ekiii 發表於 2018-9-29 01:42:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
年紀大越黎越唔想攞重野,但睇過細機,Sony質素似乎好過Canon,特別係高ISO Sensor表現。

叫用左Canon 10幾年,由300D用到1DX,5D到5D4,M1到M5,咁多年發覺Sensor都無點改善,特別高ISO,影出黎硬崩崩,諗諗下係咪唔使沉醉於呢個系統,跳一跳出去會海闊天空。

諗緊買A7 III配鏡頭。

有無師兄用過Sony系統,用開Canon轉過去有咩意見?

ekiii  樓主| 發表於 2018-10-5 21:43:19 | 顯示全部樓層

我覺現在dchome根本比昔日對人更侮辱,成日話咩內鬼,我2005年做會員,係Sony內鬼唔使開工? 對上果次留言幾耐之前? 有無4、5年? 仲有....呢度有會員根本大家見過面,初初係dchome,大家有約過出黎吹水同影相。

玩左幾年器材,已對器材無晒興趣,大body 5DIV後無入過,EOS鏡頭最新果支可能係小白IS II,呢支出左幾耐? 都唔記得了。仲用緊既EF135 F2、EF24-70L一代,都係幫呢度昔日版主買二手,說來.....唔知呢啲已消失既版主仲有無同dchome保持聯絡。

當連Canon野都無興趣睇,得閒去睇其他牌子? 我就唔知點解有人咁高幻想能力。好多年無望過相機一眼,剛行西洋菜街都覺得陌生,連鎖店原來都少左,以前如百記好似一條街都兩三間。

現在我就已無品牌及器材觀念,亦無興趣理佢地咩牌子,只有需要, 當有需要....依家套野做唔到,新機config啱用,成像OK,就買黎用。

當普羅大眾連DC仔都嫌重唔想帶,淨用手機影相......當大眾1萬銀買部新iPhone,可以簡單到因為影相靚左,咁....萬8買部A7 III kit set,使唔使講到品牌大戰咁大件事? 點都影得好過iPhone掛,貪下輕便啫,咁都變成內鬼?

識我既知我2005-2009期間買完器材都做下AB test,Sony今日試玩下用落都OK,但同樣已無左昔日AB test興趣,影相就影相,況且見呢度既留言,已知dchome已無AB test,留得低既︳似乎已A既望咩都係A最好,B既望咩都係B最靚。

師兄你好 其實師兄又不用什麼侮辱,明明大家也只是好心指出大家的想法,也沒辱罵的字眼,何解這樣想? 其實師兄年資高我這樣多,我也沒資格作  詳情 回復 發表於 2018-10-6 06:21 AM
其實你用乜嘢相機品牌都無乜所謂! 只不過大家見到師兄標題Canon > Sony, 大家都關心下姐! 你講嘅亦無錯, 因為你之前一直無離開過Canon, 呢度我跟Mark兄  詳情 回復 發表於 2018-10-6 02:05 AM

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
Cappuccino + 2 準確補捉
johnykw + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 3 反對 1

黑星 發表於 2018-9-29 16:03:30 來自手機 | 顯示全部樓層

我兩修Canon sony, 但EosR 出了後就打算放棄sony 條線,單計顏色層次都係Canon 靚些,iso我覺得同canon 都是一個level, sony 優勢在under幾級再後製推光而暗位noise 少些而矣,操控和menu上 sony 無咁得心應手 (以上純個人感受) 。無可否認sony 性能上是較強

其實?看過很多sample,相差幾多都唔夠1級。 但Sony佢抹 noise 的能力好像強少許,但我知canon 追緊,應該遲點就不會有好這種好大差距的感覺!  詳情 回復 發表於 2018-9-30 01:01 PM
回復 支持 3 反對 0

banny_seng 發表於 2018-10-5 16:24:36 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-10-5 01:11 PM
啊?但是sony 香港官網有賽車比賽相,宣傳得好勁~~

N年前我用MF都影到賽車,有乜難度?
回復 支持 2 反對 1

buyerbb 發表於 2018-9-30 01:54:15 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 12:20 AM
我今日上Sony Shop,唔係淨睇A7III,仲有APSC細機。

真係無留意相機好耐� ...

