My Nikon Z7 first shot(大家一起貼圖集!)

carbon 發表於 2018-9-2 17:10:45 | 顯示全部樓層

Contax G adapter...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
FORGET THOSE OLD LENS LA...., A NEW AGE IS BORN..!

Contax G LENS 輸左個孔徑, 亦輸埋個法蘭距.

Z-MOUNT 的法蘭距好進取, 幾乎是極限...!!
好多人知 同一定位的 LEICA REFLEX LENS, 比 M-LENS 大碌及設計更落力,  BUT STILL 不及 M鏡, 就是輸左鏡箱的法蘭距..!

NIKON 真係冇奸狼奸, FD 改 EF-MOUNT, 口上話改良, 挖大個孔,  BUT 將 法蘭距 拉長 2mm, 加 ADAPTER 要戴眼鏡 , 迫客仔換晒 d 鏡..!
.

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Cappuccino + 2 一針見血!

查看全部評分

回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-2 18:34:36 | 顯示全部樓層
kongtc 發表於 2018-9-2 01:39 PM
原來已經有得買
立體感不錯,係顔色有點沉沉灰灰
謝謝分享:goo ...

係Nikon有人邀請我試機的,不過我手上部機睇C/N應該係街機來。

講顏色就無謂了,因為我自己個人設定問題,你可以理解Z7比D850既色更改良一點。。

評分

MERLINJ + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 0 反對 1

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-2 18:37:13 | 顯示全部樓層
cosy 發表於 2018-9-2 03:58 PM
我等咗三代A7,一直唔仲意D色水,A7III正番晒都未入。特然有Z 6, 7... 真係執� ...

咁你有福啦。。。
我識得有人都一樣玩堅Z7,佢話ART鏡係Z7身上既對焦性能比原廠更快更好咁話!

ICIC, thank you!  發表於 2018-9-3 12:09 PM
回復 支持 反對

archimartin 發表於 2018-9-2 20:10:07 | 顯示全部樓層
Z-mount lens 的表現的確唔錯,1.8 光圈的散景、過渡、立體感好像是 F-mount 1.4 的表現

若是他日 Z-mount 的 1.4 、1.2 ,真會再有驚喜!
回復 支持 反對

MERLINJ 發表於 2018-9-2 20:15:44 | 顯示全部樓層
cosy 發表於 2018-9-2 03:58 PM
我等咗三代A7,一直唔仲意D色水,A7III正番晒都未入。特然有Z 6, 7... 真係執� ...

放心,以我所知,有人用緊插ART都好快!

Many thanks!  發表於 2018-9-3 12:09 PM
回復 支持 反對

MERLINJ 發表於 2018-9-2 20:16:33 | 顯示全部樓層
呢部Z7 我好喜歡,唯獨最攞命係單card 同要局買XQD 姐。

XQD is run-of-the mill techonology. It uses the ancient PCI Express Bus developed around 2000 and standardized by 2004. CFexpress also uses the PCI Express technology, but capable of up to 8GB/s  詳情 回復 發表於 2018-9-2 10:59 PM
回復 支持 反對

hwk269 發表於 2018-9-2 20:56:54 | 顯示全部樓層
屈左o向咁細o既F Mount咁耐,Nikon 應該感受到F Mount最大不足就係太細

F-mount 衰在 法蘭距, 佢的孔徑大過 M42. .  詳情 回復 發表於 2018-9-2 11:04 PM
回復 支持 反對

archimartin 發表於 2018-9-2 21:03:05 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2018-9-2 03:56 PM
3621相片,餘電17%,這就是Nikon Z7的實力!  終於明白為何高速連拍要LOCK AE了� ...

強到不敢相信
回復 支持 反對

onioncake 發表於 2018-9-2 21:50:59 來自手機 | 顯示全部樓層

的確sharp但D色真係。。。。有少少解毒feel
我覺得D色有D似我以前用既D750...
(現用D850)
或者再等等,到正式推出時再睇下評測

想睇發色等其他評測去試啦,第一頁已經講到明係我自己慣用既方法去試機,連機身設定數值都講明了。點解仲有咁多人問色既問題?  詳情 回復 發表於 2018-9-2 10:34 PM
回復 支持 1 反對 0

hwk269 發表於 2018-9-2 22:23:16 | 顯示全部樓層
請問有實價未?

