空置的鏡頭,大家會留著還是賣掉呢?

harima 發表於 2018-7-3 07:28:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
想問下各位師兄,小弟目前有4顆L鏡
24LII、24-70LII、16-35LII、35LII
其中24LII差不多5年沒有用過了,24-70LII經常都帶去旅行的,但廣角不夠廣,望遠不夠遠
打算小小白ISII出了之後會再購入小小白ISII的,

目前計劃打算賣掉24-70LII,
因為之後打算用16-35LII影風景,望遠會用70-200的
請問師兄們會建議我賣掉24-70LII嗎?還是繼續留著好呢?
謝謝
cookiemerry 發表於 2018-7-28 12:50:19 | 顯示全部樓層
你等錢用就賣,支支也是好鏡,不知何時又想用,24L 和35L 也是比較常用來影人
回復 支持 1 反對 0

deisuke 發表於 2018-7-4 16:12:27 來自手機 | 顯示全部樓層
如非攝影發燒友, 最實際賣掉手上兩支定焦

評分

參與人數 2威望 +12 收起 理由
RDX500 + 2 準確補捉
charles2 + 10 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

AY2007 發表於 2018-7-3 10:55:28 | 顯示全部樓層
睇你實際多唔多影相. 有冇機會希望唔帶咁多鏡.
24-70個range用係 FF 算係好好用. 24其實一般都夠WIDE. 70 中距離影下人又OK. 所以一支鏡好多時都夠用. 幾方便.
當然, 如果你覺得帶多支都冇問題. 16-35 加 70-200 係會效果更好.
回復 支持 反對

訪客chtak 發表於 2018-7-18 21:39:46 | 顯示全部樓層
賣左兩枝定焦換sswis2
回復 支持 反對

nightscrawler 發表於 2018-7-28 00:44:07 | 顯示全部樓層
大概會問這個問題的, 本來就以使用為主吧, 我建議不用的鏡頭可以賣掉
回復 支持 反對

大威德金剛 發表於 2018-10-5 02:20:16 | 顯示全部樓層
24L 很難用, 少用的話不如賣掉換一支 85 及 135 較易使用的定焦鏡.  如果去影風景, 建議買 70-300 L 多於 小白/小小白系列. 拍風景常感焦距到喉唔到肺.
回復 支持 反對

黑星 發表於 2018-10-5 14:29:10 來自手機 | 顯示全部樓層
唔等錢使就不妨留鏡,無謂鏡到用時方恨少
回復 支持 反對

ck828 發表於 2018-10-6 12:41:19 來自手機 | 顯示全部樓層
入多支24-105
回復 支持 反對