輪到CANON 喇 FF 無反

toma 發表於 2018-8-30 15:36:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
https://www.canonrumors.com/we-w ... y-coming-true-soon/

1900USD 相對地親民

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
charles2 + 10 精彩內容

查看全部評分

marksman01 發表於 2018-9-26 21:18:31 | 顯示全部樓層
睇完Pana 個發報,Pana 暫時系我第一選擇了,還有sigma FF無反,Foveon FF 加奶鏡,又系有睇頭。
至於C/N/S/P/F/Si 市場分析已經無乜意義,又數碼同鏡頭技術間間廠都咁成熟,最緊要揀啱自己口味就得。反而我覺得S 個situation 好似宜家汽車既Tesla 咁

好有兴趣Pana  詳情 回復 發表於 2018-11-21 09:39 PM
的確係咁,根本買相機都應照自己口味作決定,呢家咁多選擇,唔使某一廠玩哂都係好事  詳情 回復 發表於 2018-9-28 05:07 AM
回復 支持 3 反對 0

buyerbb 發表於 2018-9-8 00:22:50 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-9-7 10:02 PM
我同師兄想法一樣,我自己已有5D3,6D,100D係手真係除非佢係下代R加番IBIS,� ...

我反倒幾建議你買部M50 XDDDD

我唔只玩C嫁,n,om,富士,pentax,sigma,ge機我都叫有機係手度。M50真係冇咩意欲,反而M100就幾有意思下,不過佢公報eos r rf接環後,又唔多想買eos m了。XDDD  詳情 回復 發表於 2018-9-8 10:24 AM
回復 支持 1 反對 1

axel 發表於 2018-9-6 01:48:09 | 顯示全部樓層

A)無反定位
無反的重點不在於輕,而在於kill 反光板的震動及嘈音, 及EVF 不斷改進帶來直觀及方便性來取代OVF (雖然OVF 在極端情況下仍然有佢存在價值),還有撼掉DSLR對焦上既先天缺陷。

少左反光板自然就容許機身塞更多好野入機身到,例如ibis module, heat sink,結果機身效能進化左,但還是沒有輕下來。

要輕的話,只會係薄機身丶弱grip位丶少咁d hardware再加f2定。結果就變成中/低階系列。
EOS-M 及fujifilm x-e 系列就係例子。
Canon 以往出中低階單位數(FF)如6D及雙位數(APSC)如30D既機身造功都好鬼硬淨,以呢個logic 嚟睇除非Canon 會係RF 上出三位丶四位數既機先至有輕下去既可能。咁即係要apsc 系列才有輕既可能,即係類似EOS-M 系列走輕便路線,RF (FF)系列唔會。如果RF 輕左,變相RF kill EOSM。

無反重點不在於輕;無反機身的便攜性,係取決於市場需求及廠商定位,唔係一味輕,但未至於要搞到支50L 比以前重多350g 咁誇張吧?

B)RF VS EF 50 1.2 and 24-105
再細心分析下支R 50 1.2 及24-105,對比EF 50 1.2L, 24-105L II, 你會發覺EF 50L及 24-105L II 再加一個接環後的長度差不多相等於 R50L(108MM), R24-105L (107.3MM)  的鏡身長度。 加上EF接環應該還是比R鏡輕。咁我做乜要入呢兩支R鏡? 咁我用返 EF鏡,唔駛折騰蝕買賣差價,又可以一鏡多修。雖然以上兩焦段鏡頭的光學是全新設計,CANON亦唔會學SONY 果支蔡尸24 1.8 咁樣偷鷄將最尾鏡片大幅移離塊CMOS。支RF 50L(15片玻璃)幾乎是EF50 1.2L (8片)既雙倍。都唔知係好事定唔好事。(好事: R50L肯定全開光圈會更SHARP,應付更高像素)(壞事: 簡單複雜化)。

