防潮箱濕度設定請教

august986 發表於 2018-2-18 13:55:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
十多年前買落個收x家防潮箱, so far so good, 但十多年後今日已不夠用, 所以另再買了個大
size 的, 但問題就來了.
同代理幾經交涉, 當中嘅勞氣野暫且不說, 不過就話係個濕度表出問題, 換左另一個表比我,
鑑於濕度表出問題, 為安全計, 我另再買了兩個 'H' 牌的濕度表, 一個放櫃下邊, 即近個膽嘅位置,
另一個放上邊, 即近原廠濕度表位置.
而家問題係, 我濕度調校, 令原廠表濕度係 50, 咁, 另購的濕度表理應有相近的濕度吧, 但竟然係 30,
兩者相差會有 20 度之多.
而自購的這兩個表, 兩者相差係 5度左右 (下邊的那個較乾, 應該合理吧)
代理叫我唔好信另購的, 佢話佢地嗰啲先係最準, 但佢地自家嗰個出過問題, 我點信佢.

現請教各路英雄, 會否原廠的濕度表仍有問題, 'H' 牌的理應不會咁流吧, 兩者會有咁大落差 ?
還是原廠表有佢地自家的控濕模式, 可 detect 到整個櫃嘅濕度, 會自行顯示合理嘅濕度
yick 發表於 2018-2-18 22:21:39 | 顯示全部樓層
原廠都好準~
你較去M MODE,  濕度應該會係43-52之間遊走..

最近咁濕, 冇可能係30度咁低~
回復 支持 反對

jt278 發表於 2018-2-18 23:03:21 | 顯示全部樓層

原裝用久了會不準,原因可能是金屬氧化。如果原裝濕度計內部是用金屬片測量濕度。我自己就另買casio電子濕度計,試過都好準確。如圖。
[img]%5BURL=http://s245.photobucket.com/user/jt278/media/IMG_9442_zpsmpsmi5ss.jpg.html%5D[/URL][/img]

師兄,請問你個Casio濕度計係邊度買?  詳情 回復 發表於 2018-2-19 03:48 PM
回復 支持 反對

sap 發表於 2018-2-19 13:32:46 | 顯示全部樓層
櫃入面好多好野
回復 支持 反對

august986  樓主| 發表於 2018-2-19 14:48:39 | 顯示全部樓層
綜觀各師兄意見, 即係原廠個濕度表可信, 但就 'H' 牌嗰個 ... 點得黎咁流 !!

To Sap 兄, 我個櫃新買返黎, 仍在測試中, 未敢放太多野, 只 4-5 成滿咁喇
回復 支持 反對

lonelyboy 發表於 2018-2-19 15:48:31 | 顯示全部樓層
jt278 發表於 2018-2-18 11:03 PM
原裝用久了會不準,原因可能是金屬氧化。如果原裝濕度計內部是用金屬片� ...

師兄,請問你個Casio濕度計係邊度買?

在粉嶺的一間家庭式電器小店買的。在同一店舖另買了一個沒有牌子的濕度計, 如圖。(90元左右)(測試過處於同一環境跟casio顯示一樣),現用于在多年前  詳情 回復 發表於 2018-2-19 04:24 PM
回復 支持 反對

jt278 發表於 2018-2-19 16:24:21 | 顯示全部樓層
lonelyboy 發表於 2018-2-19 03:48 PM
師兄,請問你個Casio濕度計係邊度買?

在粉嶺的一間家庭式電器小店買的。在同一店舖另買了一個沒有牌子的濕度計, 如圖。(90元左右)(測試過處於同一環境跟casio顯示一樣),現用于在多年前購買的防潮箱,留意原裝的已經壞掉,長期顯示60度。
[img]%5BURL=http://s245.photobucket.com/user/jt278/media/20180219_075337778_iOS_zpsyd1rfyey.jpg.html%5D[/URL][/img]

唔該哂!  詳情 回復 發表於 2018-2-19 05:24 PM
回復 支持 反對

lonelyboy 發表於 2018-2-19 17:24:18 | 顯示全部樓層
jt278 發表於 2018-2-19 04:24 PM
在粉嶺的一間家庭式電器小店買的。在同一店舖另買了一個沒有牌子的濕�� ...

唔該哂!

另見過鴨記有售 mic 和工具的舖頭都有類似casio或其他牌子的出售,最常見的是 Oregon的牌子,沒記錯要 四五百元,較 casio 貴一倍。  詳情 回復 發表於 2018-2-19 06:21 PM
回復 支持 反對

jt278 發表於 2018-2-19 18:21:33 | 顯示全部樓層

另見過鴨記有售 mic 和工具的舖頭都有類似casio或其他牌子的出售,最常見的是 Oregon的牌子,沒記錯要 四五百元,較 casio 貴一倍。
回復 支持 反對

Avonia 發表於 2018-2-20 07:55:18 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主,大家情況相似,我有二個H牌 30,電子鴨記牌 30 ,原裝 47....事原想買一個H做士啤,一路條氣唔順,買到成箱濕度計,哈哈
回復 支持 反對

Avonia 發表於 2018-2-20 08:26:31 來自手機 | 顯示全部樓層
補充少少,电子鴨記牌都是2個30度......三草一個來講,不計快晤快壊,玩吓可接受
回復 支持 反對

august986  樓主| 發表於 2018-2-20 18:50:15 | 顯示全部樓層
哈哈, 笑了
真估唔到原來 'H' 牌咁流, 早前仲諗住買佢個燈箱黎睇 slide 添, 不過已經無地方有賣

經歷過今次, 對收x家, 尤其佢個把鬼代理, 真有戒心

我有一個十幾年的收藏家及一個新買的,裏面自購每箱一個另外的濕度計,我的喺用專業級的 Testo, 每個五百幾, 量出嚟的度數同收藏家本身跟箱的一樣  詳情 回復 發表於 2018-4-20 11:28 PM
回復 支持 反對

Avonia 發表於 2018-2-20 20:10:17 來自手機 | 顯示全部樓層
不過小兄原裝針錶是大陸什嘜牌子連箱付送,而且用了很久,針錶老化都不出奇
回復 支持 反對

Arcoxia1995 發表於 2018-4-20 23:28:35 | 顯示全部樓層
august986 發表於 2018-2-20 06:50 PM
哈哈, 笑了
真估唔到原來 'H' 牌咁流, 早前仲諗住買佢個燈箱黎睇 slide 添, � ...

我有一個十幾年的收藏家及一個新買的,裏面自購每箱一個另外的濕度計,我的喺用專業級的 Testo, 每個五百幾, 量出嚟的度數同收藏家本身跟箱的一樣。
鴨記的,睇唔重要的你就買,我幫我公司買了一個五十幾元的,有二個探頭話可以量室外及室內的,點知新買番去,二個探頭插咗,在同一房中試,二個頭的距離不到 2 cm ,居然個濕度可以相差五六度, 你話啦.
如真喺四五百買 oregon ,倒不如買專業級的。
不過我想問,你個新箱內的濕度會否波動?還是保持在一個濕度,波幅一度之內 ?
回復 支持 反對