johnykw 發表於 2018-10-3 09:12:34 | 顯示全部樓層

老實講,我都玩過好多牌子,其他品牌Spec的確比Canon好,但係玩咁上下就會發現其他品牌用落有d怪怪,就好似玩富士或Sony咁,未諗過影景用Ultra Wide Lens 會經常出現光斑,呢時先知道原來比Canon寵壞,Canon幾乎好少遇到!
最後,我都係用回Canon,不知經過幾多次重覆以上經歷,所以我最後都係返家返回Canon!
最大最大嘅原因另外就係因為色彩問題!其他牌子俾唔到嗰種明亮感覺,富士都間中會做到,其實大家影相唔係最終會睇返張相,張相片先最緊要咩!
另外有啲人話用Canon色唔夠真實,呢句我完全唔同意!唔真實只係唔識得調教咁解!至少白平衡都係Canon做得最好最穩定
仲有人不斷試Dynamic Range,而家好多人睇重呢個指標,我唔會反對但係唔會完全認同,就算真係曝光可以救回來,張相就好似啲死魚咁嘅顏色!真係好難接受!
回復 支持 1 反對 0

zwei 發表於 2018-10-3 09:26:50 來自手機 | 顯示全部樓層

淨係話M系點唔好,佢好似睇唔到m10,m100賣2千幾連鏡帶來量産apsc無反的成功,其實真係降低左攝影入門的門檻,每個人相機觀念都有唔同,我認為今時今日apsc機我只會比2千幾去買,比多錢去買m6,m5,a6500,xe3,XH1,em1ii等細底根本就唔化算,肯比多唔該就比6千上6D、7千上a7II、8千上6D2,D750等好過。我自己部100D都係2千幾連kit新機入手。有人問我買a6500,a6300好唔好,我笑佢地肯比e D價直上6D 6D2,d750,a7II好鬼過
回復 支持 反對

ck828 發表於 2018-10-3 10:00:10 | 顯示全部樓層
fm109 發表於 2018-10-2 04:06 PM
我當初A7一出已經入咗,A7 + 24/70/4 = 474g + 426g
Canon 最輕嘅 6D + 24-70/4 = 770g + 60 ...

我也覺得Sorry既相好多時偏藍所以無買嚟玩
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-10-3 10:09:29 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-10-3 12:08 AM
師兄,老老實實,有閒錢7300元A7ii都叫入得過來玩,除電量不足外,其他都 ...

有好多高手去茶餐廳搵葉蛇改機改鏡,將A7系列 CMOS前置FILTER拆下或更換。 果批機係好有問題,搞到SONY A7 系D二手價唔掂,無人夠膽買SONY d 二手機。

他日我玩完A72想放返出去都幾難。

回復 支持 反對

axel 發表於 2018-10-3 10:16:37 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-10-3 12:26 AM
前排仲未爆馬拉松同gfx50r,我都真係仔細想過入部A7ii玩玩,但結果見C記行� ...

我都係在A72 同6D 之間選擇, 6D之前我二手$7000放走左,面家全新行貨$6100真係抵玩。6D手感比6D2 好。 而且感覺快門同反光板無6D2 咁噪咁震,6D2就真係伏。

我都係貪6D一代重係金屬機身先甘水尾仲入6D1。反而6D2變膠身又冇咩意欲入手。但買水尾100D我又唔會介意佢膠身,有時我都感到自己簡機心態都幾矛盾  詳情 回復 發表於 2018-10-3 11:03 AM
真心唔明6D2點解出成這樣…… 不過反mon和在DPF其實是好好的……  詳情 回復 發表於 2018-10-3 10:36 AM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-3 10:31:04 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2018-10-3 09:12 AM
老實講,我都玩過好多牌子,其他品牌Spec的確比Canon好,但係玩咁上下就會 ...

無錯,所以呢D就叫識欣賞canon就會明白。
就好像電話,p20p講到幾勁都好,相信影開相果班,應該都是用不落手……
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2018-10-3 10:31:04 | 顯示全部樓層
其實樓主既要求本來係應該好易滿足. 開宗明義佢係想輕細.
如果佢問人細CMOS既機(M43, APS-C) 好唔好就好合理.  
但係佢又成日用A7系呢比. 即係好似想要一架操控好既車, 但又同勞斯萊斯既豪草舒適去比. 自相矛盾.

唔好講牌子啦. M43, APS-C既機之中總有一部可以符合輕細, 同畫質功能OK既要求掛?
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-3 10:33:29 來自手機 | 顯示全部樓層
話時話,G1x III APSC 又有2470 equivalents 又系最輕細,一定系閑閒之選,點解無人提既?
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-10-3 10:34:11 | 顯示全部樓層
franso 發表於 2018-10-3 12:35 AM
買相機都係睇配套,P部無反 FF 個 spec 天下無敵,但係完全無 support 下叫人� ...

