marksman01 發表於 2018-9-30 23:06:13 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-9-30 10:39 PM
又不要說到我會食古不化像的,哈哈。我們既然說得出,也沒錯吧,呵呵� ...

啱, 相機真糸主觀性多, 自己䭚意最緊要, 又正因如比, 亦有好多人對自己既選擇無信心, 但又接受唔到人家意見 同分析 ..... 跟住分門分派 ..... 不過咁樣屋仔先無咁快死
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 23:07:07 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-9-30 09:46 PM
樓主從一開始就好清楚自己想要乜:要輕要細要快要機能強勁要jpeg直出靚, ...

我唔係要人認同,我想攞啲意見,特別係Canon轉過去Sony,然後發覺點唔好,點滿足唔到我要求等,又或雙修既講下利弊。

不過似乎真係攞唔到咩資訊。

我咪糸用過 A7r 加 A7s 既 Canon 用家囉, 不過我唔介意你信唔信我啲 comments 的  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:21 PM
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-9-30 23:07:21 | 顯示全部樓層
有30D 又有450D,有5Dii又有6D;你真的富有,何不同時入A9. A7rmk3. A7mk3
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-9-30 23:16:17 | 顯示全部樓層
INDEPENDENCE 發表於 2018-9-30 10:06 PM
轉囉,
響論壇問人永遠唔會有答案。

Sony 一向糸咁, 主體地方糸鬆鬆地的, 呢個都糸我用過第一代Sony FF無反發現的, 等到第三代都仲糸咁, 但呢一代將會有其他牌字選擇, 等於 VW, Honda 都出電動車時, Tesla 可以 bye bye 了

我就係見個個讚Sony點樣輾壓Canon, 於是就買入一部A7R II, 諗住咁高像素,個個都話sharp過c記好多, ISO又點優勝, 影風景點都有D著數, 點知塊CMOS同手機senso  詳情 回復 發表於 2018-10-1 12:37 AM
回復 支持 1 反對 0

ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 23:17:38 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-9-30 10:39 PM
又不要說到我會食古不化像的,哈哈。我們既然說得出,也沒錯吧,呵呵�� ...

Canon依家最大問題唔係攝影,都講攝影佢無問題,問題係休閒影,佢似乎忘記左呢條更大生意額戰線,連做部EOS-R,都仲係走專業路線,無論大小、價錢及鏡頭,究竟佢想真正攝影師用EOS定EOS-R? 佢比Sony搞到佢自己都混亂埋。

人地Sony同你打專業DSLR知無得打先走無反,Canon優勢係DSLR但又跟人地玩專業化無反,將自己優勢分去做自己弱項,真係唔輸攞黎輸。

Canon應將無反休閒輕裝化,以輕裝加高質將Sony既無反休閒用家都搶返過黎先係皇道,我見Sony開始都有人投訴A7越出越大同越重,可見A7既成功本來就係輕便,再重落去只會令人想用返DSLR,咁又輸返比Canon。

呢個世代無人會講DSLR 有優勢丶Canon 同Nikon 都唔會。3.69m dot EVF 已經取代OVF。對我來講無反既重點係取替左DSLR 先天上對焦系統缺陷丶不穩丶走焦問題。  詳情 回復 發表於 2018-10-1 12:30 AM
其實休閒影,真心推薦M50 給師兄。師兄你看我的iso 12800 的相片,價錢平,質素好好,對焦快,追焦能力強,超輕身,功能齊,真心好玩,canon 出這部機  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:30 PM
真的很奇怪,你真心覺得過份輕便化是最好 師兄,我回覆你的東西花盡心思,你其實有沒有看啊,我十分期待住你回應我的想法啊 ,最後回應的和我  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:26 PM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 23:17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 10:56 PM
你咁樣quote三張相都幾bias,其實坊間都已大量佢地既sample相,我諗質素如 ...

師兄都是不答我,你覺得m50 iso 12800 的質素如何,真奇怪。。。。
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-9-30 23:21:17 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 11:07 PM
我唔係要人認同,我想攞啲意見,特別係Canon轉過去Sony,然後發覺點唔好� ...

