ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 16:02:41 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-9-30 03:57 PM
原來師兄真的會拿APSC和FF比

你搞錯了,我都講我只想輕便而高質,我話之佢係咩sensor。

若然Canon有部輕便而高質既FF,我今日唔會有呢個post問呢個問題。

講APSC不能同FF比係無意思,講完,我用Canon FF,仍係至少過1kg器材,極可能係至少2kg去旅行,而個背包,基本上袋完相機咩都唔使袋。

大家了解下今日點解咁多人用手機影相就算,就知輕便係一個好決定性因素。

諗返10多年前一部高質notebook閒閒地都過2kg,但今日大都1kg到,輕便唔係先係市場想要既野?

這樣師兄不試一下eosR的?  詳情 回復 發表於 2018-9-30 04:08 PM
回復 支持 1 反對 0

buyerbb 發表於 2018-9-30 16:08:22 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 04:02 PM
你搞錯了,我都講我只想輕便而高質,我話之佢係咩sensor。

若然Canon有� ...

如果師兄的前提是輕便,即是eosR都可以?

eosR輕不了多少,好鏡頭大和重但sony 也一樣  詳情 回復 發表於 2018-10-9 09:05 AM
我今都想order部博一博..但再玩到時轉用其他牌子就更泥足深陷.. 但一來....佢部機加埋支24-105,其實同我用6DII配我支舊24-105差不多  詳情 回復 發表於 2018-9-30 04:19 PM
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 16:19:02 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-9-30 04:08 PM
如果師兄的前提是輕便,即是eosR都可以?

我今都想order部博一博..但再玩到時轉用其他牌子就更泥足深陷..

一來....佢部機加埋支24-105,其實同我用6DII配我支舊24-105差不多重量....但6DII只係賣9千銀。

EOS-R暫無一支輕便鏡配落,出支24-105無反,但結果又係無輕到。

二來,我M5中伏後,真係唔敢用第一手價買Canon呢啲試驗機,M5當日話機皇所以賣到咁貴,但後期出果啲平一大截,同M5一樣功能,我懷疑EOS-R呢部隨時又玩呢樣,可能1年後1萬蚊已買到部差不多既EOS-R平價版,但功能一樣。

我部1DX都由5萬幾,最後賣出去得返萬幾啦…… 我M5都是一出即買!看住佢降價 所以我決定不會再一出即買了 XDDD M5 kit不用4K就買到了!超抵玩!   詳情 回復 發表於 2018-9-30 05:14 PM
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-9-30 16:26:30 | 顯示全部樓層
謝謝 EKiii send 相先

點圖可放大100%
iso50

iso12800

iso12800

iso12800

我comment 系, 我用1Dx 的時候已做呢個iso質素, 5D4 更加easy

叧外看似iso 50 糸因為無放大比較

5D4 JPEG機身直出都一樣? 我即試下先。  詳情 回復 發表於 2018-9-30 04:39 PM
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 16:39:32 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-9-30 04:26 PM
謝謝 EKiii send 相先

點圖可放大100%

5D4 JPEG機身直出都一樣? 我即試下先。

若睇dpreview 5D4 detail位應爭好遠。

下面糸 Dpreview EOS R sample raw download 下來, 我糸DPP 轉 tiff 再糸 lightroom 出Jpeg, 落左小小NR, iso10000 但效比你試相幾張 iso12800 好成級, 唔放大更似 iso50, 仲要  詳情 回復 發表於 2018-9-30 08:41 PM
我都幾肯定,唔會爭好遠 都是果句,你識用部機,出來張相都已經可以差好遠。但是佢地做測試,唔會set 部機啦~~ 認真說,canon 原設個 setting是唔  詳情 回復 發表於 2018-9-30 05:10 PM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 17:05:22 | 顯示全部樓層

我是M50 Kit影了幾張12800,直出的,給師兄參考一下。
當然……用A7R III無得比的了,始終,APSC vs FF
但是……我覺得師兄在使用相機方面未用到最好。
另外如果在夠光的情況下就算用ISO 12800,noise 都可以好靚~~
其實已經讓了賽,用支靚D的鏡已經可以再靚D。
當然,如你堅持說M50 KitD相唔得我都無計,因為始終APSC XDDD

我見你 sony 是呢個 setting
Camera Model Name        ILCE-7M3
Tv (Shutter Speed)        1/500
Av (Aperture Value)        8.0
Exposure Compensation        0.3
ISO Speed        12800

我這兩張鼠鼠都是呢個setting.
Camera Model        Canon EOS M50

Lens        EF-M15-45mm f/3.5-6.3 IS STM
Tv(Shutter Speed)        1/800
Av(Aperture Value)        5.0
Metering Mode        Evaluative Metering
Exposure Compensation        0
ISO Speed        12800

下圖是100% corp

下圖是100% corp

師兄,100% crop唔好crop個人吧,路人地可能介意,我都係隨手係舖試機。 麻煩搞搞佢。  詳情 回復 發表於 2018-9-30 06:30 PM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 17:10:22 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 04:39 PM

若睇dpreview 5D4 detail位應爭好 ...

