canon 600exrtII同神牛v860IIc相差大唔大

tklam 發表於 2018-1-12 16:38:22 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
請問各位canon 600exrtII同神牛v860IIc相差大唔大,原廠canon有乜優點,比神牛v860IIc好得多呢?唔該各位
rol 發表於 2018-1-12 17:19:12 | 顯示全部樓層

兩支都有用:

- 散熱能力 C600 RT II 比 V860 II 好很很多, V860 散熱能力很差, 影響連打能力。
- RT 接收能力..  C600 RT II 接收 ST-3E-RT  會比 V860  接收 神牛 X1  強及穩定,甚至更平的TT685 亦會比V860 收得好。
- 用 C600 RT II 可以直接夾永諾閃燈正副廠混合用,神牛就再加接收才可混合原廠副敷閃燈
-TTL 準確性,好似無大差異,因為我99%用M mode

以功效C600 RTII 是最好,但實際使用我用V860 更多,因為飛燈粗用,跌爛不傷心。
因為散熱與接收能力差,不建議你買v860 II,  一係買原廠,一係買最Cheap TT685, 一係永諾600 RT II,  接收能力與原廠一樣,散熱比原廠更強
回復 支持 反對

tklam  樓主| 發表於 2018-1-12 17:50:18 來自手機 | 顯示全部樓層
但永諾做工很差,電池蓋自己爛,就算唔用,佢都會自動分解,某部位會脫落
回復 支持 反對

tklam  樓主| 發表於 2018-1-12 17:53:21 來自手機 | 顯示全部樓層
我買過永諾600exrt,神牛v860cII,神牛暫時不發覺有問題,將來唔知,我十一月買嘅,canon 600exrt2代未買過,所以問各位
回復 支持 反對

tklam  樓主| 發表於 2018-1-12 17:54:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Canon600exrt一代最近壞咗,整要千二或千六
回復 支持 反對

moonlight1812 發表於 2018-1-13 22:28:26 | 顯示全部樓層
我有個永諾環閃,新買用左4次,電池蓋爛左4隻腳鉤,原廠換(好似HK$80),用左兩次又係爛左4隻腳鉤。

p.s. 以前用 Canon 60D,環閃用 V牌,有 TTL的 及 手動的,用了幾年, Good。轉 80D後,V牌 的 TTL環閃 唔work,才轉用永諾環閃。

永諾電池蓋爛,原來係普遍現象,我係youtube 見外國好多鬼佬都遇到爛電池蓋,佢買幾支永諾燈,幾支都爛電池蓋,淘寶仲有專賣永諾電池蓋,可想而  詳情 回復 發表於 2018-1-14 11:10 PM
回復 支持 反對

linyueching 發表於 2018-1-14 08:09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
860ii室內測光就很準,室外就要手動調加減爆光。c同860比。。。回電速度860比較快。。。講散熱大家差唔多。但神牛舊電打千幾張都冇問題而回電速度叫超速。爆光方面c比較正常,v會比較欠爆光,這是我喜歡他的原因,永遠唔會過爆。但c有少少。用左神牛兩年。永若千其唔好買,兩下玩完。
回復 支持 反對

looloo 發表於 2018-1-14 21:00:33 | 顯示全部樓層
錢不是問題原廠一定唔會失望既...

我自己就會用神牛, 因佢現在個x pro引閃真係好堅, 本身好多神牛燈, 幾乎全直接support唔使加接收, 大細燈又可以混合用, 手機都有引閃, 價錢又唔貴, 跌燈燒燈都無咁肉赤.

永諾唯一優勢係佢可用埋Canon同一引閃, 可和原廠燈原廠引閃共用

TTL, 其實無個滿意, 包括原廠.  可能要旗艦機有對焦連勳既重點測光先穩定...  話雖如此, 好多時都係會照用

我試過用神牛x pro引 v860cII 同ad360II,有時會引唔到,無閃,之後又閃番蹟象  詳情 回復 發表於 2018-1-14 11:03 PM
回復 支持 反對

tklam  樓主| 發表於 2018-1-14 23:03:21 來自手機 | 顯示全部樓層
looloo 發表於 2018-1-14 09:00 PM
錢不是問題原廠一定唔會失望既...

我自己就會用神牛, 因佢現在個x pro引 ...