都係果句,等轉接環。 EF to L, LM to L 兩個都帶AF功能。 好視乎接環生產商進程。
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-3 10:34:48 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-10-3 09:26 AM
淨係話M系點唔好,佢好似睇唔到m10,m100賣2千幾連鏡帶來量産apsc無反的成功� ...

所以"保值"又如何~~
我見週街D人用都是M50/M3/M100/M200,真心無見過人用A6500啊……
Sony最大問題是機貴,鏡不貴+重。
其實樓主下下都說要輕,但都肯用支重鏡在APSC機處,真的不明佢其實要什麼

PS: 100D Kit全新2千幾?好抵玩啊!!
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-3 10:35:38 | 顯示全部樓層
ck828 發表於 2018-10-3 10:00 AM
我也覺得Sorry既相好多時偏藍所以無買嚟玩

我覺得偏藍是因為G鏡問題,好像用Z鏡相對沒這樣大問題~~
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-3 10:36:35 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-10-3 10:16 AM
我都係在A72 同6D 之間選擇, 6D之前我二手$7000放走左,面家全新行貨$6100� ...

真心唔明6D2點解出成這樣……
不過反mon和在DPF其實是好好的……
回復 支持 反對

fm109 發表於 2018-10-3 10:37:58 | 顯示全部樓層
Zeiss 鏡色調一向偏冷
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-10-3 10:43:20 來自手機 | 顯示全部樓層
影得唔多 不如用菲林 Minolta CL 又細部又可以用m鏡
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-3 10:57:12 來自手機 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-10-3 10:34 AM
所以"保值"又如何~~
我見週街D人用都是M50/M3/M100/M200,真心無見過人用A6500 ...

係真的,前排200D公怖時,100D連kit鏡水貨在最後清貨階段,我2600-2700左右入左,淨機要2300。100D賣左成5年連港行早早都唔肯番貨成年了,我見200D大部甘多超唔鐘意即刻果斷入100D水貨2千幾超爽YY。勁開心!100D 2千幾入手真心保值機身跌價跌極都係1千幾百,不過我好鐘意100D玩得爽快唔會放佢。100D真心正過e加堆800D 200D 2000D 3000D 4000D好多,人地追新機姐,我有時真係會去追舊代機
回復 支持 1 反對 0

buyerbb 發表於 2018-10-3 10:57:13 | 顯示全部樓層
kilroyyick 發表於 2018-10-3 10:43 AM
影得唔多 不如用菲林 Minolta CL 又細部又可以用m鏡

樓主說要機細高連拍高畫質,菲林一定不行啦!呵呵
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-3 11:03:53 來自手機 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-10-3 10:16 AM
我都係在A72 同6D 之間選擇, 6D之前我二手$7000放走左,面家全新行貨$6100 ...

我都係貪6D一代重係金屬機身先甘水尾仲入6D1。反而6D2變膠身又冇咩意欲入手。但買水尾100D我又唔會介意佢膠身,有時我都感到自己簡機心態都幾矛盾。不過玩得開心就得。
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-3 11:31:03 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2018-10-3 09:12 AM
老實講,我都玩過好多牌子,其他品牌Spec的確比Canon好,但係玩咁上下就會 ...

我覺得,  DR 與靓色是有取捨..  觀乎CCD, CMOS 與不同時代機種演變.  
DR 大, 色很灰的, 惟有後制加對比才能減灰變得亮麗,  但這高對比高亮麗, DR 又降低了.

現在新機不停去追更高DR, 因為在 spec 上好看.  做好靓色就很主觀spec 表現不了.   懂走位當然是做好表面spec 專攻DR   

不知多少人仍然懷念舊機發色.

回復 支持 反對

johnykw 發表於 2018-10-3 17:23:32 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-10-3 10:33 AM
話時話,G1x III APSC 又有2470 equivalents 又系最輕細,一定系閑閒之選,點解無� ...

冇錯呀!呢部完全係正野
回復 支持 反對

johnykw 發表於 2018-10-3 17:26:45 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-10-3 10:34 AM
所以"保值"又如何~~
我見週街D人用都是M50/M3/M100/M200,真心無見過人用A6500 ...

咪就係囉!算啦呢度啲人淨係成日比機能,功能,都唔行下啲色彩,穩定性,性價比!

M100, $3000左右連埋鏡頭驚仲想點???

倒轉頭我可以笑你點解而家一部FF 無反要買到成接近3萬?
回復 支持 反對