豪宅 PRICE 公屋質素

carbon 發表於 2018-4-13 11:23:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
投資二三事 - 周顯 2018年4月13日

周顯﹕「窮人」買新豪宅 只能做水魚
【明報專訊】話說九龍有一個豪宅新盤,平均呎價4.7萬元,最高超過6.9萬元,但是建築質素就麻麻了,主人房廁所的雲石浴缸有崩角情況,石材表面凹凸不平,洗手盆的水龍頭也有生鏽……不過,其實這些都是小事,不少人買豪宅回來,都會打個稀巴爛,重新裝修,所以最重

要的,不是內部裝修,而是鋼筋、石屎,穩不穩陣,會不會漏水等等。

不過,如果現在要我買豪宅,絕對不會買新樓,因為今日的發展商愈來愈賤,新樓很多都偷工減料,除非是十幾萬元一呎的超級豪宅,才會用靚料,因為超級富豪都是發展商,自然識貨,至於買一億幾千萬樓的「窮人」,卻不妨當其水魚,照劏可也。

為什麼會有這個現象,因為地產霸權和政府、議員勾結,這十幾年來,新樓缺乏,但有一部分客人,尤其是內地買家,卻鍾愛新樓,因此令到新樓和二手樓在某程度上是兩個市場,seller"s market,買家自然任劏可也。

賣公屋質素豪宅最好賺
當然,新豪宅也有某些是好的,例如嶽少的大坑道樓盤,因為他自己都住在那裏,所以用料特靚,我去探訪過朋友,覺得真夠卡士,又有privacy,比起九龍站等迎合大陸佬的俗氣豪宅高明得多了。

另一個我覺得好的,是官永義在九龍塘的新盤,有一次同他吃飯,他向我吹噓,親身去見,果然名不虛傳。不過我認為,這反而是他當地產發展商不久,菜鳥而已,嗱,那些發達的地產霸權,賺到盡曬,先至係高手。換言之,如果講到地產發展,梗係豪宅包裝、公屋質素,先至賺到盡吖嘛!(所以我咪不會買新樓囉)

.
carbon  樓主| 發表於 2018-4-13 11:26:55 | 顯示全部樓層
生於大時代...., 小市民的處境...??

.
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2018-4-13 11:40:15 | 顯示全部樓層
邊個係嶽少?
回復 支持 反對

carbon  樓主| 發表於 2018-4-13 12:47:33 | 顯示全部樓層

may be this one...,??
but I don't think he lives there, may be for meeting girl-friend only...!

.
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2018-4-13 15:10:41 | 顯示全部樓層
新樓有劣盤唔出奇,但肯定唔係"地產霸權和政府、議員勾結....." "新樓很多都偷工減料".  宜家新樓要求絕對係有史以來最高,絕不誇張。

試諗下,97時樓價頂峰,炒家投入很多,對品質不太着緊。宜家基本上係用家市,上車要出盡老本,所以收貨標準奇高。地產商唔係傻,建築只佔整個投資小部份,偷工減料搞到賣唔出,或者割價出售根本唔化算。
回復 支持 反對

carbon  樓主| 發表於 2018-4-13 20:58:50 | 顯示全部樓層
mightykoala 發表於 2018-4-13 03:10 PM
新樓有劣盤唔出奇,但肯定唔係"地產霸權和政府、議員勾結....." "新樓很多 ...

MERE 樓花 可以睇到 質素...??

.

講緊實樓嘛~  詳情 回復 發表於 2018-4-14 09:55 AM
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2018-4-14 09:55:55 | 顯示全部樓層
carbon 發表於 2018-4-13 08:58 PM
MERE 樓花 可以睇到 質素...??

.

講緊實樓嘛~

D 新樓又幾多係實貨...?? .  詳情 回復 發表於 2018-4-14 03:16 PM
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2018-4-14 10:22:07 | 顯示全部樓層
即係唔好買樓花?

樓花買來自住睇發展商牌頭~  詳情 回復 發表於 2018-4-14 10:36 AM
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2018-4-14 10:36:04 | 顯示全部樓層

樓花買來自住睇發展商牌頭~
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2018-4-14 11:27:58 | 顯示全部樓層
幾時都係有實樓睇咗先買最穩陣啦.
回復 支持 反對

carbon  樓主| 發表於 2018-4-14 15:16:08 | 顯示全部樓層

D 新樓又幾多係實貨...??

.

大把,但是好似D 4縮樓,你會買嗎?  詳情 回復 發表於 2018-4-14 03:41 PM
回復 支持 反對

lau1523 發表於 2018-4-14 15:41:35 | 顯示全部樓層
carbon 發表於 2018-4-14 03:16 PM
D 新樓又幾多係實貨...??

.

大把,但是好似D 4縮樓,你會買嗎?

