估唔倒高像素既D850對焦如此快.

honchan 發表於 2018-8-5 21:44:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
一直對高像素機心存介蒂,心想只有慢,風景機,一直拖至6月先買,皆因有朋友用緊,知道不錯,有日經過商場一試即買,即刻去塔門和西碼試機,上星期也去了影日落,感覺對焦爽快,快門輕且細聲,比過往用過既機都輕快,所有打飛都裁相5成,但細節還保留清晰,影日落暗部細節也保持一流,至于什麼色彩過渡,光差位過渡,唔識睇,所以唔知點講,因為凈係識影相,最緊要中焦,其它好小理,至于高iso未試過,因為好小用幾仟iso影相,寧原掉放棄都唔愛,個人原則,至于相亦唔係所謂直出,係lr轉相,唔對口味請掠過,題外話,呢到鬼影都冇隻,出相黎做乜,的相要搬黎搬去真係好煩

D850 AFS384
DSC_0909 by honchan1, 於 Flickr

DSC_0908 by honchan1, 於 Flickr

DSC_1043 by honchan1, 於 Flickr

DSC_1053 by honchan1, 於 Flickr

DSC_0682 by honchan1, 於 Flick

rDSC_0572 by honchan1, 於 Flickr

DSC_0656 by honchan1, 於 Flickr

DSC_0655 by honchan1, 於 Flickr

D850 AFS600 F4 VR EFL +1.7X
DSC_1325 by honchan1, 於 Flickr

DSC_1332 by honchan1, 於 Flickr

DSC_1334 by honchan1, 於 Flickr

D850 AFS14-24 F2.8

DSC_1397 by honchan1, 於 Flickr

評分

參與人數 14威望 +83 收起 理由
cwp6820 + 2 精彩內容
cosy + 2 色彩豐富
raystationplus + 2 精彩內容
frankyli + 2 精彩內容
fisherman76 + 2 準確補捉
laoweng99 + 2 精彩內容
alan6xx6 + 2 精彩內容
snoopy39 + 2 精彩內容
vankumi + 2 精彩內容
andyloyw + 2 精彩內容
ckn + 2 準確補捉
alan8133 + 1 精彩內容
charles2 + 50 精彩內容
voigtlander + 10 精彩內容

查看全部評分

honchan  樓主| 發表於 2018-9-19 10:55:32 | 顯示全部樓層
lcclam 發表於 2018-9-19 01:25 AM
我吾係攪事,理性討論,大家冷靜勿動氣
我仲用緊垃圾D610,冇錢買850
� ...

1 你未有資格令我動氣,紙不過糾正你既無知,你菲林年代除左菲林貴,當年鏡頭設計,相機對焦系統亦落後,影下人,又使幾快啫,手動擰下話咁快中焦,
2你末聽過有影像處理引擎咩,要快要運算,鏡頭摩打幾快都好,冇左相機運算速度提昇,等同樽頸位收窄,會暢通無左,點快???諗唔到你無知到用影人,同高速飛行,體積細小既雀鳥比試對焦速度, 1DX D4 D5 既出現,知唔知意議係邊呀

用專業相機同用入門相機影相無分別㗎..... 屋仔見好多啦.....  詳情 回復 發表於 2018-9-19 09:13 PM
回復 支持 1 反對 0

ironridder 發表於 2018-9-19 02:17:52 | 顯示全部樓層
lcclam 發表於 2018-9-19 01:34 AM
對焦速度似乎關乎鏡頭内置摩打多予機身因素,某D鏡例如35 1.8G,AF-P18-55/70-3 ...

本來唔想回,但我真係要糾正你個『D3200對焦都快丫』呢個講法。。

我本人無野叻,就係識得人多,由窮學生哥到富貴人家都識得唔少。。
成日有機會玩人地既相機。
而我自己雖然早就玩緊全幅機,但同期我仍然保持住一部DX機身係手。。

以上經歷,我可以大膽咁講比你知,就算係D7200個對焦,都無可能同D850一樣快!
而且,就算大家都『對中焦』,個中焦位都係D850細節多好多同Sharp好多。。
啊,其實唔使用到D850丫,用D810就夠殺了。。

希望你真係唔好信口開河。。
用過你先好夠膽講啦。。

哦,其實都唔係,可能同我專門影屎相有關,技朮屎,係咁上下架啦。

唔知大師佢知唔知 D3200 用唔用到 AF-P 呢.....  詳情 回復 發表於 2018-9-19 09:23 AM

gareth12468 發表於 2018-9-19 21:13:47 | 顯示全部樓層
honchan 發表於 2018-9-18 09:55 PM
1 你未有資格令我動氣,紙不過糾正你既無知,你菲林年代除左菲林貴,當 ...

