ninpee 發表於 2018-9-10 17:35:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
想請教有冇師兄用過 Vitrox EF-FX1 同 Fringer EF-FX pro 呢?可以分享一下經驗嗎?

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
yautongboy + 2 精彩內容

查看全部評分

slauhk 發表於 2018-9-13 16:32:37 | 顯示全部樓層
nikkorry 發表於 2018-9-12 08:57 PM
我也有這個Viltrox, 但就不懂看firmware 版本,官網最新是1.0, 但我看這個轉接� ...

之前唔系1.0,你上佢網睇照做:
http://www.viltrox.com/index.php ... content&cid=138
回復 支持 1 反對 0

slauhk 發表於 2018-9-11 10:06:49 | 顯示全部樓層

轉了用XH1,可以用到EF 鏡而且AF唔慢。兩個我都有,之前因為平D入(sell 介紹)了Vitrox EF-FX1 但用唔到機身或鏡頭上防震(當時佢個firmware好舊,email問了又只是答會跟進,又唔知幾時出更新),之後死死地氣買了fringer pro 上鏡沒有問題. 之後viltorx 出了firmware update 了,現在都用到, 所以多了個出來Vitrox EF-FX1(會放個Vitrox EF-FX1).
兩個mount 用鏡時行程運算方法有些不同,用長鏡分別不大。但短鏡如我支50mm stm, 對焦時會唔同感覺,下面圖是用EF 200mm  F2.8L II 
個人意見,如果不會用上EF 大鏡同L系鏡, 一般EFs, EF 鏡買Vitrox EF-FX1,我自己要求是有光圈環多個選擇(EOS R新出個EF to EOD RF 轉接環都抄fringer pro),

多謝師兄回覆,成手L鏡大概知道點揀   詳情 回復 發表於 2018-9-11 03:14 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
ninpee + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

ninpee  樓主| 發表於 2018-9-11 15:14:29 | 顯示全部樓層
slauhk 發表於 2018-9-11 10:06 AM
轉了用XH1,可以用到EF 鏡而且AF唔慢。兩個我都有,之前因為平D入(sell 介紹) ...

多謝師兄回覆,成手L鏡大概知道點揀 另多口問句,v廠前後接環係乜嘢物料呢?
回復 支持 反對

slauhk 發表於 2018-9-11 16:48:39 | 顯示全部樓層
接環物料真不是太清楚,不過Fringer Pro是比較,硬身同厚,而Viltrox 比較薄同沒有咁實心。(一般平轉接環那種),POST 直接比LINK大家可以比較兩個:https://photos.app.goo.gl/59fs8zHyLZRV5WF99

請問 Fringer Pro 個內圓開口是大d?  詳情 回復 發表於 2018-9-11 09:07 PM
了解  詳情 回復 發表於 2018-9-11 06:07 PM
回復 支持 反對

ninpee  樓主| 發表於 2018-9-11 18:07:25 | 顯示全部樓層
slauhk 發表於 2018-9-11 04:48 PM
接環物料真不是太清楚,不過Fringer Pro是比較,硬身同厚,而Viltrox 比較薄同 ...

了解
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-9-11 21:07:08 | 顯示全部樓層
slauhk 發表於 2018-9-11 04:48 PM
接環物料真不是太清楚,不過Fringer Pro是比較,硬身同厚,而Viltrox 比較薄同 ...

請問 Fringer Pro 個內圓開口是大d?
回復 支持 反對

slauhk 發表於 2018-9-11 22:02:00 | 顯示全部樓層
是一樣,只是Fringer Pro 內分兩段下降入內圈,而Viltrox是接近一段過.
回復 支持 反對

nikkorry 發表於 2018-9-12 20:57:50 來自手機 | 顯示全部樓層
我也有這個Viltrox, 但就不懂看firmware 版本,官網最新是1.0, 但我看這個轉接環,看不懂是什麼版本。請問你的版本是怎麼寫的,謝謝師兄了。

之前唔系1.0,你上佢網睇照做: http://www.viltrox.com/index.php?m=index&a=content&cid=138  詳情 回復 發表於 2018-9-13 04:32 PM
回復 支持 反對