Tamron 100-400mm F/4.5-6.3還是 Sigma 100-400mm F5-6.3

KE1437 發表於 2018-4-1 12:14:55 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現在用D5500+Afp 70300Dx (可能會轉D500)
,手痕想換鏡玩,之前用過80400 VR2 覺得重所以賣左。
AFP 70300 對焦 速度已經夠我用,我都係用來閒時影狗仔跑。

Tamron行貨有七年保養,唔知那裡造鏡身無寫,100mm時光圈大少少,放大率1:3.6。

Sigma 行貨好似得3年保養,日本造,放大率1:3.8。

琴日4點幾……係旺角誠X門口,試左支tamron用D7500,對焦好爽快。sigma 未過……,價錢就差唔多……都係6千頭。

如果這(兩支鏡)比下去,用200至400mm影15至20米 距離時……對焦速度及解象度,那支會好一些??

有無師兄可以比意見?
yuenslhk 發表於 2018-7-20 08:57:59 | 顯示全部樓層
mark_k 發表於 2018-6-22 09:27 PM
說到銳利度, Sigma 好得多, 只是對焦慢, 沒有腳架環, 防震不力, 光圈� ...

你有無試過Tamron?找找全世界的Review都看不到說Sigma 比Tamron 利
回復 支持 1 反對 0

CYY 發表於 2018-4-5 11:52:45 來自手機 | 顯示全部樓層
驣龍對焦明顯快過適馬
回復 支持 反對

KE1437  樓主| 發表於 2018-4-11 08:13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
昨天去左sigma tamron 試曬兩支100400,tamron 真的對焦快一些,係明顯地快。
回復 支持 反對

RM_Ramos 發表於 2018-4-12 12:30:07 來自手機 | 顯示全部樓層
價錢反映質素,龍仔最大優點係保養期長,但點解咁長,師兄可以思考下。 小弟用過B003同現用5058, 天涯鏡來講, 大家都係10倍變焦, 論畫質Sigma勝一籌, 純經驗分享,宜家龍仔有無改進真係用過先知
回復 支持 反對

radionex 發表於 2018-4-12 22:41:13 | 顯示全部樓層
我對龍仔啲鏡無乜興趣, 除左哩支, 在花展試過, 對焦明顯快過佢自己支150-600,  100-400哩個焦段, 如果你影狗仔, 龍仔今次哩支值得玩下, 相比之下Sigma 果支系慢左啲, 動態野, 爭啲就系爭啲, 同企定定試有啲唔同
回復 支持 反對

KE1437  樓主| 發表於 2018-4-15 00:24:47 來自手機 | 顯示全部樓層
我都唔知買邊支……我對sigma 鏡有比較耐用既信心,因為我都有用開佢既單反,但龍仔的比較對焦快…有7年保…但未用過龍仔的鏡。
回復 支持 反對

KE1437  樓主| 發表於 2018-4-15 00:25:12 來自手機 | 顯示全部樓層
好難 選擇/.\
回復 支持 反對

yuenslhk 發表於 2018-4-17 09:25:28 | 顯示全部樓層
Tamron可以加腳架環,又對焦快,當然係Tamron...

仲有S你要考慮焦點是否準確的問題

原厰80-400都走焦, 定焦都走, 何况副厰, 測下焦就知, 變焦鏡大部份都走焦, 多小問題咁解,  詳情 回復 發表於 2018-4-17 09:58 AM
回復 支持 反對

honchan 發表於 2018-4-17 09:58:04 | 顯示全部樓層
yuenslhk 發表於 2018-4-17 09:25 AM
Tamron可以加腳架環,又對焦快,當然係Tamron...

仲有S你要考慮焦點是否準� ...

原厰80-400都走焦, 定焦都走, 何况副厰,  測下焦就知, 變焦鏡大部份都走焦, 多小問題咁解,
回復 支持 反對

Patrick9878 發表於 2018-4-17 10:07:10 | 顯示全部樓層
成六千蚊, 焦距同畫質又唔係差好多, 係我就唔換!

絕對同意,用番70-300仲好  詳情 回復 發表於 2018-6-21 06:01 PM
回復 支持 反對

soonerorlater 發表於 2018-6-21 18:01:09 | 顯示全部樓層
Patrick9878 發表於 2018-4-17 10:07 AM
成六千蚊, 焦距同畫質又唔係差好多, 係我就唔換!

絕對同意,用番70-300仲好
回復 支持 反對

mark_k 發表於 2018-6-22 21:12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
70-300 有 focus breathing, 近距離時實際焦距遠遠低於 300
回復 支持 反對

mark_k 發表於 2018-6-22 21:25:25 來自手機 | 顯示全部樓層
在最短對焦距離, 300mm 端實際只有 200mm, 另外, 70-300, 200開外的銳利度驟降
回復 支持 反對

mark_k 發表於 2018-6-22 21:27:03 來自手機 | 顯示全部樓層
說到銳利度, Sigma 好得多, 只是對焦慢, 沒有腳架環, 防震不力, 光圈偏小

你有無試過Tamron?找找全世界的Review都看不到說Sigma 比Tamron 利  詳情 回復 發表於 2018-7-20 08:57 AM
回復 支持 反對

markhamwong 發表於 2018-7-24 01:33:04 | 顯示全部樓層
Tamron lens are so sharp these day.
but brand is very personal. Search from google and YouTube. You can find out which one you like the most.
回復 支持 反對

eddichan 發表於 2018-7-24 10:22:18 | 顯示全部樓層
個人認為,Sigma 不能裝腳架環,單是這點便輸給Tamron了!
回復 支持 反對

s8272435 發表於 2018-7-28 00:17:47 來自手機 | 顯示全部樓層
失光兩者收光圈可改善,T記 要收多d, 弦光T記點收都無法改善。
回復 支持 反對

mark_k 發表於 2018-8-12 02:18:04 | 顯示全部樓層
騰龍是一隻非常平均好的鏡頭,一般用途,絕對上選,其一輕點,其二對焦快肯多,其三防震好很多,其四光學質量每個焦段都很好,300mm比適馬的好,其五光圈其實大一點,網上有比較,其六有腳架環

雖則如此,我還會選擇適馬原因是 我會用400mm拍風景,400mm端,適馬比較銳利,其二,我投資了大量適馬鏡頭,包括1401增距鏡,其三,我已經在淘寶買了腳架環
回復 支持 反對

lichtung 發表於 2018-12-7 15:24:10 | 顯示全部樓層
可以參考下ePHOTOzine兩支鏡test report:

sigma 100-100
https://www.ephotozine.com/artic ... y-lens-review-31050

tamron 100-400
https://www.ephotozine.com/artic ... d-lens-review-31750
回復 支持 反對