用專業相機同用入門相機影相無分別㗎..... 屋仔見好多啦.....
回復 支持 0 反對 1

honchan  樓主| 發表於 2018-9-19 21:40:14 | 顯示全部樓層
我又黎自吹自擂喇,用20年前垃圾對焦技術影的,喂大C,20年前邊部機咁快呀D500 684
DSC_9700 by honchan1, 於 Flickr

DSC_8189 by honchan1, 於 Flickr
D4684
20160110-DSC_6526 by honchan1, 於 Flickr

honchan  樓主| 發表於 2018-9-15 20:40:16 | 顯示全部樓層
lcclam 發表於 2018-9-15 05:38 PM
真吾明,對焦快這不是新科技,二十多年前已有,今日仍談論這题目

朋友仔,點呀,你仲未答到我喎,睇你出過既主題,係器材口水佬多,睇你都冇本事影到好相,未够班學人拋咩書包,冇話二十年前,你出下十年前D8O打飛爆水相睇下,睇下對焦係埋快過D500 D850,不過你做口水佬都屎過人,

我吾係攪事,理性討論,大家冷靜勿動氣 我仲用緊垃圾D610,冇錢買850 呢個世界吾係人人打飛,又吾係人人買機之後都會吾知點解咁專業 用D80以前我  詳情 回復 發表於 2018-9-19 01:25 AM

honchan  樓主| 發表於 2018-9-15 18:10:40 | 顯示全部樓層
lcclam 發表於 2018-9-15 05:38 PM
真吾明,對焦快這不是新科技,二十多年前已有,今日仍談論這题目

知唔知二十年前咩年代,菲林定數碼?你有冇能力出幾張二十年前打飛雀既相比我見識下,

mayben60967488 發表於 2018-8-5 22:31:59 | 顯示全部樓層
回復

hwk269 發表於 2018-8-5 23:03:26 | 顯示全部樓層
回復

charles2 發表於 2018-8-6 00:04:26 | 顯示全部樓層
回復

TimmyL 發表於 2018-8-6 00:35:46 | 顯示全部樓層
回復

samchan 發表於 2018-8-6 07:46:55 | 顯示全部樓層
以為睇緊3d動畫
回復 支持 反對

ppw7746 發表於 2018-8-6 08:26:57 | 顯示全部樓層
回復

ckn 發表於 2018-8-6 08:32:00 | 顯示全部樓層
我也將士啤機D500換為D850.  

師兄老實講, D5OO個對焦能力并不比D850差, 感覺上還快些微,快門時滯還爽快, 可以打到小翠爆水这類題材, 只不過D850咁高像素,有如此對焦能力, 己經收貨,  詳情 回復 發表於 2018-8-6 08:41 AM
回復 支持 反對

honchan  樓主| 發表於 2018-8-6 08:41:45 | 顯示全部樓層
ckn 發表於 2018-8-6 08:32 AM
我也將士啤機D500換為D850.

師兄老實講, D5OO個對焦能力并不比D850差, 感覺上還快些微,快門時滯還爽快, 可以打到小翠爆水这類題材, 只不過D850咁高像素,有如此對焦能力, 己經收貨, 不過應付ㄧ些細小高速物體, 還有待驗証, D5OO有佢既長處, 1.5X加對焦同連拍,
回復 支持 反對

ckn 發表於 2018-8-6 08:54:19 | 顯示全部樓層

師兄, 我貪850有高像素可crop相, 同時與太座外遊時用24-70也不會變成36-105.  我平時主要用D5, 有時crop完相要用軟件幫手才可放大. 同時買鏡有原廠手柄送。
回復 支持 反對

snoopy39 發表於 2018-8-6 22:10:08 | 顯示全部樓層
回復

alan6xx6 發表於 2018-8-7 03:09:34 | 顯示全部樓層
師兄,我最近都放咗部D810,入咗D850,個快門真係好輕,重量剛好,不過仲未有時間真正試機。又淘咗個副廠直度,等收咗貨先一齊試。但憑感覺,呢部機真係Nikon近期佳作。