我都幾肯定,唔會爭好遠
都是果句,你識用部機,出來張相都已經可以差好遠。但是佢地做測試,唔會set 部機啦~~
認真說,canon 原設個 setting是唔吸引的。講開師兄,你現在只用M5 和 6D2?
6D2是沒有新 Cmos果種質素,如果你要靚我建議你試下部5D4

不過都是果句,想換就換啦!A7III不少朋友買了都說好正。我自己就沒太大感覺,canon 暫時還未到完全沒優勢的時候,如果是的話,所有攝影師一早轉曬Sony啦!何解還有人會用Canon?呵呵~~

我若係攝影搵食,或影studio,唔會考慮轉台,始終Canon搵食黎講較可靠,搵得食唔會介意機鏡大部,甚至個客可能喜歡見到你機鏡大大支,感覺你pro。  詳情 回復 發表於 2018-9-30 06:38 PM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 17:14:24 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 04:19 PM
我今都想order部博一博..但再玩到時轉用其他牌子就更泥足深陷..:titte ...

我部1DX都由5萬幾,最後賣出去得返萬幾啦……
我M5都是一出即買!看住佢降價
所以我決定不會再一出即買了 XDDD
M5 kit不用4K就買到了!超抵玩!

有時都是果句,不一定貴就好吧,當然我不是叫師兄買返Canon,但其實師兄預了實降價,何解還要一出即買 XDDDD
我都打算下年才買部玩玩!呵呵
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 18:30:13 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-9-30 05:05 PM
我是M50 Kit影了幾張12800,直出的,給師兄參考一下。當然……用A7R III無得�� ...

師兄,100% crop唔好crop個人吧,路人可能介意,我都係隨手係舖試機。

麻煩搞搞佢。
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 18:38:44 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-9-30 05:10 PM
我都幾肯定,唔會爭好遠
都是果句,你識用部機,出來張相都已經可� ...

我若係攝影搵食,或影studio,唔會考慮轉台,始終Canon搵食黎講較可靠,搵得食唔會介意機鏡大部,甚至個客可能喜歡見到你機鏡大大支,感覺你pro。

但我都講我自己...亦相信係好多人....只係休閒攝影,手機都已當道,只係想高質先攞大少少機,若1部細機有全面效能,滿足旅遊及生活記實既需要,偶爾仲可影少少專業啲既相,肯定大賣。

若仲有我以前既post,我當年係唔會覺得Sony接收Minolta係會撈得掂,都係遲早執笠,但估唔到佢今日以細機大sensor、快狠準去殺出條血路,仲好成功,連Nikon同Canon依家係度死跟。

有人話日後只有Sony同Canon,Nikon老一輩過後已唔會再有人用,過多10年就知結果,但我睇Canon技術無突破,可能都會差不多命運,就如Canon既1/2.3吋細相機一樣,紅極一時,但慢慢已被忘記。

其實Sony 就好似 Tesla 做電車賣先咁囉, Benz, Toyota, Honda, BMW, VW, Audit, Porsche, ... 唔夠技術出電車? 要跟 Tesla 走?  詳情 回復 發表於 2018-9-30 08:51 PM
其實現在,不一定要用大機了,很多人用sony開工,客人不會過問。 師兄想看畫質,要看focus 信和細節位,所以看頭髮好點啊…… 我已處理了張 corp  詳情 回復 發表於 2018-9-30 06:44 PM
回復 支持 1 反對 0

buyerbb 發表於 2018-9-30 18:44:58 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 06:38 PM
我若係攝影搵食,或影studio,唔會考慮轉台,始終Canon搵食黎講較可靠,� ...