我試過用神牛x pro引 v860cII 同ad360II,有時會引唔到,無閃,之後又閃番蹟象

我暫時唔覺出有呢個問題 ... 會不會是輸出大閃燈未及時回到電...?  詳情 回復 發表於 2018-1-14 11:20 PM
回復 支持 反對

tklam  樓主| 發表於 2018-1-14 23:10:38 來自手機 | 顯示全部樓層
moonlight1812 發表於 2018-1-13 10:28 PM
我有個永諾環閃,新買用左4次,電池蓋爛左4隻腳鉤,原廠換(好似HK$80), ...

永諾電池蓋爛,原來係普遍現象,我係youtube 見外國好多鬼佬都遇到爛電池蓋,佢買幾支永諾燈,幾支都爛電池蓋,淘寶仲有專賣永諾電池蓋,可想而知,好多人都遇到咁情況,我支除咗爛電池蓋,其它倍份都有自動脫落蹟象

我枝永諾ex600放多過用, 暫時都OK (touch wood :P ) , 前排仲upgraded埋 support 5d4 用對焦燈  詳情 回復 發表於 2018-1-14 11:24 PM
回復 支持 反對

looloo 發表於 2018-1-14 23:20:47 | 顯示全部樓層
tklam 發表於 2018-1-14 11:03 PM
我試過用神牛x pro引 v860cII 同ad360II,有時會引唔到,無閃,之後又閃番蹟象

我暫時唔覺有呢個問題 ...  會不會是輸出大閃燈未及時回到電...?

唔知,會唔會有外來干擾,先影響到?  詳情 回復 發表於 2018-1-15 12:03 AM
回復 支持 反對

looloo 發表於 2018-1-14 23:24:59 | 顯示全部樓層
tklam 發表於 2018-1-14 11:10 PM
永諾電池蓋爛,原來係普遍現象,我係youtube 見外國好多鬼佬都遇到爛電� ...

我枝永諾ex600放多過用, 暫時都OK   (touch wood :P ) , 前排仲upgraded埋 support 5d4 用對焦燈

我支永諾600exrt,係做後備,多數放埋一邊,佢都可以咁容易爛,可想而知做工幾差  詳情 回復 發表於 2018-1-15 12:05 AM
回復 支持 反對

tklam  樓主| 發表於 2018-1-15 00:03:16 來自手機 | 顯示全部樓層
looloo 發表於 2018-1-14 11:20 PM
我暫時唔覺有呢個問題 ...  會不會是輸出大閃燈未及時回到電...?

唔知,會唔會有外來干擾,先影響到?

理論上都有可能....  詳情 回復 發表於 2018-1-15 08:10 PM
回復 支持 反對

tklam  樓主| 發表於 2018-1-15 00:05:09 來自手機 | 顯示全部樓層
looloo 發表於 2018-1-14 11:24 PM
我枝永諾ex600放多過用, 暫時都OK   (touch wood :P ) , 前排仲upgraded埋 support 5d4  ...

我支永諾600exrt,係做後備,多數放埋一邊,佢都可以咁容易爛,可想而知做工幾差
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-1-15 19:36:54 | 顯示全部樓層

神牛有太多原因可以令引閃失敗.  收得最差係V860,  出10步以外已經無信心佢必閃.
這是我為何用永諾的原因, 造工係差但引閃99% 成功, 唔洗估估下.

V860 開 1/64 輸出在冬天寒冷天氣都可以過熱罷工, 拖到10秒先比閃一下. 為幫佢散熱仲要一路影一路開電池蓋, 最後局開 1/128 輸出..

永諮C600 RT 二代係有明顯進步, 出1/64 閃500 飛以上無lock 閃拖慢回電先.  用左一年,  跌爛過一次整番又再用.  唔like 佢造工就無計.

我用ad600, ad360ii, tt685, tt350 暫時都唔覺引閃會經常引唔到, 特別360ii同tt685 用得比較多, 都好穩定. V860系列反而未用過 我支原廠燈600ex都好易over heat ...  詳情 回復 發表於 2018-1-15 08:18 PM
回復 支持 反對

looloo 發表於 2018-1-15 20:10:42 | 顯示全部樓層
tklam 發表於 2018-1-15 12:03 AM
唔知,會唔會有外來干擾,先影響到?