呢部機唔錯, 對焦快, 連拍中規中矩,98%既埸面都應付到, 取得ㄧ個好既平衡, 師兄有冇發覺個機頂右手面EV掣,設計太過平面, 㩒果下冇咁舒服, 同過住的機  詳情 回復 發表於 2018-8-8 08:12 AM
回復 支持 反對

honchan  樓主| 發表於 2018-8-8 08:12:27 | 顯示全部樓層
alan6xx6 發表於 2018-8-7 03:09 AM
師兄,我最近都放咗部D810,入咗D850,個快門真係好輕,重量剛好,不過仲� ...

呢部機唔錯, 對焦快, 連拍中規中矩,98%既埸面都應付到, 取得ㄧ個好既平衡, 師兄有冇發覺個機頂右手面EV掣,設計太過平面, 㩒果下冇咁舒服, 同過住的機凸出有分别
回復 支持 反對

laoweng99 發表於 2018-8-8 21:37:05 | 顯示全部樓層
回復

yick 發表於 2018-8-9 00:36:36 | 顯示全部樓層
honchan 大佬勁,  大佬醒,  大佬技術好~
回復 支持 反對

fisherman76 發表於 2018-8-9 13:25:57 | 顯示全部樓層
我朋友都賣走d500,用d850做生態机.

漁夫兄, 呢排有乜攪作呢, 我還保留D500, 互補長短, 直接裸鏡有900mm, 質素無得頂, 特别光線不好的情况下, 可全開光圈, 避免左高ISO,也不用加增距鏡, 光線  詳情 回復 發表於 2018-8-9 01:49 PM
回復 支持 反對

honchan  樓主| 發表於 2018-8-9 13:49:57 | 顯示全部樓層
fisherman76 發表於 2018-8-9 01:25 PM
我朋友都賣走d500,用d850做生態机.

漁夫兄, 呢排有乜攪作呢, 我還保留D500, 互補長短, 直接裸鏡有900mm, 質素無得頂, 特别光線不好的情况下, 可全開光圈, 避免左高ISO,也不用加增距鏡, 光線好的話, 我會用D850, 就算加1.4或1.7增距, 都有充足入光量, 發揮高像素細節豐富既好處, 每次出動, 睇情形,

好同意你講法,今次買左D850,經濟許可下,應該會入埋D500  詳情 回復 發表於 2018-8-11 12:51 PM
呢排無乜運氣,影熊無熊,影魚鹰b又死Q哂,影貓頭b又老連o甘高,自己都無o西符.只可以等運到.  詳情 回復 發表於 2018-8-10 02:13 PM
回復 支持 反對

honchan  樓主| 發表於 2018-8-9 13:59:11 | 顯示全部樓層

漁夫兄, 我有時亦會双機行, 作為ㄧ個生態攝影人, ㄧ般都不希望相片大裁切, 雖然D850有4500萬像, 許可下, 都不會大裁切, 保留最大像素, 果種細節ㄧ試難忘, 相返太遠程, 寜愿用D500, 裁小的, 用返佢原生像素, 質素也很正, 年尾台灣魚鷹之旅我會双機出動

我完全同意你的講法.不過我朋友他有他自己想法.最緊要自己影得開心.  詳情 回復 發表於 2018-8-10 02:16 PM
回復 支持 反對

fhlfszbun 發表於 2018-8-9 16:10:11 | 顯示全部樓層
回復

fisherman76 發表於 2018-8-10 14:13:48 | 顯示全部樓層
honchan 發表於 2018-8-9 01:49 PM
漁夫兄, 呢排有乜攪作呢, 我還保留D500, 互補長短, 直接裸鏡有900mm, 質素無� ...

呢排無乜運氣,影熊無熊,影魚鹰b又死Q哂,影貓頭b又老連o甘高,自己都無o西符.只可以等運到.
回復 支持 反對