018-1-12 10:36 AM
娛樂既野當然係睇自己啦. 幾時想玩就玩, 又可以玩下第2樣. 有好多不同既 ...

marksman01的意思可能是指佢呢種大C唔洗量產,靚相一年一張都夠 XDDDD
講下笑唔好介意 XD

唔講邊有得笑,頂唔住”笑”既通常都自行了斷  詳情 回復 發表於 2018-1-12 07:14 PM
Milk Honey Studio 拾花工作室
Photo,video,makeup & studio rental 影樓出租 service
http://www.mhsstudio.com
Canon 1DX 5Ds 5DII 100D
600Ex x2 AD360
C24f2.8stm S35.4 C40f2.8stm C50.2+.4  C85.2+8 C135.2
T15-30f2.8 C18-55 f3.5-5.6 stm C24-105f4x2  C70-200 f2.8IS
回復 支持 反對

資深會員

AY2007 發表於 2018-1-12 10:23 AM
奧運相都唔係真係咁值錢啫. 一個奧運咁多項目, 要出咁多相,  平均一張相� ...

這樣說,奧運相不是值錢,而是在於一門有市場的生意

當然未必貴賣,但如我之前回另一位師兄時說,未心間間報館有人力物力去當地影,呢類相就會有人買來用,這樣就有市場了

我看過有關他的報導,大部分都是說佢相有幾多佢的團隊有幾多人,出相有幾快。因為用來介紹他們的文章裡,所用的相片也不是果種好藝術的相片,只是一些實用性高的相片。如不計構圖和Decisive Moment,呢樣只是Marketing宣傳,不能代表什麼,也不代表大部分人必須這樣做。這只能代表是他們公司的營運模式。

另外我也在質疑,當連拍快到一個程度, 再快可以得到既回報其實好細. 唔係真係可以不計成本咁總之快D就係好,因為都是果句,我個人就覺得,如計中焦來說,1秒10張和20張其實可能結果差不多但花多一倍時間去選相片
呢樣是我攝影工作這樣多年,和用過1Dx後的感覺。

另外這樣推論下去,用如A9影,這樣他們公司除upgrade 器材後,更要update 請更多人來做到佢地doenload相和選相時差?如預計營利不變來說,這以企業角度又好像不要這樣做。

所以我總覺得Getty 例子是一個例子,但若說這可以代表連拍真是越多越好,好像又不是大合適的例子,因為不能確定,佢其實是用幾多連拍。10萬相,用1DX其實也可以用1秒5張影。

純吹水,希望大家不要介意。

我都係舉一個「以量取勝有乜問題」既例子 樓主覺得 1Dx 按三張張張中好過 A9 連拍幾百張,本身係個人攝影方法,推論到單反無反邊個好 d ,個人認  詳情 回復 發表於 2018-1-12 12:14 PM
Photo,video,makeup & studio rental 影樓出租 service
C24f2.8stm S35.4 C40f2.8stm C50.2+.4  C85.2+8 C135.2
T15-30f2.8 C18-55 f3.5-5.6 stm C24-105f4x2  C70-200 f2.8IS
回復 支持 反對

資深會員

不過講真,我都幾肯定Getty 不會用S系影奧運,因為鏡頭唔夠,可能再下次奧運才知佢會點玩了 XDDD
回復 支持 1 反對 0

資深會員

buyerbb 發表於 2018-1-12 11:52 AM
這樣說,奧運相不是值錢,而是在於一門有市場的生意

當然未必貴賣,� ...

我都係舉一個「以量取勝有乜問題」既例子

樓主覺得 1Dx 按三張張張中好過 A9 連拍幾百張,本身係個人攝影方法,推論到單反無反邊個拍攝體驗好 d ,個人認為呢個推論有少少唔合理姐。

放心,我明 XDDD 當然,我現時都覺得OFV是真的十分重要,尤其在超極端的環境~~所以我覺得師兄說 1Dx 按三張張張中好過 A9 連拍幾百張其實是要加埋整  詳情 回復 發表於 2018-1-12 01:34 PM
個人網站網址改為:
http://www.orange-chansir.com
回復 支持 反對

資深會員

Ch@nSiR 發表於 2018-1-12 12:14 PM
我都係舉一個「以量取勝有乜問題」既例子

樓主覺得 1Dx 按三張張張中� ...

