My Nikon Z7 first shot(大家一起貼圖集!)

ironridder 發表於 2018-9-1 02:49:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

My Nikon Z7 first shot。。。

注意逆光和散景表現。。

在全開光圈之下,無論畫質、抑制紫邊和二線性散景,全面優於用為FX鏡的35.8G。。。
今晚全程全開光圈拍攝,在適當地降低快門速度(以相片平衡表現作為目的),可以用低至ISO90拍攝。

今晚唯一吐糟有兩點,1、觀景器亮度較亮(在沒有調整之下),以正不能用觀景器拍到(所見即所得),需要調校至-5格才能夠比較正常,但感覺還是跟照片差距了接近2/3級EV;2、高感ISO800以後,放大100%觀看,略感到有少少油畫感(高ISO降噪是『標準』)。
相信日後能解RAW檔後由我自己調節會效果好很多。

Nikon Z7 + Nikkor Z 35/1.8S。
機身M檔 + Auto ISO,對焦模式設定為AF-C +動態區域AF(這個雙組合很泥坑,不過就沒有以前指定按鈕+撥輪那樣方便了,不過仍然可以透過Fn鍵有一樣的操作程序。),不過,跟泥坑單反不一樣的是,以前可以選輔助對焦點數,但Z7暫時找不到這個設定,輔助對焦點都是固定的。
另外,很多人關心對焦模式切換問題,目前我是使用i鍵然後推撥輪完成對焦模式改變的(對焦區域選擇也是。)。

以下照片全尺寸機身輸出JPG,大家可以點擊大圖下載,或者到我個人相簿看大圖和EXIF資訊。
相機輸出設定Picture Control是SD,數值是6、2、-1、0、-2、0。
(這是我泥坑所有機身一直以來的輸出設定。)

我的Z7相簿。
https://www.flickr.com/photos/39350648@N04/albums/72157700515381244

評分

參與人數 17威望 +87 收起 理由
veng + 2 精彩內容
老張 + 1 有心思
cosy + 2 精彩內容
paul3502 + 2 採光出色
lichtung + 2 精彩內容
yick + 20
slauhk + 2 精彩內容
MERLINJ + 2 精彩內容
fisherman76 + 2 精彩內容
charles2 + 20 精彩內容
steveng213 + 2 精彩內容
NatureLover + 2 採光出色
littlefishboy + 2 印象深刻
ChuckL + 2 精彩內容
pcwing + 2 精彩內容
voigtlander + 20 精彩內容
gareth12468 + 2 多謝分享

查看全部評分

ironridder  樓主| 發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
Rilakkuma 發表於 2018-9-20 04:22 AM
其實無乜野好批評 d 膚色~
我炒 ge 飯同你炒 ge 飯係用各自心中的標準去決� ...

無幾多人會有師兄你既獨立同經驗嘛。。

好多人都幾在乎人像發色。。
其實我都係經過自己fine tune出來既發色,不過,有無發現,Z7個發色有少少似Df?(至少係經我自己Tune既發色有少少似。)
只不過呢,懂得做後期而又經常做後期的,發色真的不是很重要啦。。
回復 支持 1 反對 0

dsnone 發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2018-9-20 02:10 PM
快門時滯,目前無反最快都只能夠約0.5秒,單反旗艦大多時0.3幾秒,D850呢� ...

開機慢都能理解, 因為無反要開mon/EVF; 但是快門時滯..... 大家都要對焦測光, 單反要開啟sensor, 無反就要清空sensor, 時間應該相若, 故有出乎意料.

從超長焦距嘅處理, NIkon態度似乎都預期用家使用單反了. 應該是無反在高速拍攝方面仍然有問題未解決.
其中發熱問題是要解決的. 短期可以用聰明算法, 以減少CPU強度的要求.  長遠要靠新代縮細晶片製程(即是縮nm)了.

好彩我少影速度題材, Z機幾啱我

honchan 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
lcclam 發表於 2018-9-19 01:02 AM
上嚟吹吓水起我十幾年底,吾駛咁上心喎,發表吓意見啫,我影BB家庭照你 ...

最後一次同你傻下,吹水可以冇根據?可以亂講一通,够膽死話依家對焦技術,係二十年前己有,咁即係話科技同二十年前一樣,冇興趣睇你的BB家庭照,咁低技術,冇剌激既玩意,我舉手就影左佢,唔啱我玩,因為親人朋友的仔女生日喜慶,甚至細佬妹結婚,我基本上親自出馬,影人影風景,影運動影生態,影微距影街拍,樣樣都有玩,影相既發燒程度,你係估唔到
仲有,Nikon機,冇講菲林,數碼年代起,我用過8成,所以變化比你更清楚

估計大 C 用部 80 年代初的 Nikon F3 AF 都夠用,而家嘥咁多錢做乜?  詳情 回復 發表於 7 天前

honchan 發表於 2018-9-17 08:48:47 | 顯示全部樓層
carbon 發表於 2018-9-17 06:35 AM
艾以前唔用 jap 機, 用 exakta,   icarex, contarex, contaflex,  retina, leica-m, rollei, alpa ...