理論上都有可能....
回復 支持 反對

looloo 發表於 2018-1-15 20:18:20 | 顯示全部樓層
rol 發表於 2018-1-15 07:36 PM
神牛有太多原因可以令引閃失敗.  收得最差係V860,  出10步以外已經無信心佢� ...

我用ad600, ad360ii, tt685, tt350 暫時都唔覺引閃會經常引唔到, 特別360ii同tt685 用得比較多, 都好穩定.
V860系列反而未用過

我支原廠燈600ex都好易over heat ... 但1/64 其實唔大power, over heat機會應唔大, 奇怪...

rol
我通常係幾位朋友都是同場用神牛閃, 有時各有各用(不同channel), 有時同一channel share 用. 已知神牛引閃不能有下 : - V860 10 米外接收不穩定 (X pro 分兩  詳情 回復 發表於 2018-1-16 11:57 AM
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-1-16 11:57:43 | 顯示全部樓層
looloo 發表於 2018-1-15 08:18 PM
我用ad600, ad360ii, tt685, tt350 暫時都唔覺引閃會經常引唔到, 特別360ii同tt685 � ...

我通常係幾位朋友都是同場用神牛閃, 有時各有各用(不同channel),  有時同一channel share 用.  已知神牛引閃不能有下 :

- V860 10 米外接收不穩定 (X pro 分兩段有效距離調節有改善)
- 太近1米內不能 (同上)
- 戶外太空曠  (中環摩天輪附近有幾個位, 例收吾到)
- 不同神牛就算不同channel, 互相干擾
- 接收超過2 group 以上, 同一接收距離下接上第3 group 時閃時不閃
- 用X1R 接上時, 原廠閃 zoom 值與commander 設定值不一致時.
- 過熱拖慢回電(要熄燈再開, 等佢自然cool down 時間長到不合理)
- 引與收 firmware 不一致, 又或不是最新 firmware
- 引與收輸出不一致, 原因不明, (要手動按test 直至兩者顯示輸出是一致)
- 引與收糸統不一致 , 原因不明 (引用Canon, 收卻沒顯示, 解決如上)  
- 第一下輸出太大力, 未完全回力又再閃, 輸出錯誤,   set 係 出1/32,  接收可以出1/1  (如上, 要按test 再重新同步)
- share 燈用時,  大家setting 不一致,  一個 set 1/32  另一個 set 1/32 + 0.3EV 都唔得
- share 燈用時,  大家commander firmware 不一致

最差情況是以上問題可以同一時間復合,  例如 :  未完全回力, 輸出錯誤 -> 不完全同步, 出 1/1 -> 因為出 1/1 影幾張過熱 -> 過熱10 秒內不閃, 相變全 under -> 10 秒後回電, 繼續錯誤輸出1/1, 相變全過曝 - > 成輯相不是under 就 over..
.
老老實實.. 我用原廠ST-E3-RT 引永諾 / 原廠閃無咁煩.  我仍然會用神牛, 用時小心點設定, 時不時review 下有無炒囉

*用X1R 接上時, 原廠閃 zoom 值與commander 設定值不一致時...  詳情 回復 發表於 2018-1-16 10:22 PM
要touch wood先:P 好奇怪, 我一米內都無問題, 因執架生時習慣Test閃, 可能室內? 又或實際使用時會唔得.... 不過呢樣佢已出兩段有效距離調節 10米外 我好  詳情 回復 發表於 2018-1-16 10:00 PM
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-1-16 16:12:56 | 顯示全部樓層
神牛最頂癮一件事係. 你想兩個人share 燈用時佢就唔閃.  你唔想share 各自各用不同channel, group 佢又會閃.  明明off 左個group 都會閃.
所以有時意外引埋朋友支燈, 就當係撞燈特別效果.

呢樣就試過.... off 左group照閃...  詳情 回復 發表於 2018-1-16 09:48 PM
回復 支持 反對

looloo 發表於 2018-1-16 21:48:25 | 顯示全部樓層
rol 發表於 2018-1-16 04:12 PM
神牛最頂癮一件事係. 你想兩個人share 燈用時佢就唔閃.  你唔想share 各自各� ...

呢樣就試過.... off 左group照閃...
回復 支持 反對