C) 無反100%準焦無走焦
其實細心用支EF50 1.2L 全開光圈影人用係足夠SHARP,只係CANON DSLR對焦系統有先天缺陷唔夠準(不是走焦,只能80%-90%機會準焦),影響左支鏡既表現,非戰之罪。 相信呢支用係無反R會SHARP好多。我用富士無反對焦係慢(用最低階最舊最慢機仔XE1 加 XF35/1.4,XF56/1.2),但室內日光用可以100%準焦無走焦,全開光圈張張SHARP,相反CANON DSLR EF系統不論是自家定副廠鏡就做唔都百分百準焦。出R都係要撼掉EF系統對焦既缺陷,R配EF及死馬鏡應該唔會再有走焦問題。

D)Focal Flange
EF 鏡有優勢,可一鏡多修,流通性大,有可能上演劣鏡(EF)驅逐優鏡 (RF)好戲。
多修無反 (SONY FE/CANON R,etc)用AF鏡就用EF MOUNT,玩MF就用Leica M Mount。

E)R 35 Macro
呢支鏡既重量同尺寸係R系暫時唯一一支比較合理輕身。
唔睇PQ及價錢,只睇SPEC(重量/尺寸/放大率),對比比較近磅既 EF35 2 IS,XF 23 1.4, 呢支R 35 MACRO有好大優勢。雖然我係50MM人,但都會量力而為,若他朝轉用R,呢支35 MACRO必定會入先,其他3支實在太重了未必會購置。

根據canon 美國網站資料,支RF24—105重量是700克  詳情 回復 發表於 2018-9-8 12:04 PM
回復 支持 2 反對 0

黑星 發表於 2018-9-6 17:14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-9-5 05:58 PM
你說出我唔敢說的野……
真是好Sony色。但我無實際用過唔敢說。
雖說Z ...

我都有用sony, 所以都可以講感受出來,而且又無惡意, 各家都有自己風格,其實俾咩牌子我影都影到相,問題是出來效果或使用過程就睇自己喜愛那一套
回復 支持 2 反對 0

Crab 發表於 2018-9-10 16:47:27 | 顯示全部樓層
理論上, 加adaptor 可以玩番FD mount lens, 會買body, 不過等2代先
回復 支持 1 反對 0

zwei 發表於 2018-9-9 23:13:44 來自手機 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2018-9-9 10:39 PM
咁多左IBIS的確係吸引啲!但係Canon不嬲都冇機身防手震,除非你用嗰支鏡 ...

其實我只係找個理由比自己唔洗甘快入RF坑姐。kaka
但有ibis就真係忍唔到。

我都係等IBIS, 實際上無需要,但有好過無,唔洗咁快入坑。  詳情 回復 發表於 2018-9-10 09:19 AM

johnykw 發表於 2018-9-9 22:39:32 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-9-9 07:55 PM
冇辦法,EF大勢已去。不過RF一日冇加IBIS,我都唔會入佢。佢有IBIS就實常用R ...

咁多左IBIS的確係吸引啲!但係Canon不嬲都冇機身防手震,除非你用嗰支鏡頭無防手震,有除非你想轉接其他舊鏡!之前Sony A7R 出第一代時,好多人玩返舊鏡,但而家啲人開始理性返,買部過2萬嘅相機仲要自己慢慢手動對焦,算吧啦!嘥晒部機嗰啲自動對焦功能!不過無可否認有內置防手震的確為舊鏡增加唔少吸引力!

但係若果你問我用大光圈Canon鏡,老實講對於我影得唔係咁有幫助!我至少都set 1/60,就算你有IBIS,你都係防自己唔手震,但係主體會鬆郁蒙,尤其街拍,甚至乎要1/100!除非你好鍾意係室內博物館影啲死物!又或者經常拍片又唔想用穩定器,咁有IBIS就會有幫助!但對於我來講唔係必須

其實我只係找個理由比自己唔洗甘快入RF坑姐。kaka 但有ibis就真係忍唔到。  詳情 回復 發表於 2018-9-9 11:13 PM
回復 支持 0 反對 1

Ch@nSiR 發表於 2018-9-9 16:10:43 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2018-9-9 04:01 PM
補充:係因為法蘭距短左,而影響鏡頭設計!

