tklam 發表於 2018-3-20 11:08:17 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
各位我有兩個CF讀卡器,分別係sandisk同kington,但都壞咗,請問有無邊隻牌子型號好介紹?麻煩各位!
carbon 發表於 2018-3-20 16:38:50 | 顯示全部樓層
艾用幾隻不同 READER, 點知撈亂 R/W  會 剷亂 D FILE POINTER..!!

.
回復 支持 1 反對 0

黑星 發表於 2018-3-20 13:06:17 來自手機 | 顯示全部樓層

我用 transcend, 型號視乎你要幾快速,正常有USB 3.0 已ok

想快同穩定,最怕讀壞張卡,唔該  詳情 回復 發表於 2018-3-20 04:58 PM
回復 支持 反對

tklam  樓主| 發表於 2018-3-20 16:58:05 來自手機 | 顯示全部樓層
黑星 發表於 2018-3-20 01:06 PM
我用 transcend, 型號視乎你要幾快速,正常有USB 3.0 已ok

想快同穩定,最怕讀壞張卡,唔該
回復 支持 反對

nightscrawler 發表於 2018-3-21 16:12:03 | 顯示全部樓層
我以前用Buffalo 但壞了, 現在用transcend so far so good
回復 支持 反對

RDX500 發表於 2018-3-22 00:10:06 | 顯示全部樓層
Using Transcend USB3.0 too
回復 支持 反對

toddler.mcmo 發表於 2018-3-22 10:53:48 | 顯示全部樓層
我仲用緊呢部讀 CF 同 SDHC. 好彩呢5年都冇事...

https://tw.transcend-info.com/Products/No-220
回復 支持 反對

ABC12 發表於 2018-3-27 15:25:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Transend 有部 RDF9 USB 3.1 gen 1 card reader, 唔知有冇師兄用過掂唔掂?
回復 支持 反對

looloo 發表於 2018-3-29 22:04:51 | 顯示全部樓層
https://www.amazon.co.uk/Lexar-P ... eader/dp/B004P8J1DU

我用呢隻...感覺做功質量幾好, 品牌信譽令人安心 etc.... 通常card出事都與劣質writer/reader有關...

無出事時就隻隻分別不大
回復 支持 反對

hold_find 發表於 2018-3-30 17:32:09 | 顯示全部樓層
用番大牌+唔好用多合一基本上都好安全

現今睇見都係多合一,我未見過得一種剩係俾CF卡嘅讀卡器?你有無介紹邊度有,乜牌子乜型號?  詳情 回復 發表於 2018-3-30 06:03 PM
回復 支持 反對

tklam  樓主| 發表於 2018-3-30 18:03:51 來自手機 | 顯示全部樓層
hold_find 發表於 2018-3-30 05:32 PM
用番大牌+唔好用多合一基本上都好安全

現今睇見都係多合一,我未見過得一種剩係俾CF卡嘅讀卡器?你有無介紹邊度有,乜牌子乜型號?
回復 支持 反對

hold_find 發表於 2018-3-31 00:45:40 | 顯示全部樓層
CF又好似唔多覺現貨賣,我自己就用SD既
上網搵都有,少D啫
https://www.bhphotovideo.com/c/p ... 1_compactflash.html
我相信E隻會好用 (無責任估)
或者樓上師兄果隻都好,二合一起碼好過D幾十合一果D先
回復 支持 反對

kmteric 發表於 2018-3-31 22:28:44 | 顯示全部樓層
I use Buffalo multi seven years, so far so good.
回復 支持 反對

黑星 發表於 2018-3-31 23:50:36 | 顯示全部樓層
我覺得大牌子多合一都無所謂,只要用時只用一張卡 read/write 就可以。
另除 card reader 外,條 usb data 線都有影響,唔好求其拎條劣質線來用
回復 支持 反對

jerry88 發表於 2018-3-31 23:55:43 | 顯示全部樓層
講開 card reader, 講遠少少,
我好奇怪, 點解通常 card reader 好少會可以讀埋 USB finger 既呢?
(以前好似有一兩款 card reader 係有埋 USB finger 位的, 但而家都買唔返)
總是唔比我一個 device 讀晒噤多樣野, 搞到我成枱都係線,
回復 支持 反對

einstein 發表於 2018-4-3 14:28:26 | 顯示全部樓層
去淘啦, 淘隻有名D既牌子都好可靠。
回復 支持 反對

韋士利 發表於 2018-4-3 18:10:19 | 顯示全部樓層

我之前都用過好多card reader... 6/7年前入左buffalo 呢隻非常好用...
size 極細, 穩定, touch wood 未炒過... 我個card reader 應該傳輸過 1TB以上既相
佢個CF 對口好fit 而且有個cover 冇咁容易有異物入左去 又可以read 埋SD 我當年係日本買特價好似1480 yen 我覺得勁抵 不過可能依家香港仲平
http://buffalo.jp/product/peripheral/card-reader/bscr25tu3/
回復 支持 反對

NCP34 發表於 2018-4-4 16:39:13 | 顯示全部樓層
USB2.0年代最好用係 Sandisk, USB3.0年代最好用係 LEXAR professional
回復 支持 反對

dennis1025 發表於 2018-8-30 21:43:20 | 顯示全部樓層
我用緊verbatim
回復 支持 反對

dennis1025 發表於 2018-8-30 21:44:07 | 顯示全部樓層

DELETE.....
回復