開箱文 - Olympus 14-150mm F4-5.6

anti_kong_civ 發表於 2018-3-30 18:48:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟縱橫二手市場兩年多。由對相機零認識的一隻菜鳥,又買又賣又換咁變成今日身邊擁有幾部Body及好幾支鏡頭的進階用家。
今日同大家介紹一支非常合適新手使用,但又有少少離地嘅M43鏡頭, 14-150mm F4-5.6。

無反攝影對於多數新手的最大障礙莫過於變焦限制。畢竟新手好多時唔知一張相要點影,如果焦距有彈性,靚相自然就容易影得多了。
最初接觸無反用家的第一支鏡通常是14-42mm II R這支Kit鏡。但個支Kit仔只提供到相等於DC機的28-84mm焦距,令到好多新手成日投訴支野zoom唔遠,平時DC機同樣價錢可zoom10倍。

如果要玩Micro Four-third又要有享受到中高階DC的變焦彈性,呢支可以變焦10.2x的輕便鏡頭似乎就是某些彈藥充足用家的最佳解答。
注意我唔係話支鏡只岩新手用,我自已亦識唔少老手都愛用呢支鏡。  

本鏡頭的體積與40至150 mm相似,但重量比前者多。這源於想鏡頭相對復雜的構造及用上金屬接環。儘管如此,呢支鏡頭話重唔重話輕唔聽輕。如果平時出街Snapping 我應該唔會用呢一支,而且背景矇矓效果較遜色,不太適合人文攝影。但若旅行行山,出外旅行呢支鏡可兼顧到各類攝影題材。。

眾所周知 ,Super Zoom Lens 通常都會出現些無可奈何的取捨。比如此鏡頭的光圈比kit鏡為細,只有F4.0, 這意味遠攝端人像的淺景深效果將無可避免俾kit鏡略差。 說到成像,呢支行貨定價4-5k的鏡頭確有交足功課,成像在F5.6-8時的確很sharp(有12-32mm LUMIX 神餅2號的水平)。 只但係光圈變小,快門就要更長時間曝光,這變相令本鏡低光環境使用性大減。如果用家非常擔心相片品質,我會強烈建議你們將光圈長期set在F5.6,有需要時才調大。

如果你經常去旅行或出席重要場合,又想一支鏡頭做曬所有嘢,又不介意成像或不追求淺景深,那麼 Olympus 14-150mm 將會用用慣新手至中高階DC機又想升級既人士最佳的答案。

@75mm

@150mm

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
charles2 + 20 精彩內容

查看全部評分

charles2 發表於 2018-3-30 20:48:16 | 顯示全部樓層
回復

anti_kong_civ  樓主| 發表於 2018-7-26 20:58:42 來自手機 | 顯示全部樓層
結果,呢支鏡還是賣左。可能去到一個位發現自已其實唔多需要superzoom。
回復 支持 反對

woosung138 發表於 2018-8-11 12:55:47 | 顯示全部樓層
回復

redzombie 發表於 2019-5-29 21:09:55 | 顯示全部樓層
I want to buy this lens too. The 2nd handed price is very attractive now.
回復 支持 反對

anti_kong_civ  樓主| 發表於 2019-5-31 12:37:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Yes, the price is now at 12xx range used. As the trends toward pro gears contunues, it will likely fall to 1k mark soon.
回復 支持 反對