usa2014 發表於 2018-1-14 12:46:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
想買枝反摺腳架,唔會考慮GITZO,想買AOKA KT284C或者KT254C
主要器材:D750+TAMRON15-30或者TAMRON 70-200 F2.8

我睇過SPEC,AOKA呢兩枝腳架唔係差太遠,想問問除左呢兩枝仲會唔會有其他選擇呢??
預算:2000-3000

唔該咁多位

goodfood 發表於 2018-1-23 12:11:22 | 顯示全部樓層
其實反摺腳不太好用, 套杋重D都唔掂, 不如用番正常腳.
題外話, 我有兩支Gitzo Carbon #3, #2, 支三號比大風成枝打橫吹走左,支一號仲離譜,相機底座圓形板同支中軸分了家,兩面都冇膠水積,好彩手快捉住冇傷亡。身在冰島影極光,好在我仲有支Linhof腳架.

用羅絲穿過中軸, 鎖住波頭及尾鈎, 可防甩波頭、尾鈎  詳情 回復 發表於 2018-1-23 02:16 PM
回復 支持 0 反對 1

吹水王 發表於 2018-1-15 10:37:54 | 顯示全部樓層
full  frame機+70-200f2.8鏡,用1號反摺腳是不夠的,用2號好些。近這幾年的大陸反摺腳架,Aoka算是性價比好些的。二千至三千元預算,都是大陸品牌的售價,有空可到旺角星際睇睇,有四、五隻大陸品牌可供選擇。

我就唔太在意係唔係大陸牌子請問點先知枝腳架係幾多號腳?? 我上AOKA官網睇都冇標明  詳情 回復 發表於 2018-1-15 12:47 PM
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2018-1-15 11:38:51 | 顯示全部樓層
我呢兩個月試緊枝大陸Cayer  CT2450  2號反摺腳套裝;這套腳架是2手很便宜買回來的。
套裝跟來的波頭球體鎖緊力不足,最大扭/距得2.7kg/30cm;腳架全開就腳管較軟,全開硬度只及gitzo的gt1542傳統腳架。唯一優點是全開不昇中軸的高度(134cm);昇中軸又是它的死穴,鎖死後有虛位,這些少少的虛位,是會影響到整枝腳架的穩定性。
回復 支持 反對

usa2014  樓主| 發表於 2018-1-15 12:47:47 | 顯示全部樓層
吹水王 發表於 2018-1-15 10:37 AM
full  frame機+70-200f2.8鏡,用1號反摺腳是不夠的,用2號好些。近這幾年的大陸� ...

我就唔太在意係唔係大陸牌子請問點先知枝腳架係幾多號腳??
我上AOKA官網睇都冇標明
回復 支持 反對

吹水王 發表於 2018-1-15 14:03:38 | 顯示全部樓層
腳管最粗段直徑24mm、25mm的是1號,直徑28mm、29mm的是2號;以上的大致上都是跟Gitzo來分別。
回復 支持 反對

veryoldcat 發表於 2018-1-23 14:16:22 | 顯示全部樓層
goodfood 發表於 2018-1-23 12:11 PM
其實反摺腳不太好用, 套杋重D都唔掂, 不如用番正常腳.
題外話, 我有兩支Git ...

用羅絲穿過中軸, 鎖住波頭及尾鈎, 可防甩波頭、尾鈎
回復 支持 反對