未知啊。。 你當佢2萬六七先啦。。  詳情 回復 發表於 2018-9-3 01:10 AM
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-2 22:34:36 來自手機 | 顯示全部樓層
onioncake 發表於 2018-9-2 09:50 PM
的確sharp但D色真係。。。。有少少解毒feel
我覺得D色有D似我以前用既D750...
...

想睇發色等其他評測去試啦,第一頁已經講到明係我自己慣用既方法去試機,連機身設定數值都講明了。點解仲有咁多人問色既問題?
回復 支持 0 反對 1

carbon 發表於 2018-9-2 22:59:16 | 顯示全部樓層
MERLINJ 發表於 2018-9-2 08:16 PM
呢部Z7 我好喜歡,唯獨最攞命係單card 同要局買XQD 姐。

XQD is run-of-the mill techonology. It uses the ancient PCI Express Bus developed around 2000 and standardized by 2004.

CFexpress also uses  the PCI Express technology,  but capable of up to 8GB/second when all 8 lanes are used with the PCIe 3 and NVMe specs.  Though QD is still faster than any flash memory available now, yet the XQD can only support 2 "lanes", limted to be 1GB/second in future.

CF is based on tech going back to 1994 (PCMCIA), and communicates with long obsolete IDE/ATA signals, limited to  167 MB/second.

CFast is a bit better, for it use the  SATA technology, it is limited to 300 MB/second, and will be slower than the latest flash memory .

UHS-II bus, improvement to SD bus, now can only do 312 MBs.

In the coming years, SD card will still be largest amount in production line, followed by SATA, Sata.m2 .

.

XQD is for future, a next level memory card.  詳情 回復 發表於 2018-9-3 12:05 PM

評分

cosy + 2 專業水準

查看全部評分

回復 支持 反對

carbon 發表於 2018-9-2 23:04:17 | 顯示全部樓層
hwk269 發表於 2018-9-2 08:56 PM
屈左o向咁細o既F Mount咁耐,Nikon 應該感受到F Mount最大不足就係太細

F-mount 衰在 法蘭距, 佢的孔徑大過 M42.

.
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-3 01:10:34 | 顯示全部樓層

未知啊。。
你當佢2萬六七先啦。。
回復 支持 反對

ironridder  樓主| 發表於 2018-9-3 02:33:11 | 顯示全部樓層

以下圖片全部可以點擊觀看100%大圖。
如果無法在本版直接於大,可以去以下相冊下裁觀看。
我的Z7相簿

當獲知有得試用Nikon Z7之後本想拍飛機作為測試項目之一,可惜數天都是大雨,於是盡最大努力爭取今天能夠成行,試下打飛機的操作感受。
幸運地,今早還是雷暴警告,下午卻取消了,所以不論是雨天還是晴天,還是馬上趕入機場,進行實際的飛機拍攝試驗。
(因為有雷暴警告,香港機場的觀景台就會關閉。也就沒地方拍飛機了。)

可惜的是,現場經雨後能見度極佳,但是通透度卻不足,本來沒有甚麼希望了。。
誰知道,FTZ轉接環+AFS 300/4D卻有竟然的表現。
還不算白走一趟。

從昨晚的視頻拍攝,到今天的拍攝航機活動,都有轉接AFS鏡,對焦表現雖不能好過單反,但是卻有上乘表現!
形像的說,如果AFS鏡在D850上的表現是100分,FTZ的轉接起碼有80~90分以上!

