菲林機影藍天問題

royl 發表於 2018-3-2 00:40:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位,話說小弟用EOS 1V + Portra 160 向天空影左一些飛機相,沖洗後都唔覺菲林上有任何色斑,但掃描發現變成以下的樣子。
圖片網址:https://drive.google.com/file/d/ ... vd/view?usp=sharing

相片泛起黃色色間。呢張係1/800, F4, 小白兔+1.4xII ...
呢個現象多數係快快門或者係影天的時候多,影景物(多啲顏色)就唔覺
之前已經換過一次快門,但問題仍然發生。

請問各位師兄有無遇過呢種情況?成因是什麼?望賜教。

charles2 發表於 2018-3-2 00:54:49 | 顯示全部樓層
內地上唔到GOOGLE,返香港再睇!
應該係掃描機問題!

我有懷疑過,但又唔係張張掃瞄的都出事先奇怪...  詳情 回復 發表於 2018-3-2 01:03 AM
回復 支持 反對

royl  樓主| 發表於 2018-3-2 01:03:57 | 顯示全部樓層
charles2 發表於 2018-3-2 12:54 AM
內地上唔到GOOGLE,返香港再睇!
應該係掃描機問題!

我有懷疑過,但又唔係張張掃瞄的都出事先奇怪...
回復 支持 反對

readonlydch 發表於 2018-3-2 03:44:14 | 顯示全部樓層
把底片轉90度再掃瞄一次, 比較斑紋是不是在同一位置

我個部係primefilm XA, 試過底面反轉掃,d紋係會跟著左右調轉  詳情 回復 發表於 2018-3-2 07:23 AM
回復 支持 反對

gareth12468 發表於 2018-3-2 05:17:59 | 顯示全部樓層
似係 scanner 問題
回復 支持 反對

royl  樓主| 發表於 2018-3-2 07:23:56 | 顯示全部樓層
readonlydch 發表於 2018-3-2 03:44 AM
把底片轉90度再掃瞄一次, 比較斑紋是不是在同一位置

我個部係primefilm XA, 試過底面反轉掃,d紋係會跟著左右調轉

多是scanner問題,其實可能張張相都有,只是在一些相片有一大片單色,如藍天,才比較易發現。 快門問題只會出黑色修紋。底片或沖洗問題好少會出  詳情 回復 發表於 2018-3-3 12:36 PM
回復 支持 反對

wongck5 發表於 2018-3-3 12:36:40 來自手機 | 顯示全部樓層
royl 發表於 2018-3-2 07:23 AM
我個部係primefilm XA, 試過底面反轉掃,d紋係會跟著左右調轉

多是scanner問題,其實可能張張相都有,只是在一些相片有一大片單色,如藍天,才比較易發現。
快門問題只會出黑色修紋。底片或沖洗問題好少會出現條紋狀的變色。Scanner問題機會最大。
試下用好一點的火牛供電和有磁環的USB線連接Scanner, 試下有否改善。當然未必有用,如成本不高就值得試下。
話說我部Nikon filmscanner的跟機USB線是非常足料,有磁環,最近條線外皮龜裂,看到內裏的shielding織得好密,所以條線好粗下。Nikon說明書都強烈建議要用原裝USB線,似乎條USB線質素幾重要下。
回復 支持 反對

cmleungive 發表於 2018-3-30 23:09:51 | 顯示全部樓層
黃色色間應該係菲林問題,Portra 我未試過,不過我所有十年前影落的 Gold 100 就全部變黃!
以下到此一遊相還事少,好多珍貴回憶都係咁樣泡湯!
http://www.dchome.net/forum.php? ... =1338430&extra=
回復 支持 反對