I HAD BROUGHT 2 FLATS THAT BUILD BY UNCLE-4...!! .  詳情 回復 發表於 2018-4-14 04:27 PM
回復 支持 反對

carbon  樓主| 發表於 2018-4-14 16:27:23 | 顯示全部樓層
lau1523 發表於 2018-4-14 03:41 PM
大把,但是好似D 4縮樓,你會買嗎?

I HAD  BROUGHT  2 FLATS THAT BUILD BY UNCLE-4...!!

.
回復 支持 反對

carbon  樓主| 發表於 2018-4-14 18:20:19 | 顯示全部樓層
錦豐苑843萬沽 膺新界居屋王

市場指,馬鞍山錦豐苑J座高層2室,面積646方呎,剛以843.3萬元(自由市場價)沽出,呎價13054元.

.
回復 支持 反對

carbon  樓主| 發表於 2018-4-16 12:48:34 | 顯示全部樓層

投資二三事 - 周顯 2018年4月16日
周顯﹕價平就「抵」買?

【明報專訊】上周五講起豪宅新盤的劣質,其實以前的樓盤也有差的,只是或然率比不上今天而已,反過來說,發展商推出太過優質的樓盤,從成本效益的商業角度來看,也沒這需要,這反而證明了地產商是菜鳥。

朋友Mr.鍾對我說,當年他住北角半山樓,房子漏水,同樣也是住這個樓盤的倪匡,也有同樣的說法。至於倪匡的兒子倪震,當年住紅山半島獨立屋,也是漏水,有一次,我同他去club house,親眼目睹有一個女人把一桶水向管理員照頭淋,皆因這桶水是從漏水處承來的。我對倪震笑說:「相比起來,你家的漏水是小事了。」

在50年前,有位發展商有一個大型樓盤,一賣光樓花,馬上對手下說,把建築成本減低,改用劣質材料。大家不妨猜猜究竟是誰。提示:不是華X,華X從來不做這種事……它當年一直出名用料差,唔使特別關照。

樓盤太優質 不合成本效益

但話時話,以前華X樓雖然特別差,但我去過其深井樓盤,又絕對是物有所值,budget buy。水喉當然大有問題,幾天不開就出鏽水,要等好幾分鐘,才沒事,不過可裝濾水器。至於漏水情況,尚屬可以接受程度,但頂樓就不知了。按:當年倪匡所住單位,正是在頂樓。

據說,現時華X的建築質素,比以前高出不少。我的回應是:「這證明了現管理層及不上以前東主的專業。」話時話,我常常說,王某才是地產發展的第一高手,因為他完全不做槓桿,依然做到咁大,如果他做槓桿,還上埋市,豈非可以勁過今日的四大發展商?

如果同這個深井樓盤相比,其質素分分鐘好過多年前的大坑新盤,弟腳Tina和香律師曾經是這個大坑樓盤住客,一住滿租約,馬上搬走,Tina的說法是:「天花塌下來,好恐怖!」嗱,呢啲就係識做生意嘞!不過今日這個大坑盤的價格,又實在十分抵買,我曾經寫過,三隻小豬的家,都有人買,price is everything!

.

講到算死草,非域他李莫屬。  詳情 回復 發表於 2018-4-16 12:53 PM
回復 支持 反對

lau1523 發表於 2018-4-16 12:53:27 | 顯示全部樓層
carbon 發表於 2018-4-16 12:48 PM
投資二三事 - 周顯 2018年4月16日

講到算死草,非域他李莫屬。

少年 吳剛淨...!! .  詳情 回復 發表於 2018-4-16 01:13 PM
回復 支持 反對

carbon  樓主| 發表於 2018-4-16 13:07:21 | 顯示全部樓層

在50年前,有位發展商有一個大型樓盤..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-50=1968...,
剛暴動完, 如果數大型樓盤....?

hk 係太安樓,
kln 應該係 渡船街 文X 樓.., 美孚新村...!

文X 樓. 沒問題,
美孚新村對海 兼最早用鋁窗, 漏水是平常樹, 但沙膽銅唔係咁不顧口矢...!!

.
回復 支持 反對

carbon  樓主| 發表於 2018-4-16 13:09:35 | 顯示全部樓層
紅山半島 係偉益, small developer....!
第1期 very cheap, 3k/sq ft  ge..!

.
回復 支持 反對

carbon  樓主| 發表於 2018-4-16 13:13:19 | 顯示全部樓層
lau1523 發表於 2018-4-16 12:53 PM
講到算死草,非域他李莫屬。

少年 吳剛淨...!!

.
回復 支持 反對

丁丁R 發表於 2018-4-16 15:52:24 | 顯示全部樓層
有人肯比錢爭住買, 做乜做咁好比你?
有咁既賣家, 因為有咁既買家~
回復 支持 反對