SONY NEX F3 仲有無用?

richardxd 發表於 2018-7-26 13:40:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
最近攞返部 SONY NEX F3 出黎玩, 想攞去旅行, 貪佢夠輕便

鏡頭用緊原配kit鏡 SEL16F28 / SEL1855
想問下咁多位師兄, 如果半個新手黎講 呢部野仲用唔用得著, 同埋會唔會話可以平平地配其他鏡激活返部機?
wilson_168 發表於 2018-7-27 12:46:03 | 顯示全部樓層

又無話唔用得,手機都有人用來影相啦

Sony都有繼續出APS-C新機新鏡,平既重有Samyang(有AF)和老蛙(MF)都有出E mount,或者買其他手動鏡加接環玩下又得
回復 支持 反對

pwwk09 發表於 2018-7-27 17:35:47 | 顯示全部樓層
Sony F3 好野來, 可全反MON自拍, LCD又清又靓, KIT鏡吾錯, 手動鏡有峯值对焦玩, 现時大量轉接環配不同手動鏡, 唯不支持B快门, ,
回復 支持 反對

OLY750 發表於 2018-7-31 09:02:19 來自手機 | 顯示全部樓層
16/2.8 質素差,輕便但無用,1855可用但要多帶一枝定焦大光圈,我正在考慮28/2.0
回復 支持 反對

cle32ment 發表於 2018-8-14 11:23:00 | 顯示全部樓層

淘宝買支幾百元大光圈定焦手動鏡玩下
Jaray 35mm F1.6

Zonlai 25mm F1.8

回復 支持 反對

JMZ 發表於 2018-8-14 13:13:55 | 顯示全部樓層
18-55 ok ga

DSC04599-Nex5 by Jas Man, 於 Flickr
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2018-8-29 17:06:53 | 顯示全部樓層
F3粒16MP元件當年口碑不錯,而呢個像素同影片輸出(1080 24p 60p)仍算堪用;只睇結果的話,粗粗地接Freelance玩,做下網拍都夠,當然唔係搵銀用。

但值唔值再投資就相當個人,部機咁輕細,係不大適宜接舊SLR鏡;而Sony近年勁谷全片幅,買入新的G鏡Z鏡要有相當決心。

如果事必要揀,首選二手24/1.8Z, 次選二手10-18/4
回復 支持 反對