其實現在,不一定要用大機了,很多人用sony開工,客人不會過問。

師兄想看畫質,要看focus 信和細節位,所以看頭髮好點啊……
我已處理了張 corp 相,請放心。
師兄覺得M50的畫質如何?合你心意嘛~^^ISO 12800毛都數得到,算不錯了吧。
如果你不看100%,其實看上去都不會有太大分別而已,而且我都只是用細kit,平,輕,靚,效能全面,放袋都得啊~~

理論上都幾合你心意對嘛~~~^^

有什麼機可以永恆?我告訴你FF過多10年就會無人用你信不信 XDDDD
EOS R系列最有趣之處,是無了一個型號相關的數字。
Canon為什麼這樣安排?我還在等一個答案呢~~
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 19:31:14 | 顯示全部樓層
再睇部EOS-R,真係一啲都唔叫輕細。其實搞到咁大舊為咩要mirrorless呢? 不如真係將800D或200D機身裝個full frame sensor上去唔仲實際? 全線鏡頭不用改動,真係諗唔明Canon甚至Nikon搞咩鬼。

https://www.youtube.com/watch?v=Uxp1h97Yx-Y

師兄你覺得M50 ISO 12800的畫質如何呢?乎合你要求嘛~~^^  詳情 回復 發表於 2018-9-30 07:47 PM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 19:47:52 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 07:31 PM
再睇部EOS-R,真係一啲都唔叫輕細。其實搞到咁大舊為咩要mirrorless呢? 不如� ...

師兄如果覺得FF 機又大又重,你覺得M50 ISO 12800的畫質如何呢?乎合你要求嘛~~^^
好多時,手感,平衡性,都好重要。
其實機不一定越細越好,反倒其實鏡怎樣出都是大支(你看Sony 支支都這樣大支)其實機身出返大少少都是好事。

師兄有成20萬架生,你應該都用過1仔啦!點解D人會買一仔?其中一個最大的原因是平衡性和手感。

我最記得,當年比我老婆選G1X和100D,佢最後是選了100D的,原因就是覺得100D拿上手比G1X輕?奇怪了吧。

另外,你見A7系都是越出越大部,其實都是為了這個原因。我覺得師兄不用用果不足高度相差不足3mm,和寬度不足1CM的大小個重量差不多一樣來做一個話題了。其實現在EOS M50的大小,重量,輕便度,畫質,性能,基本都完勝很多相機了。如果師兄的100%corp的畫質不是最優先,真的可以考慮一下EOS M50呢部機,真的超級好玩~~^^

回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-9-30 20:41:00 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 04:39 PM

若睇dpreview 5D4 detail位應爭好 ...

下面糸 Dpreview EOS R sample raw download 下來, 我糸DPP 轉 tiff 再糸 lightroom 出Jpeg, 落左小小NR, iso10000 但效比你試相幾張 iso12800 好成級, 唔放大更似 iso50, 仲要糸真正暗位影, 唔糸光猛環境下用高iso影 (你應知個分別), 所以我讚同 buyerbb 講, 䜟發揮器材的話基本上同一代機分別不大.

回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-9-30 20:51:35 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 06:38 PM
我若係攝影搵食,或影studio,唔會考慮轉台,始終Canon搵食黎講較可靠,� ...

其實Sony 就好似 Tesla 做電車賣先咁囉, Benz, Toyota, Honda, BMW, VW, Audit, Porsche, ...  唔夠技術出電車? 要跟 Tesla 走?
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-9-30 21:08:48 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-9-29 10:54 PM
有 Striping issue 都能接受就可以了

正噃striping issue,買機送特效,sony 用家有福了
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-9-30 21:46:48 | 顯示全部樓層

樓主從一開始就好清楚自己想要乜:要輕要細要快要機能強勁要jpeg直出靚,暫時唯有sony。
樓主好應該直接去sony showroom 試清楚後就入一部A73 吧。

Canon 是牙膏廠丶d機的階級又分得好清,平野唔會比好野你,呢個事實day 1 已經係咁,所以我都放棄canon。
Canon 係唔啱樓主你用亦唔啱我用。我比你幸運,兩年前已出清曬Canon機鏡,剩下最後一支鏡 EF40 早兩天都賣走了。

你要係Canon 討論區問有無canon 用家轉去sony,然後期望有人認同你轉去sony ,係有啲搞笑。不如直接去Sony 區問吧,你會感到安心而舒服好多。亦都會有好多舊Canon 用家比到意見你。