按你說法

Leica M 法蘭距短過 Canon , 影響鏡頭設計, 所以散景無咁靚 ?

buyerbb 發表於 2018-9-9 01:42:40 來自手機 | 顯示全部樓層
mightykoala 發表於 2018-9-8 11:14 PM
某些用家對「Canon等如正宗」呢個執念太深啦,12年EOS M係落後一兩個Gen的 ...

其實又不用這樣說
有D 野叫大勢所趨姐
生意無對錯,有人買就是皇道
現在當下Canon 仍有自己的堅持,仍是好事吧 XD

不過真的認真說句,canon 以龍頭自居,質素為重,鏡頭有適量的is, 真的未必有需要加機身防震

加上佢都唔預你玩舊鏡架啦 XD

所以。。。我覺得canon 可能真的做得出。。。幾代都無
防震架 XDDD
回復 支持 0 反對 1

axel 發表於 2018-9-7 22:54:27 | 顯示全部樓層
jasonwkwok 發表於 2018-9-7 10:28 PM
今次部eos R睇spec定價都知係6D無反版本,我覺得今次canon 已經賣大包又4k 又c  ...

我都有諗過部 R $15000 好抵玩,但係對我來講,玩得R 至少要加一個EF 接環$2.5K 同一個 Leica M AF 接環$2.5K,即是要用呢個系統至少$20K起錶。
EF鏡比R有兩大優勢,其一輕,其二可供其他系統通用,雙修多修人士啱曬。對 EOS RF鏡仍有保留。

第一水有接環送。  詳情 回復 發表於 2018-9-8 12:14 AM

黑星 發表於 2018-8-30 18:09:36 來自手機 | 顯示全部樓層
等正式公佈為準
回復 支持 反對

carbon 發表於 2018-8-30 20:32:53 | 顯示全部樓層
IBIS (In Body Image Stabilisation)...??

BIG 發慈悲...!

charles2 發表於 2018-8-30 22:02:15 | 顯示全部樓層
回復

dseva 發表於 2018-8-30 22:31:31 | 顯示全部樓層
期待期待,究竟買 c 定 n, 睇佢鏡頭如何,同埋個 spec 有無誠意我要雙卡同內閃呀 !
回復 支持 反對

ck828 發表於 2018-9-1 20:39:58 來自手機 | 顯示全部樓層
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=23111
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-9-1 22:52:30 來自手機 | 顯示全部樓層
呢一個價錢 唔會有雙卡

johnykw 發表於 2018-9-2 02:08:32 | 顯示全部樓層
想得美!有雙咭肯定唔會!根本而家兩間大廠出FF 無反根本定位為業餘級,根本唔係比專業有要求攝影師用!所以佢哋暫時都唔會出到咁專業級,而且對於佢哋嘅單反來講係一個好大嘅打擊!佢哋次次未出就係因為唔想將相機咁快推向末路!

不過Nikon出手先逼到Canon出手!受惠者係我哋!都好嘅!隔離區Z7啲試機相就麻麻哋,尢其人像膚色好灰!

鐵大的相色水一向都會用佢自己風格,不得為準,但有心試機就無必去執,應用原廠直出,搞到出趕客色都幾無謂。 又或者本身色水真係咁上下,在  詳情 回復 發表於 2018-9-3 12:52 PM
該人士話用左自己既色彩設定 如果用呢D設定影人影到咁, 好心佢用番原廠設定啦 現在好似倒Nikon米咁 (利申:用緊Nikon D850, 有興趣入Z6)  詳情 回復 發表於 2018-9-3 10:34 AM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Cappuccino + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

dseva 發表於 2018-9-2 07:19:05 | 顯示全部樓層
太慢了,人地有得睇有得玩,c 記太慢了!
咁遲出你唔好仲低階過 z6 呀 !

NIKON 好像用 Z-MOUNT 玩革命, 推倒其 F-MOUNT KINGDOM...! .  詳情 回復 發表於 2018-9-2 08:14 AM
回復 支持 反對

carbon 發表於 2018-9-2 08:14:05 | 顯示全部樓層
dseva 發表於 2018-9-2 07:19 AM
太慢了,人地有得睇有得玩,c 記太慢了!
咁遲出你唔好仲低階過 z6 呀 !

