freecheck81 發表於 2018-8-20 22:17:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
之前一直用開XT-1 見A73就想試下FF世界FOR 十月去日本影下相

如果A73+28F2 SIZE一定就最完美 但好似得28MM就悶左D

睇好多POST 好多CHING都話枝24105 F4幾好,但係就真係得去旅行先用得著因為夠方便

其實有朋友話借佢枝CANON 2470 F2.8比我,但係就唔太鍾意借人鏡 費時傷感情MA HAHAHAHA (但係2470+28又好似幾夠)

小弟新手夠各位高手意見

freecheck81  樓主| 發表於 2018-8-20 23:55:54 | 顯示全部樓層
其實都有諗Voigtländer 40MM F1.2 呢枝
回復 支持 反對

sonyff 發表於 2018-8-21 09:01:10 | 顯示全部樓層
https://www.price.com.hk/product.php?p=187551&gp=14
Sony FE 24-240mm
回復 支持 反對

笨得太遲 發表於 2018-8-21 09:19:36 | 顯示全部樓層
24-105 好似唔係話買就買到
回復 支持 反對

Zamouse 發表於 2018-8-21 16:32:38 來自手機 | 顯示全部樓層
你要有心理準備Sony的系統發色與Fuji 不同,如你係 direct jpg user 就更要想清楚(尤其機身黑白,接近求其)。Sony FF 機玩鏡就好,要看看自己有多少FF在手/實際Budget.

如果我影黑白係唔會用機身黑白影,用彩色影完自己執成黑白 其實如果以前影過黑白菲林的人,任何品牌數碼機的機身黑白應該都唔會接受吧  詳情 回復 發表於 2018-8-22 01:49 PM
回復 支持 反對

wingsit 發表於 2018-8-21 16:48:13 | 顯示全部樓層
我就係由 Fuji X-T2 轉去 Sony A7R3 既 direct jpg user. 我覺得 A7R3 jpg 直出既顏色係差過 Fuji 少少, 不過已經好過之前果D機好多, 起碼我接受到.
回復 支持 反對

MR NGAI 發表於 2018-8-22 10:26:58 | 顯示全部樓層
即係冇好過
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2018-8-22 13:49:39 | 顯示全部樓層
Zamouse 發表於 2018-8-21 04:32 PM
你要有心理準備Sony的系統發色與Fuji 不同,如你係 direct jpg user 就更要想清� ...

如果我影黑白係唔會用機身黑白影,用彩色影完自己執成黑白
其實如果以前影過黑白菲林的人,任何品牌數碼機的機身黑白應該都唔會接受吧

黑白攝影在前拍或拍後轉,好睇攝影師本人。但部A7 以上機身呢個價位,俾番個黑白/IR filter 睇吓效果都好吖。(彩色得Sharpness/ Hue/ Saturation 三個options,  詳情 回復 發表於 2018-8-23 02:39 PM
回復 支持 反對

Zamouse 發表於 2018-8-23 14:39:45 來自手機 | 顯示全部樓層
wilson_168 發表於 2018-8-22 01:49 PM
如果我影黑白係唔會用機身黑白影,用彩色影完自己執成黑白
其實如果以 ...

黑白攝影在前拍或拍後轉,好睇攝影師本人。但部A7 以上機身呢個價位,俾番個黑白/IR filter 睇吓效果都好吖。(彩色得Sharpness/ Hue/ Saturation 三個options,  黑白仲衰得二個)
回復 支持 反對