Anyway,多謝樓主在這裡發問,令 Canon 區活躍起來,一石激起千層浪。

我唔係要人認同,我想攞啲意見,特別係Canon轉過去Sony,然後發覺點唔好,點滿足唔到我要求等,又或雙修既講下利弊。 不過似乎真係攞唔到咩資訊  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:07 PM
又不要說到我會食古不化像的,哈哈。我們既然說得出,也沒錯吧,呵呵。你懂欣賞的自然會明,但每個人對相機的要求也不同,買就買你認為合適自  詳情 回復 發表於 2018-9-30 10:39 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
marksman01 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

INDEPENDENCE 發表於 2018-9-30 22:06:58 | 顯示全部樓層
轉囉,
響論壇問人永遠唔會有答案。

我都用左Canon十幾年,
今年先買入人生第一部Sony無反,
我又唔覺有乜咁特出,
特別係放到張相100%果陣,
果種化開的情況同手機一鬼樣。

為左各位明白我講乜,
特意貼上A7III,A7RIII,EOS R的100%jpeg,
A7RIII 100% jpeg

A7III 100% jpeg

EOS R 100% jpeg

Sony果兩張其實一d都唔sharp,情況好似手機咁空有高像素,
唔好同我講有幾何100%檢視,
呾我使鬼買FF機咩?

Sony 一向糸咁, 主體地方糸鬆鬆地的, 呢個都糸我用過第一代Sony FF無反發現的, 等到第三代都仲糸咁, 但呢一代將會有其他牌字選擇, 等於 VW, Honda 都出電  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:16 PM
你咁樣quote三張相都幾bias,其實坊間都已大量佢地既sample相,我諗質素如何大家亦心中有數。 以我認識既Canon …..(過去近20年我用過300D、350D、400D、45  詳情 回復 發表於 2018-9-30 10:56 PM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 22:39:26 來自手機 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-9-30 09:46 PM
樓主從一開始就好清楚自己想要乜:要輕要細要快要機能強勁要jpeg直出靚, ...

又不要說到我會食古不化像的,哈哈。我們既然說得出,也沒錯吧,呵呵。你懂欣賞的自然會明,但每個人對相機的要求也不同,買就買你認為合適自己的部份就是了。

商業世界,哪有永遠的最強?今天canon 肯出,明天要出部更強真的不難,差在你等不等而已。等不了,轉了會又滿意的就繼續用也沒問題,最怕今日轉了會,一兩年後又要轉回來,到時花的錢可多的可怕了。

不過認真的說,喜歡買就買啦,何需要人認同?何需要人相伴?你在這裡問,一班知心一定有大量原因去告訴你其他廠不及的地方,因為我們太熟悉Canon 了。應該說,你給我任何一部機,也是這,影相吧。但不合你用就是不合了,你也不會理會我們用心良苦的勸告吧

或如我告訴你,我隨時用電話也靚過你用相機影相時,你又會怎樣?難度以後就不用相機嘛
(我早一排才和另一組人討論這類東西,基本上我的結論是:有人用相機靚過我用電話影時再說吧 XD)

Canon依家最大問題唔係攝影,都講攝影佢無問題,問題係休閒影,佢似乎忘記左呢條更大生意額戰線,連做部EOS-R,都仲係走專業路線,無論大小、價錢  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:17 PM
啱, 相機真糸主觀性多, 自己䭚意最緊要, 又正因如比, 亦有好多人對自己既選擇無信心, 但又接受唔到人家意見 同分析 ..... 跟住分門分派 ..... 不過咁樣  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:06 PM
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 22:56:48 | 顯示全部樓層
INDEPENDENCE 發表於 2018-9-30 10:06 PM
轉囉,
響論壇問人永遠唔會有答案。

你咁樣quote三張相都幾bias,其實坊間都已大量佢地既sample相,我諗質素如何大家亦心中有數。

以我認識既Canon …..(過去近15年我用過300D、350D、400D、450D、500D、600D、650D、20D、30D、40D、60D、70D、6D、7D、7DII、5D、5D II、5DIII、5DIV、1D、1DII、1DIII、1DX、EOS M、EOS M2、EOS M3、EOS M5, G1X,G1XII,仲有幾部細機仔)……

你第三張EOS R張相,無論幾靚,都唔會令我心存幻想,我覺得我真係太了解Canon.....

原來師兄有用過5Div 架?這樣何解你覺得sony 的iso 12800 這樣靚的? 另外師兄不如分享一下你你有什麼鏡啊~~  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:22 PM
師兄都是不答我,你覺得m50 iso 12800 的質素如何,真奇怪。。。。  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:17 PM
回復 支持 反對