6D想升級, 宜家先換1DX係咪唔值得....?

白麵包 發表於 2018-8-26 16:07:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
大家好, 小弟只係一個小小玩下相機既人...平時其實都好少周圍去影相
各類攝影都會影下, 自己都偏向鍾意影運動同埋工作上有時會有d唔同既function要幫忙影相, 呢d時候就變左個機會我玩下相機, 寓工作於娛樂
宜家手上用緊6D加直倒...因為唔加直倒既話我覺得手感差好多...
其實都諗左一排想換機, 雖然有ddd零用錢, 但都唔想一次過用咁多...始終唔似大家咁有熱誠同埋又唔係成日會用到...
所以1dxii唔會考慮, 唯有望下1dx(2手)
唔知大家有無意見可以俾下小弟, 宜家先換1dx其實係咪唔值得? 始終佢比6d仲要早少少出, 都有7年歷史, 同宜家既新機都可能性能或質素上會有距離?1dx重量唔係大問題, 因為平常都習慣連直倒用....6d其實都無咩投訴, 只係有時影function, 現場又唔太光, 所以對焦同連拍感覺上爭少少..
定係6d2都已經好過1dx?

友馬總一郎 發表於 2018-9-23 18:48:08 | 顯示全部樓層
你接受到6d 加直倒,用1dx也會習慣
講得抽象d1仔概觸感和快門概感覺,1仔以外系列是比吾到的
講得實在d我都用緊1dx,耐用程度,整體功能同非1仔機吾會差好遠
只要你accept佢咁概体積和重量好像我一開始咁講
回復 支持 1 反對 0

kilroyyick 發表於 2018-8-26 16:21:34 來自手機 | 顯示全部樓層
一txt 新淨嘅要兩萬蚊

1DX2高SC 兩萬多少少  發表於 2018-9-1 11:58 AM
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-8-26 16:24:36 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好意思撳錯掣 1dx二手都要兩萬蚊 不如買全新5D4,6D2 對焦範圍集中喺中間 慢慢影冇乜所謂 你開追焦 個構圖會受到去限制
回復 支持 反對

uwojulian 發表於 2018-8-27 14:43:08 | 顯示全部樓層
6D 中間果點-3EV 都好準, 如果你話暗的既FUNCTIONAL 唔準你可以淨係用中間果點, 當然只會變成張張中出.
如果你1DX, 我都會suggest 你買全部5D4 可能重好.
回復 支持 反對

白麵包  樓主| 發表於 2018-8-27 19:39:19 | 顯示全部樓層
謝謝, 兩位師兄...即係其實除左個連拍爽好多之外, 兩位都覺得1DX已經完敗
咁兩位師兄對於6D2同5D4又點睇呢?
回復 支持 反對

ck828 發表於 2018-8-27 20:14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
我6D,5D4,1DX都用過,最後揀咗1DX,喜歡1系既操控滿意使用中
回復 支持 反對

cookiemerry 發表於 2018-8-28 12:46:01 | 顯示全部樓層
如果唔拍片和用Live view,
1dx比6D2和5D4 好很多 6D完全不入流,
6D只是比5D2好少少
1DX基本上百發百中 (5d4 90% 95% 吧, 1dx2 98%)
ISO比5D4好

回復 支持 反對

50.2 發表於 2018-8-30 23:14:25 | 顯示全部樓層
中幅仲平過1dx2
前用家 350d 50d 5d2 1dx,現已轉會

平過1dx2啲中幅新機,要好努力才對到焦  詳情 回復 發表於 2018-9-1 11:55 AM
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-8-30 23:19:25 來自手機 | 顯示全部樓層
中幅玩法唔同, 鏡頭亦沒咁多選擇………………
回復 支持 反對

cookiemerry 發表於 2018-9-1 11:55:49 | 顯示全部樓層
50.2 發表於 2018-8-30 11:14 PM
中幅仲平過1dx2
前用家 350d 50d 5d2 1dx,現已轉會

平過1dx2啲中幅新機,要好努力才對到焦
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-9-10 10:46:18 來自手機 | 顯示全部樓層
6D升EOS R吧。5000個對焦路好勁下
回復 支持 反對

nightscrawler 發表於 2018-9-20 12:14:10 | 顯示全部樓層
樓主, 我支持你轉1DX, 上咗手之後可能會轉唔返用其他機
回復 支持 反對