何解總覺得呢個師兄好鬼打手

查實我也認同你的說法,但也不代表canon相機不可用吧。

我支持師兄轉會啊,但我齊鏡來說真心唔覺得sony系統優勢大得一定要邀請人轉會吧。

至少,我只知道,如果我將所有2.8鏡和 1.2鏡賣曬之後,基本上我不知要補多多少錢來換回這些鏡回來吧。(至少sony 無1.2鏡……)

除此以外,師兄很喜歡用ISO 12800影相?而且你真心覺得sony ISO12800的 jpg可以做到ISO 50一樣?你要求是不是這樣低啊……還有師兄是Raw還是影jpg?其實看 noise 質素理論上看 raw 吧……我看dpreview的測試相,我也看不出師兄說的果種質素啊?
另外,用APSC無反要用到又重又貴又大的相機和鏡頭?M5我都用過,之後賣了換M50。M50比M5更好用,canon 的機不是只看高底階,新機是會比舊機好的。我和我老婆M50只是用Kit+ 22 2.0 + 35 3.8 micro,旅行只用Kit,鏡頭質素都夠好,夠影大部份東西了。(M50我都會用 ISO 12800影,家用相我要求好低啊!都幾好玩呀XDD)
還有師兄說Sony機的價穩定,真心說一句,我真心無見過有人有A6500……查實師兄是不是好有錢?下下說貴野好正?Canon 有得平買唔好?師兄又會這樣奇怪的?

查實有技術,真心影相,我又覺得不用太看重用什麼相機吧。我到今天仍十分懷念當年用5D2的日子。當然師兄喜歡輕DD,就換下都筌好事啊。

當然師兄有錢就換下啦,我支持多修的。呢個時代,如果ISO靚少少,就已經覺得可以成個系統換曬,我真心覺得師兄其實未夠認真去影相了。

PS:A7RIII用的Cmos 是和A7RII一樣的,只是靠系統升級來賺多你一次錢。當然佢的系統是新過5D4等其他機,所以靚過是正常吧,當年6D2的畫質都靚過5D4。當然我也不排除有機會就算新5D cmos 可能都唔夠 Sony靚,但好多時候,影相不止看Cmos和高ISO 畫質的。但如果師兄換機後影多左相,就換囉,完全是好事~~^^

我都覺佢好鬼打手下。 問心我講我係  詳情 回復 發表於 2018-9-30 08:36 AM
我去旅行影下相仔咁,當然亦有家庭相。 正正因為我唔係玩專業攝影,又真係去旅行影相時發覺高ISO有用,當然先會有今日問轉會既問題。 若係  詳情 回復 發表於 2018-9-30 03:03 AM
回復 支持 2 反對 1

zwei 發表於 2019-5-3 22:37:22 來自手機 | 顯示全部樓層
mobplay1 發表於 2019-5-2 01:05 AM
一轉眼好幾年沒回來。靜到怕。

EOS R/RP 沒機身防震不考慮。

EOS R/RP 沒機身防震我也不考慮。
但我近日繼5D3 100D 6D後又入多部5DS 繼續主力用雞能單反(我有多修他牌單反無反的),用住EF系統坐等雞能出到一部高像素機身防震無反FF甘米買佢RF系統用囉。到時分分鐘有左ibis先會肯將RF系統叫做 Eos 1R Eos 3R Eos5R Eos 6R呢 (我都係覺得佢會用番1、3、5、6等數字來分級)。

e加部R/RP擺明係試作機一號同二號來的。
我部100D 6D 5DS都係買最尾期水尾機 平入一樣玩得好開心。(當年玩450D、7D、5D3我係簡一出即衝入的但E加叫我再做試水先鋒就真係免了,寧可用開賣定價來計汁番部三折四折水尾貨尾清貨機來玩玩好了 以前後生鐘意最早買最早享受 E加反而鐘意遲買平一半以下 我都算係正宗多修器材玩家冇咩偏見個種)
回復 支持 2 反對 0

axel 發表於 2018-10-12 18:00:14 | 顯示全部樓層
上網睇翻d資料,原來除左Sony 同 Nikon, Fuji 都有 purple grid 問題。

而部R個 暗位 banding 問題仲比5D 4 嚴重。原來依家既Cmos 技術仍有好大進步空間。

D問題有無係張相到走出來,好視乎用家係有幾極端情況下拍攝丶後製。懂得避重就輕就唔會咁易炒相。如果唔係,要等CMOS 問題完全解決,真係唔駛買新機啦。

AY2007 發表於 2018-10-4 10:42:21 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-10-4 12:55 AM
樓主不爽Canon 就直接入A73 吧,親身體驗才能有比較。你加個轉接環就可以� ...