NIKON 好像用 Z-MOUNT 玩革命, 推倒其 F-MOUNT KINGDOM...!

.
回復 支持 反對

ck828 發表於 2018-9-2 08:39:48 來自手機 | 顯示全部樓層

據日本的數碼相機情報網「軒下數碼相機情報局」報道, Canon 會在 9 月發表會公布的新產品如下:  
EOS R 淨機身EOS R 24-105 KitRF 35mm F1.8M IS
RF 50mm F1.2L USM
RF 28-70mm F2L USMRF 24-105mm F4L USM
EF-M 32mm F1.4 STM
EF 400mm F2.8L III
EF 600mm F4L III  
大家可以看到 Canon 的 RF 鏡系列比 Nikon 無反用的 Z 鏡更齊備,
所以不少網上評論指 Canon 這部 EOS R 將會憑著鏡頭優勢擊敗 Nikon 。

回復 支持 反對

samchan 發表於 2018-9-2 21:49:16 來自手機 | 顯示全部樓層
冇ibis

對我黎講, 立刻解毒, 專心影相,  詳情 回復 發表於 2018-9-3 09:45 AM
回復

jerry88 發表於 2018-9-3 09:45:13 | 顯示全部樓層

對我黎講,
立刻解毒, 專心影相,

5d4用家表示冇望  詳情 回復 發表於 2018-9-3 12:40 PM
回復 支持 反對

onioncake 發表於 2018-9-3 10:34:01 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2018-9-2 02:08 AM
想得美!有雙咭肯定唔會!根本而家兩間大廠出FF 無反根本定位為業餘級,� ...

該人士話用左自己既色彩設定
如果用呢D設定影人影到咁,
好心佢用番原廠設定啦
現在好似倒Nikon米咁
(利申:用緊Nikon D850, 有興趣入Z6)

真係一樣米養百樣人!每個人都有唔同口味呢個我明白!但係試機相真係唔好搞咁多,好簡單對比下真實情況嘅顏色就已經知道啲人像膚色邊可能會係  詳情 回復 發表於 2018-9-4 09:29 PM
Nikon 近一兩代機顏色已經好近似其他牌子, 係有D 用家沉迷舊有色彩  詳情 回復 發表於 2018-9-3 03:26 PM
對,倒米(本身 D850 用家)  詳情 回復 發表於 2018-9-3 12:01 PM

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
KiKiD + 1 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

toma  樓主| 發表於 2018-9-3 10:59:27 | 顯示全部樓層
https://www.canonrumors.com/here ... ew-rf-mount-lenses/

雖然仲未出… 不過支支都唔輕… 差不多就係EF 鏡既SPEC , BODY 細左D… 重量都唔輕 , 24-105 同 50.2 EF 都有… 橫掂都係加接環… !!
回復 支持 反對

Cappuccino 發表於 2018-9-3 12:01:18 | 顯示全部樓層
onioncake 發表於 2018-9-3 10:34 AM
好心佢用番原 ...

對,倒米(本身 D850 用家)
回復 支持 反對

TONGXXX 發表於 2018-9-3 12:15:25 | 顯示全部樓層
睇完spec, 完全失望.
回復 支持 反對

samchan 發表於 2018-9-3 12:40:24 來自手機 | 顯示全部樓層
jerry88 發表於 2018-9-3 09:45 AM
對我黎講,
立刻解毒, 專心影相,

5d4用家表示冇望
回復 支持 反對

黑星 發表於 2018-9-3 12:52:26 來自手機 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2018-9-2 02:08 AM
想得美!有雙咭肯定唔會!根本而家兩間大廠出FF 無反根本定位為業餘級, ...

鐵大的相色水一向都會用佢自己風格,不得為準,但有心試機就無必去執,應用原廠直出,搞到出趕客色都幾無謂。
又或者本身色水真係咁上下,在只得jpg 下改善唔得太多。
回復 支持 反對

KiKiD 發表於 2018-9-3 15:26:11 | 顯示全部樓層
onioncake 發表於 2018-9-3 10:34 AM
好心佢用番原 ...

Nikon 近一兩代機顏色已經好近似其他牌子, 係有D 用家沉迷舊有色彩