請問用D850既師兄有關BUFFER問題

unun 發表於 2018-8-27 02:59:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見到D850用14BIT RAW, 無損壓縮, 應該係有約51張BUFFER既, 我想請問下正常係咪應該半按時系細MON度見到大約或接近r51呢? 而家顯示r33, 我已將所有影像處理關哂, 無用XQD, 得張一般既SD卡, 無得實際試, 所以想問下師兄們, 即使剩餘連拍果度顯示倒如r33咁, 其實有快卡的話係咪都應該打到接近50張先開始slow down
Rilakkuma 發表於 2018-8-27 03:39:38 | 顯示全部樓層

Manual page 362:

The following table shows the approximate number of pictures that can be stored on a 64GB Sony QD-G64E XQD card at.....

NEF(RAW) Lossless compressed, 14 Bit : Buffer Capacity = 51
NEF (RAW) Uncompressed, 14-Bit  : Buffer Capacity = 29

呢個我知, 唔係我都講唔岀51張啦, 不過同我問既完全兩回事, anyway, 唔該你先  詳情 回復 發表於 2018-8-27 04:35 AM
回復 支持 反對

unun  樓主| 發表於 2018-8-27 04:35:52 | 顯示全部樓層
Rilakkuma 發表於 2018-8-27 03:39 AM
Manual page 362:

The following table shows the approximate number of pictures that can be stored  ...

呢個我知, 唔係我都講唔岀51張啦, 不過同我問既完全兩回事, anyway, 唔該你先

I am using the Sony M series SD card and as far as I can recall my memory, my d850 is showing R22 (NEF RAW + 14 bit Uncompressed)  詳情 回復 發表於 2018-8-27 02:38 PM
回復 支持 反對

kwau 發表於 2018-8-27 12:41:41 | 顯示全部樓層
印象中唔係r51

唔該師兄  詳情 回復 發表於 2018-8-27 02:16 PM
回復 支持 反對

unun  樓主| 發表於 2018-8-27 14:16:30 來自手機 | 顯示全部樓層
kwau 發表於 2018-8-27 12:41 PM
印象中唔係r51

唔該師兄
回復 支持 反對

Rilakkuma 發表於 2018-8-27 14:38:42 | 顯示全部樓層
unun 發表於 2018-8-27 04:35 AM
呢個我知, 唔係我都講唔岀51張啦, 不過同我問既完全兩回事, anyway, 唔該你� ...

I am using the Sony M series SD card and as far as I can recall my memory, my d850 is showing R22 (NEF RAW + 14 bit Uncompressed)

Thx bro  詳情 回復 發表於 2018-8-27 11:40 PM
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2018-8-27 16:30:20 | 顯示全部樓層
呢個同D4以後個『讀寫設計』有關系。。

以前係完全靠Buffer一口氣打完先至寫入記憶卡,但係D4之後,係一邊拍攝一邊寫入。
R33就係Buffer個緩沖總數(實際上係要X1.5的,即係實拍50張上下),由於係『一邊寫一邊清』,標準或實際連拍張數,完全要由張卡個寫入速度決定——越快既卡就越清得快,當清到清唔切,就會停低。

通常呢種狀況,兩秒後又可以回復到最高速狀態,因為餘下張數已完全寫入記憶卡,Buffer就會回復正常。

多謝鐵兄詳細解釋,明白哂,只係突然諗起,以為個mon會一樣見到r數多少少,搞到我玩setting玩左好耐,哈  詳情 回復 發表於 2018-8-27 11:19 PM
回復 支持 反對

unun  樓主| 發表於 2018-8-27 23:19:59 來自手機 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2018-8-27 04:30 PM
呢個同D4以後個『讀寫設計』有關系。。

以前係完全靠Buffer一口氣打完先 ...

多謝鐵兄詳細解釋,明白哂,只係突然諗起,以為個mon會一樣見到r數多少少,搞到我玩setting玩左好耐,哈

你想知實際連拍張數,最好睇說明書最後面果幾頁,有寫清楚係乜情況設定同用乜卡會有幾多張連拍量的。。 以後實際拍攝經驗,實際拍攝張數你預  詳情 回復 發表於 2018-8-27 11:26 PM
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2018-8-27 23:26:20 | 顯示全部樓層
unun 發表於 2018-8-27 11:19 PM
多謝鐵兄詳細解釋,明白哂,只係突然諗起,以為個mon會一樣見到r數多少� ...

你想知實際連拍張數,最好睇說明書最後面果幾頁,有寫清楚係乜情況設定同用乜卡會有幾多張連拍量的。。

以後實際拍攝經驗,實際拍攝張數你預乘大約1.5X就係你真定連拍張數。

明白既,就係因為睇左說明書,所以搞左好鬼耐想搞個r51或接近既出黎,點知無去理解實際操作情況,而家大致理解  詳情 回復 發表於 2018-8-30 12:01 AM
回復 支持 反對

unun  樓主| 發表於 2018-8-27 23:40:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Rilakkuma 發表於 2018-8-27 02:38 PM
I am using the Sony M series SD card and as far as I can recall my memory, my d850 is showing R22  ...

Thx bro
回復 支持 反對

unun  樓主| 發表於 2018-8-30 00:01:19 來自手機 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2018-8-27 11:26 PM
你想知實際連拍張數,最好睇說明書最後面果幾頁,有寫清楚係乜情況設 ...

明白既,就係因為睇左說明書,所以搞左好鬼耐想搞個r51或接近既出黎,點知無去理解實際操作情況,而家大致理解
回復 支持 反對

mark_k 發表於 2018-9-5 09:36:01 來自手機 | 顯示全部樓層
D850, Z7, Z6 用緊 USB3.1清 buffer 好快理論上毋須太介意buffer絕對值
回復 支持 反對