冇錯, 我都讚成買咗先講. 買一部機對樓主好小意思啫.
自己試先知啱唔啱.
大家要講既都講晒.
我試下再簡單總結下.

1. 無反不一定輕細. FF body 加鏡 同單反相差不大.
2. 畫質 FF 一定好過 APS-C, 但係其實APS-C今時今日已經好好.
3. 畫質要最好就要大CMOS, 加大支鏡. 又要畫質最好, 又要輕細係矛盾. 只可以自己決定平衝點係邊.

老實講, 係呢個POST見到既回覆都好中肯. 只係樓主唔肯面對現實.

我都不明,何解樓主不買,卻在這裡只是討論 可能樓主只覺得canon 好過 sony 但心裡又想試sony又不想買 所以為解決這矛盾,才在canon 出post?  詳情 回復 發表於 2018-10-4 11:18 AM

ken l 發表於 2019-5-3 16:48:36 | 顯示全部樓層
上 eos R 好了
回復 支持 0 反對 1

buyerbb 發表於 2019-5-3 02:37:23 | 顯示全部樓層
mobplay1 發表於 2019-5-2 01:05 AM
一轉眼好幾年沒回來。靜到怕。

EOS R/RP 沒機身防震不考慮。

所以我換了R後,就只用有IS的鏡
新鏡質素比EF的鏡好很多
一支24-105和 35 1.8已經夠大部份需要
遲點有支24-270和17-70就已經夠玩了。
高ISO真的補足了很多問題,我有時影event ISO 25600交貨也沒大問題。
加上不知是不是現在鏡的IS比較強
現在用RF 24-105和 35 1.8,全部可2秒手持不手震(包括105mm),亦找位女性朋友試過也可以
所以IBIS是否真的有需要,我比較覺得現在用相機最重要喜歡就行了,太多賣點也不一定是有用。
回復 支持 0 反對 1

samchan 發表於 2019-5-2 22:27:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Ibis得canon冇
回復 支持 1 反對 0

yat69 發表於 2019-7-16 11:22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
真係傻仔,打乜Q 丫
回復 支持 反對

yat69 發表於 2019-7-16 11:21:30 來自手機 | 顯示全部樓層
以前好多人喺度話, canon 睇住 Nikon 打 Nikon 睇住 canon 打
回復 支持 反對

mobplay1 發表於 2019-5-4 09:12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
mobplay1 發表於 2019-5-4 08:56 AM
我又看了很多評測。

原來現在連鏡頭都只要sharpness, 很多變形紫邊都靠數碼修正。
如單拍靜態影像,我套5的3 加 a7 應該可以再戰一段不短日子,
:
不在這裡再說了。因為我基本離題了。

回復 支持 反對

mobplay1 發表於 2019-5-4 08:56:45 來自手機 | 顯示全部樓層
我又看了很多評測。

原來現在連鏡頭都只要sharpness, 很多變形紫邊都靠數碼修正。 如單拍靜態影像,我套5的3 加 a7 應該可以再戰一段不短日子, : 不在這裡再說了。因為  詳情 回復 發表於 2019-5-4 09:12 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2019-5-3 22:49:04 | 顯示全部樓層
mobplay1 發表於 2019-5-2 09:24 PM
我期望會有。。。。

佳能講左日後會有IBIS
回復 支持 反對

mobplay1 發表於 2019-5-3 16:02:48 來自手機 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2019-5-3 02:38 AM
如你不追求對焦,其實沒大分別
A7 2和3代是同一塊cmos而已

我部一代,畫汁不理想⋯⋯

不知我理解有沒有錯,高ISO 主要是軟件的提升,非硬件。
理論上花點時間執相效果差不了多少?