今天先是轉接AFS 28-300VR,基本操作算正常,符合我長達五年在單反上的經驗值,作為旅行鏡,是可用的。
主角當然是384,因為今天香港國際機場只能用07L/R起降,遠離觀景台最近的也有1500米以上的距離。
所以我先把AFS300/4D接上TC-17EⅡ,再接上FTZ,初步測試可正常使用,但一如在單反上的表現,AFS300/4D接上增距鏡的表現會較為飄忽,在轉接FTZ之後仍然存在,拍攝遠距較低速或靜物時是沒有問題的,然而拍攝航機起降就出現畫質大幅下降現像,也因為有時合焦較慢,在視場較窄下,很難找到主体,到找到了,方位及飛機姿勢卻較不現機,沖沖按下快門,結果影像質素就下降較大了。。

由此,沒辦法了,唯有取巧,直接FTZ + AFS300/4D,再以DX剪裁模式拍攝。
卻意外發現效果非常理想!
在這組合之下,我開始使用『超級對焦模式』H*的9FPS,發布會上已宣稱這個模式只能夠AF-C而先法AE,只會鎖死第一張測光結果。
然而,在這個連拍模式底下,卻有極高的準焦率,不敢說100%,在使用AF-C加『區域自動AF』,只要努力把選擇對焦框之下,竟然可以連拍45張都能夠準焦的,但其他會有一兩張可能會糊一點(但不至於不能用)。

最後,從昨晚視頻和今天的實地操作來說,FTZ的確比較能配合到AFS鏡,而性能折損率不會超過10%甚至是平手的。
不過,如果大家手上有ART系列鏡頭的話,那麼我要恭喜你了!
因為ART鏡在Z7的轉接表現,還要比原廠F鏡更優秀!(我有朋友試用另一台Z7,他有作過大量比較。)

當天其中一個飛友的裝備,流口水嗎?
我一聽那連拍的快門聲音就要高潮了。
AFS300/4D轉接的效果,放大100%看,這細節能不能收貨呢?

Z7+ FTZ+ TC-17EⅡ+ AFS300/4D的效果。
當時距離觀景台約900米,由於是滑行階段,所以A380的細節還是可以的,只果用RAW調整一下,還能搾出更多細節。

然後,因為1.7X增距對對焦速度和畫質的影響,拍攝中途馬上變陣,不用增距鏡了,改用DX格式。。
結果發現畫質馬上提升不少。。
這時飛機距離觀景台大約2000米,由於通透度和陽光不足,也會影響畫質的。。。

雖然暫時只有JPG過把手癮,但這樣好的題材,我如何能放過?
結果少修整之後的縮圖,效果還是可以的。
大家以為呢?

回復 支持 反對

hwk269 發表於 2018-9-3 04:16:42 | 顯示全部樓層
想問下鐵兄Z7 EVF 係0.8,係唔係大過D850 OVF 0.75 ?
回復 支持 反對

dseva 發表於 2018-9-3 05:36:54 | 顯示全部樓層

我想知實際連拍係幾多?z6 同Z7D850 唔加直倒有 幾多 fps,係咪全部都有曬測光同不停追焦?A7r3又如何?
回復 支持 反對

archimartin 發表於 2018-9-3 09:23:06 來自手機 | 顯示全部樓層
想問一下鐵兄手上的Z7 firmware version?
回復 支持 反對

cosy 發表於 2018-9-3 12:05:28 | 顯示全部樓層
carbon 發表於 2018-9-2 10:59 PM
XQD is run-of-the mill techonology. It uses the ancient PCI Express Bus developed around 2000 and  ...

XQD is for future, a next level memory card.
回復 支持 反對

hwk269 發表於 2018-9-3 15:52:09 | 顯示全部樓層
其實我一直都抱怨,點解Nikon出親FF機都有內置摩打,有內置摩打機身就會重左一百幾十克,我一支D鏡都無但我又要個機身摩打來有乜用,Canon同級機身一定輕一百幾十克,因為Canon無機身摩打,大多數女仔都會選擇用Canon,因為就係機身輕D,今次無反就正正o岩哂無舊鏡包袱o既人

1、因為Z鏡不需要。 2、因為電力問題,所以連FTZ都不設摩打,但相信解決了電力問題,自然會再出的。 現在不出,估計係唔比人『有機可乖』(你懂  詳情 回復 發表於 2018-9-3 04:58 PM
艾就要電批, 替幾支鏡, 每支鏡都有 motor..., 浪費 wor..! .  詳情 回復 發表於 2018-9-3 04:24 PM
回復 支持 反對