我咪糸用過 A7r 加 A7s 既 Canon 用家囉, 不過我唔介意你信唔信我啲 comments 的

師兄你果部不是MK3 嘛 XD  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:26 PM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 23:22:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 10:56 PM
你咁樣quote三張相都幾bias,其實坊間都已大量佢地既sample相,我諗質素如 ...

原來師兄有用過5Div 架?這樣何解你覺得sony 的iso 12800 這樣靚的?
另外師兄不如分享一下你你有什麼鏡啊~~

大佬,我無M50嘛....點答你M50既野? 我現係手得M5、M3同M2渣。 我估M5同M50基本上表現係近似,M5我覺得ISO12800係OK,但就都睇到係高ISO相,係無FF咁靚,特  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:48 PM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 23:26:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 11:17 PM
Canon依家最大問題唔係攝影,都講攝影佢無問題,問題係休閒影,佢似乎 ...

真的很奇怪,你真心覺得過份輕便化是最好
師兄,我回覆你的東西花盡心思,你其實有沒有看啊,我十分期待住你回應我的想法啊 ,最後回應的和我回應你的一點也沒關,感覺你只是不段自說自話而已。。。
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 23:26:46 來自手機 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-9-30 11:21 PM
我咪糸用過 A7r 加 A7s 既 Canon 用家囉, 不過我唔介意你信唔信我啲 comments 的

師兄你果部不是MK3 嘛 XD

之後兩代都有留意, 糸有進步, 但發現畫質模式一樣, 第三代送 stripping 添, 宜家有其他選擇就唔洗煩啦  詳情 回復 發表於 2018-10-1 11:40 AM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 23:30:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 11:17 PM
Canon依家最大問題唔係攝影,都講攝影佢無問題,問題係休閒影,佢似乎 ...

其實休閒影,真心推薦M50 給師兄。師兄你看我的iso 12800 的相片,價錢平,質素好好,對焦快,追焦能力強,超輕身,功能齊,真心好玩,canon 出這部機的定位好好啊~~師兄總是避開說M50 這樣奇怪的。。。。

師兄,睇完甘耐同佢講多都傷神,我自認唔係死忠C記自認係五六間廠多修玩機友,對C記擠牙膏會唔開心但都唔會好似佢甘死踏佳能,雖然自賣出自己D A  詳情 回復 發表於 2018-9-30 11:49 PM
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-9-30 23:33:47 | 顯示全部樓層

我係富士用家, 用過Canon 亦用過Sony,用過canon 30D, sony nex 5/5n/7, EOS M /canon 6d。見 EOS R 出本身諗住Canon 仲有希望,其實是失望居多,R 系統睇怕都係要至少觀望多三年。
樓主真係唔好再等Canon EF丶M或R 會比什麼驚喜你了。直接跳船吧,但跳船前真係要小心做清楚功課,浪費金錢是少浪費心機時間是大。你見到Sony 有幾好,但要心理準備接受佢既缺點,始終沒有一個相機系統係完美。

以FF來講,Sony 機丶鏡的手感係明顯輸比Canon FF/ Fuji APSC 一個Grade,似電子玩具居多。我去Sony Showroom 試A漆2/A漆3/A9,FE 鏡丶G鏡丶蔡鏡,諗住見A漆2大跌價至$7300入翻一部釋放番手上d Leica M 鏡威力。我重視手感,除某一兩支蔡鏡外,每部機每支鏡拎上手我都即時灑手擰頭,更好既IBIS丶PQ丶性價比都不能說服我去入部Sony 機。再者Sony FE鏡唔平,產地大部分都是MIC, MI malaysia, 即使高階鏡亦甚少有MIJ,造功設計拙劣,你望下佢d鏡個屁股就知出事。鏡尾無封好丶虛位大易入塵丶亦容易見到內部電子電路板及排線非常化學,跟本仍停留在minolta 年代甚至倒退。現代21世紀既鏡頭設計根本唔應該係咁,至少C丶N丶F唔會係咁。即使富士最垃圾既XC 鏡千壹蚊貨仔made in 菲律賓膠mount 鏡造功都贏Sony FE 7至8 k 既鏡。
Sony 機身強勁,但常規定焦及Zoom鏡真係好一般。要玩Sony 真係不能缺少Techart EF 丶leica M 帶AF 功能既接環。我去Showroom 試之前已經有心理準備買埋呢兩個AF 轉接環,但最後還是過唔到手感果關。