換邊部機那個品牌其實不是重點⋯⋯
你就當我問a7 上 eos R 好了
回復 支持 反對

mobplay1 發表於 2019-5-3 15:44:01 來自手機 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-5-3 10:53 AM
佢都話S區人影都冇個, 怕黑呀, C區有DD燈光咪走左入泥囉

真的無人.... 我原本以為E mount 區會多人點.....
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-5-3 10:53:23 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-3 10:20 AM
關開明乜事?
唔通你認為係Canon 區問Sony 野先啱?
咁真係好奇怪既邏輯喎.  ...

佢都話S區人影都冇個, 怕黑呀, C區有DD燈光咪走左入泥囉

真的無人.... 我原本以為E mount 區會多人點.....  詳情 回復 發表於 2019-5-3 03:44 PM
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-5-3 10:20:59 | 顯示全部樓層
mobplay1 發表於 2019-5-3 01:18 AM
都這個時候了。。。開明點。。。兩個系統的很多啊。Sony 人影都無個。� ...

關開明乜事?
唔通你認為係Canon 區問Sony 野先啱?
咁真係好奇怪既邏輯喎.

佢都話S區人影都冇個, 怕黑呀, C區有DD燈光咪走左入泥囉  詳情 回復 發表於 2019-5-3 10:53 AM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2019-5-3 02:38:55 | 顯示全部樓層
mobplay1 發表於 2019-5-2 09:51 PM
因為我上來前原本下了決定升a7iii。看了才知有issue.
甘我無理由上部a72嘛� ...

如你不追求對焦,其實沒大分別
A7 2和3代是同一塊cmos而已

我部一代,畫汁不理想⋯⋯ 不知我理解有沒有錯,高ISO 主要是軟件的提升,非硬件。 理論上花點時間執相效果差不了多少? 換邊部機那個品牌  詳情 回復 發表於 2019-5-3 04:02 PM
回復 支持 反對

mobplay1 發表於 2019-5-3 01:18:55 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-2 10:57 PM
咁你唔係應該係Sony 區問咩?

都這個時候了。。。開明點。。。兩個系統的很多啊。Sony 人影都無個。。。。。。
不問了 OK?

不過我買wide 鏡望個支canon 2光圈。非常強壯。
以前O記都出過支恆定2。

關開明乜事? 唔通你認為係Canon 區問Sony 野先啱? 咁真係好奇怪既邏輯喎.  詳情 回復 發表於 2019-5-3 10:20 AM
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-5-2 22:57:28 | 顯示全部樓層
mobplay1 發表於 2019-5-2 09:51 PM
因為我上來前原本下了決定升a7iii。看了才知有issue.
甘我無理由上部a72嘛� ...

咁你唔係應該係Sony 區問咩?

都這個時候了。。。開明點。。。兩個系統的很多啊。Sony 人影都無個。。。。。。 不問了 OK? 不過我買wide 鏡望個支canon 2光圈。非常強壯。 以前O  詳情 回復 發表於 2019-5-3 01:18 AM
回復 支持 反對

mobplay1 發表於 2019-5-2 21:51:56 來自手機 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-5-2 04:04 PM
Canon 無反, FF 就只有 EOS R/RP. 你又講明冇機身防震唔考慮.
以上你睇呢都� ...

甘我無理由上部a72嘛。。。就問下咯

不過我估計答案都好明顯。

我應該就買支E mount wide鏡頂主先。

如你不追求對焦,其實沒大分別 A7 2和3代是同一塊cmos而已  詳情 回復 發表於 2019-5-3 02:38 AM
咁你唔係應該係Sony 區問咩?  詳情 回復 發表於 2019-5-2 10:57 PM
回復 支持 反對

mobplay1 發表於 2019-5-2 21:24:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-5-2 04:14 PM
IBIS我話你唔洗諗啦,唔會係C記機身出現,現實D啦

我期望會有。。。。

佳能講左日後會有IBIS  詳情 回復 發表於 2019-5-3 10:49 PM
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-5-2 16:14:54 | 顯示全部樓層
IBIS我話你唔洗諗啦,唔會係C記機身出現,現實D啦

我期望會有。。。。  詳情 回復 發表於 2019-5-2 09:24 PM
回復 支持 1 反對 0