viltrox and MC11 EF to E mount 分享

stitchond 發表於 2018-8-12 15:22:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
剛重回 Sony E mount ,買了 A7iii 手上一大堆CANON 鏡
我要買一個 mount, 但網上分享及評價不太多,
metabones ....評價是貴,物非所值
sigma MC11 很多朋友用堅唔千五六元左右
最是是國內品牌 Viltrox

功能上 Viltrox 比 MC11 好像多了一點,選對趟焦點十支援比較多
但 AFC 還是不是每支鏡都OK,
今日去了他們網址下載最新 fireware, 發現他們不停更新
http://www.viltrox.com/index.php ... content&cid=138

Download 完后試過以下的鏡都 AFS 或 AFC 都可以

canon 8-15mm f4  ( 之前唔得 AFS / AFC )
canon 50mm f/1.2
canon 85mm f/1.2
canon 24-70mm f4
canon 200mm f2.0 ( 之前唔得 AFC )

畢竟出了四代卓唯有經驗,也做得好好,比MC 對焦感覺更快
loody 發表於 2018-9-1 23:37:14 | 顯示全部樓層
師兄有冇試過拍片afc得唔得?
回復 支持 反對

fox1114 發表於 2018-9-3 15:10:10 | 顯示全部樓層
mc-11
回復

wilson_168 發表於 2018-9-3 18:39:00 | 顯示全部樓層
MC11安全d
回復 支持 反對

fox1114 發表於 2018-9-4 08:50:06 | 顯示全部樓層
我自己用過metabone同mc11,
metabone唔會快得過mc11,metabone只係兼容嘅鏡頭同相機會多d

回復 支持 反對