恕我直言,所以你個心冇認真擺係攝影到,總結咁多年係攝影綱站所見,滿口器材論,廠商菅運論,邊位論等等,有幾多個真係影到相,就好似果位lcclam果位口水佬咁,係其他綱站見佢蒲左唔小日子,口水滿地天花龍鳳,影過乜相啫,同佢講搖黑咭講構圖講追焦呀,同隻牛講有乜分別,廠商執關我乜事?我個心係攝影到,東家冇用西家,冇左快機我影風景囉,影微距玩街拍囉,又何必菅運官上身,

上嚟吹吓水起我十幾年底,吾駛咁上心喎,發表吓意見啫,我影BB家庭照你咁大興趣想睇咩,PM我吖  詳情 回復 發表於 7 天前
認真你就輸.....  詳情 回復 發表於 2018-9-17 09:17 AM

hwk269 發表於 2018-9-16 21:26:59 | 顯示全部樓層
dseva 發表於 2018-9-16 06:21 PM
我都做左,所有都揀中 z , 只有人像我揀左 Sony 死啦,我影人多......
點解� ...

佢白平衡用哂同一個k數,間間廠k數未必係相同,大家都set 5000k,可能有啲廠黃啲有啲廠又會青啲都唔定

睇真少少,Nikon 張相件衫立體感同顏色實在好多 其實好似係枝鏡影響多過部機影響  詳情 回復 發表於 2018-9-17 06:49 AM

lcclam 發表於 2018-9-15 17:57:05 來自手機 | 顯示全部樓層
真擔心Nikon公司的前途如何,全片無反吾係吾好,但係冇乜新技術,ISO又吾係有大突破,部機早幾年出仲有D可能發吓圍,機+鏡要兩萬幾,就算我有錢買都冇位放多一個系統啦,Nikon揾人喺討論區做功夫有乜用? 相機巳係非常非常小衆市場,我吾覺得Nikon呢轉有乜運行 ,正如D500放喺show room 冇人硏究一樣,咪相機一部囉,有乜咁新奇呢

洗乜理埋間廠有無前途人,Leica部SL無反六皮幾野出得幾支鏡都一樣有人買,你唔啱用唔代表人地唔合用  詳情 回復 發表於 2018-9-16 06:20 AM
尼度根本糸商業打手园地..的乜大大咪又糸自己人..谷人買野者..到最糸米又糸放晒  詳情 回復 發表於 2018-9-15 11:56 PM
回歸攝影本質用心影相啦口水佬,作為一個攝影愛好者,离晒題去關心廠商盈利前途,  詳情 回復 發表於 2018-9-15 11:02 PM
用曬成個 sensor 拍 video 仲要 AF 超高速同準 己經好多人望左好耐 ge 野 Z 系統暫時睇鐵大同網上 d 相 新鏡夾新機光學質素其實己經好過 D850 好多 (當  詳情 回復 發表於 2018-9-15 10:10 PM

archimartin 發表於 2018-9-9 23:57:05 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2018-9-9 06:52 PM
可以拿你平時慣用的AFS鏡頭去試,應該最能試出感覺差別。。

我那三天 ...

鐵兄覺得對焦速度如何?
成像方面,睇完你影嘅相,我不擔心..
我會比較擔心 F-mount lens 用咗 FTZ adaptor 之後的表現

所以希望抽得中同當日有得試,我會帶 24/1.4, 58/1.4, 85/1.4 之類的鏡

我已講過好多次,AFS轉接Z環,單反可以做到的,Z一樣做到,單反上做唔到的,Z一樣都做唔到。 個對焦性能折損,少到可以無視咁濟。。。 我拿住Z7  詳情 回復 發表於 2018-9-10 01:23 AM

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-5 15:51:52 | 顯示全部樓層
kwau 發表於 2018-9-5 10:36 AM
https://nikonrumors.com/2018/09/04/nikon-z7-autofocus-buffer-battery-test-weather-sealing-and-more ...

唉,可惜啦,如果屋仔版面一切正常,我呢批相同測試評論,一定可以重振屋仔泥坑區架。。

唔用手機會好啲囉!繼Df後,好耐無見鐵大咁high high羅。睇嚟Z7 真係令鐵大有翻初戀嘅感覺!  詳情 回復 發表於 2018-9-8 11:13 PM

marksman01 發表於 2018-9-8 22:46:13 | 顯示全部樓層
Rilakkuma 發表於 2018-9-8 08:01 PM
即係呢……你連部機都未掂過,點知邊部機好?
唔通純粹睇 spec 你就知張 ...

認同
Sony 做機多針對器材奴, 贏 spec. 就大滿足, C/N 就做機多針對實際影相須要同最终相片成效, 好傳統做法

攝影係創作同藝術嘅結合,spec 只可以幫助發揮,但係到最後都係嗰句: 揸住部機影嘢過個先係最重要。  詳情 回復 發表於 2018-9-8 11:08 PM

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-5 00:00:29 | 顯示全部樓層
今天受邀請測試Z7和D500的分別,於是跑去郊外拍攝野生猴子(可以考驗對焦性能),除了對比對焦性能也因為今天天氣大好,終於可以測試大逆光的效果了。。

今天不旦止跟攝影老前輩交流大談相機發展,更意外的拍到野豬群出沒。。
也正式使用了Z7的原生ISO64拍攝了一些相片,簡言之,就是收獲甚丰!