放心,我明 XDDD

當然,我現時都覺得OFV是真的十分重要,尤其在超極端的環境~~所以我覺得師兄說 1Dx 按三張張張中好過 A9 連拍幾百張其實是要加埋整體體驗性,而不止連拍。

但我覺得
無可否認
A9 如果20張都中焦,其實真是買機送技術,我常說,只要對準焦,按製亂影一堆相,實有一張靚架,如果不是近年怎會有一些普通人影相比專業攝影師影得更好的評論,我們做交相的限制多多,好多人是不會明的了。

而有關技術,我就多少少是當年5D2迫出來 XDDD,當年無錢,機唔夠勁,鏡唔夠靚,閃無選擇,拍片又無auto focus,就這樣做了這樣多年。我常說,當年練的技術,現在一文一值了。

後來用1DX真是覺得對焦和畫質未夠好(在我的工作場合上),到現在用5D4反而覺得比當年1DX更好(但現在已經唔需要當年果種的要求了)

如果當年入行,我已經有A9呢D機就……唉……

我覺得科技進步是好的~~的確在呢個手機影相都好鯰靚的年代,對部大機有要求都好應該的。

不過如說相機的進步來說,好老實說句,我仍是覺得5D2好夠用。什麼意思?呢10年8年只是進步,但沒有如手機般革命性的大改進。真是好期待相機將來會變成怎樣。
回復 支持 反對

資深會員

我呢D冇技術,手又震,近視散光花混合一身既器材撚。
同一題材,5Ds無定向不準焦同一部影出黎sharp比較,連主體都唔sharp, 再講咩構圖都冇意思。
樓主先攪清楚A9對焦點係693點,唔係399點。體驗過,放下品牌偏好再下結論。
Sony大把問題要改善,單係暗位對焦比有反弱。以第一部高階機相,sony仍有大量改進空間。
每部機都有其優點及缺點,衹係視乎是向適合消費者口味
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2018-1-12 10:36 AM
娛樂既野當然係睇自己啦. 幾時想玩就玩, 又可以玩下第2樣. 有好多不同既 ...

一來量力宜為啦,二來就真系見好多人放晒啲時間系樣野到

其實器材技術發展速度都好大影響. 相機同其他消費電子產品都有相似情況, 發展到某程度就唔係咁易係功能上再有大提升. 要吸引舊用家升級越來越難.  詳情 回復 發表於 2018-1-12 11:45 PM
buy la buy la .....
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-1-12 11:22 AM
marksman01的意思可能是指佢呢種大C唔洗量產,靚相一年一張都夠 XDDDD
講下 ...

唔講邊有得笑,頂唔住”笑”既通常都自行了斷

小電王張相,無更新!  詳情 回復 發表於 2018-1-12 09:03 PM
回復 支持 反對

6萬

14萬

版務管理

中毒鳥

marksman01 發表於 2018-1-12 07:14 PM
唔講邊有得笑,頂唔住”笑”既通常都自行了斷

小電王張相,無更新!

hard disc 夠唔夠位架?  詳情 回復 發表於 2018-1-13 11:09 AM
1仔1仔我愛你
回復 支持 反對

2萬

5萬

資深會員

marksman01 發表於 2018-1-12 07:10 PM
一來量力宜為啦,二來就真系見好多人放晒啲時間系樣野到

其實器材技術發展速度都好大影響. 相機同其他消費電子產品都有相似情況, 發展到某程度就唔係咁易係功能上再有大提升. 要吸引舊用家升級越來越難. 少咗新器材刺激唔多唔少都會影響去影相既熱誠. 雖然大家都明白真正對攝影有心既人應該係係影相過程找尋樂趣, 唔係靠換器材. 但係好少人真係只用不變既器材都能夠長時間維持攝影熱情.
所以有不同興趣, 分配時間各樣都玩下反而可能可以玩得耐D.

即係,我就玩完  詳情 回復 發表於 2018-1-13 09:23 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
marksman01 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

charles2 發表於 2018-1-12 09:03 PM
小電王張相,無更新!

hard disc 夠唔夠位架?

係WO,搵長左  詳情 回復 發表於 2018-1-13 09:21 PM
回復 支持 反對

6萬

14萬

版務管理

中毒鳥

marksman01 發表於 2018-1-13 11:09 AM
hard disc 夠唔夠位架?

係WO,搵長左
1仔1仔我愛你
回復 支持 反對

6萬

14萬

版務管理

中毒鳥

AY2007 發表於 2018-1-12 11:45 PM
其實器材技術發展速度都好大影響. 相機同其他消費電子產品都有相似情� ...

即係,我就玩完
1仔1仔我愛你
回復 支持 反對

資深會員

Ch@nSiR 發表於 2018-1-10 12:43 PM
4K crop 一格應該係未來大勢, 呢個係真

E-M1II 同 A9 點解話電子快門可以做 ...

4K crop應該係jpg質素,同埋同single shot一樣要考慮快門,仲有電子快門嘅jelly effect。

我之前既貼子已經提出過 jello effect 問題 現階段要留待 sensor 技術再作突破, 否則 4k crop 只能作應急之用 .  詳情 回復 發表於 2018-1-23 12:56 PM
回復 支持 反對