因為這是在樹蔭下,又生怕捕捉不到猴子們的動作,所以用較高速的快門,然後ISO要去到5600了,正好讓大家看看Z7的方感表現。

然後,就發現了野豬群!
當時也來不及換鏡,全部使用Z7 + FTZ + AFS300/4D拍攝。

然後,竟然發現野豬群不怕人(!)。。。
於是換用Z24-70/4S拍攝。
雖然還是ISO2200的高感,也可以看看這鏡頭的能力有多高。。

回復 支持 0 反對 1

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-1 03:15:08 | 顯示全部樓層

點解我貼極相都係變形的呢?
唔好意思,原來係我自己問題。
回復 支持 反對

hwk269 發表於 2018-9-1 05:24:57 | 顯示全部樓層
回復

markhamwong 發表於 2018-9-1 08:25:15 | 顯示全部樓層
回復

pcwing 發表於 2018-9-1 10:13:07 | 顯示全部樓層
回復

cbsphoto 發表於 2018-9-1 11:12:58 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝師兄分享。
回復 支持 反對

carbon 發表於 2018-9-1 11:13:10 | 顯示全部樓層
果然劲...!

.
回復

cbsphoto 發表於 2018-9-1 11:57:07 | 顯示全部樓層
睇完師兄的相, nikon rumors 講的可能是真
"Nikon Z7 sensor image quality on-par with the D850........Nikon Z7 JPEG quality is better than D850."

Read more: https://nikonrumors.com/2018/08/ ... aspx/#ixzz5PoqEozM0

由於無得解RAW,我唯有玩下JPG後製,以我用過咁多部機,玩過所有牌子37部相機既後製來講,真係估唔到JPG個還原度都可以咁高! 比其他泥坑機個JPG,  詳情 回復 發表於 2018-9-1 12:23 PM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-1 12:23:49 | 顯示全部樓層
cbsphoto 發表於 2018-9-1 11:57 AM
睇完師兄的相, nikon rumors 講的可能是真
"Nikon Z7 sensor image quality on-par with the  ...

由於無得解RAW,我唯有玩下JPG後製,以我用過咁多部機,玩過所有牌子37部相機既後製來講,真係估唔到JPG個還原度都可以咁高!
比其他泥坑機個JPG,我對光暗細節落更重手,竟然放大睇細節同原JPG都無乜損耗。。

另外,泥坑都有提到落重本係LV LCD,呢個又係真的,有兩個結果係有驚喜。

1、LV LCD個觸屏反應,你當玩緊中級手機就得。
2、觸屏對焦個合焦速度,只要光線對比度足夠,幾乎就係一點即拍——一定快過手機影相個觸屏拍攝多多聲!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
MERLINJ + 2 印象深刻

查看全部評分

回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-1 13:05:17 | 顯示全部樓層
利用JPG做的後期,想不到Z7的JPG有較預期更好的後製彈性(當然及不上RAW的寬容度了,所以也不敢太重手,但還是較以往的JPG有更大的後製信心。)。。

其中一圖有ISO8000,放大圖片有少少糊掉,原因是主角突然轉向,快門速度不夠快。大家可以對比下前面原圖的差別。

回復 支持 反對

原明 發表於 2018-9-1 14:20:56 | 顯示全部樓層
唔錯喎!
回復

littlefishboy 發表於 2018-9-1 14:27:51 | 顯示全部樓層
原圖色水近 canon
如果有日光影妹子相就好了
回復 支持 反對

littlefishboy 發表於 2018-9-1 14:29:22 | 顯示全部樓層
支鏡好油, 有老鏡味
回復 支持 反對

tf1905 發表於 2018-9-1 15:07:55 | 顯示全部樓層
回復

Homan3 發表於 2018-9-1 16:03:07 | 顯示全部樓層
這次 Nikon Z 應該是走對了路,上次 Nikon 1 出來就知會卜街.

nelsonb 發表於 2018-9-1 17:10:43 | 顯示全部樓層
回復

Screw 發表於 2018-9-1 18:36:03 | 顯示全部樓層
回復

NC2010 發表於 2018-9-1 18:54:22 | 顯示全部樓層
回復

cosy 發表於 2018-9-1 19:32:41 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,是否有D瘀色,retouch重手咗嗎

我唔係用女女的方向搞的。。 呢種暗紅較實一點(個人覺得者,當然可以做得更好,只係時間有限,剛先試完機返來,有成900張相同接近30分鐘視頻。)  詳情 回復 發表於 2018-9-2 01:30 AM
回復 支持 反對

MR NGAI 發表於 2018-9-1 21:23:19 | 顯示全部樓層
瘀紅色...

風格者,臨時臨急,有點求其。。  詳情 回復 發表於 2018-9-2 01:31 AM
回復