Sony jpeg 直出景物ok,但人像你諗都唔好諗,除非你舞得掂佢機身內置既Picture Profile或你對人像膚色要求唔高。呢個亦都係我卻步原因,因為我9成既相都係人像。掉反轉頭咁講,Canon 個DPP 相對Sony 個picture profile 只不過係小菜一碟,Sony 機能太勁色彩管理反而簡單複雜化。
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-9-30 23:43:26 來自手機 | 顯示全部樓層
我又講下
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-9-30 23:48:36 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-9-30 11:22 PM
原來師兄有用過5Div 架?這樣何解你覺得sony 的iso 12800 這樣靚的?
另外師� ...

大佬,我無M50嘛....點答你M50既野? 我現係手得M5、M3同M2渣。

我估M5同M50基本上表現係近似,M5我覺得ISO12800係OK,但就都睇到係高ISO相,係無FF咁靚,特別影raw執相或crop相,基本上係ISO3200打後都勁灰,若然推光就大鑊。總的縮圖放上facebook係無問題,但若放大mon睇或print大相,真係可以慳返。

高ISO唔掂唔單影響影相,仲有拍片,我真係好怕M5拍既野放上大電視,好多粒粒。

M系最衰就係高ISO唔太得,但又無大光圈鏡比佢去彌補,下下F5.6,就當你Sensor大過機仔,但人地機仔可以F2至F2.8,大你兩級光圈可以低兩級ISO,其實低光下影相及拍片質素已贏返,如P記部LX10,雖然1吋細sensor,但就有1.4至2.8光圈,完全可用低ISO彌補sensor唔夠大。

M系....再講一萬次.....比個APS-C Sensor,都請出返啲大光圈鏡頭啦,否則低光變返機仔質素! 佢一出支32 F1.4,我即入左啦,我唔係吹水。

我有5D4,無論影相同拍片,特別拍片,靚過M5多多聲。正正因為體會FF係優勝,就更深感若然部M系細機,有個FF sensor何其優美! 唔係都唔會對部A73流口水啦。

如果不用蔡鏡,M鏡比Sony細鏡好  發表於 2018-10-9 09:41 AM
我介紹你用m50 啊。。。又是師兄說不理FF 還是APSC, 只要多休息就行的? M50 其實比m5 好,師兄真的沒有看我寫的東西嘛。。。 加上又是你說不一定cor  詳情 回復 發表於 2018-10-1 12:18 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-9-30 23:49:23 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-9-30 11:30 PM
其實休閒影,真心推薦M50 給師兄。師兄你看我的iso 12800 的相片,價錢平, ...

師兄,睇完甘耐同佢講多都傷神,我自認唔係死忠C記自認係五六間廠多修玩機友,對C記擠牙膏會唔開心但都唔會好似佢甘死踏佳能,雖然自賣出自己D A接環機鏡後我都冇再入Sony 野,但我亦唔會話踏Sony 。
其實係甘踏人嗰D真係別有用心多。好似我同佢推介GFX50R 及三廠聯合L接環系列甘佢都扮睇唔到,講a7iii a7iiir a9逆光死出橫紋現象佢又扮睇唔到真係同佢講都冇謂(似打手)。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
marksman01 + 2 主題明確

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

kilroyyick 發表於 2018-9-30 23:56:09 來自手機 | 顯示全部樓層
我咪叫你買a7mk3,

係,佢真係好適合逆光死出橫紋的a7iii。真係快D買好啱佢。 我自己眼中認為Sony 現時只有a7rii a7ii a99ii適合我用的,因為佢地唔會逆光死去出橫紋。  詳情 回復 發表於 2018-10-1 12:01 AM
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-9-30 23:56:37 來自手機 | 顯示全部樓層
都買得咁多部 多一部唔算多啦

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
marksman01 + 2 層次分明

查看全部評分

回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-1 00:01:55 | 顯示全部樓層

係,佢真係好適合即刻去買逆光死出橫紋的a7iii。真係快D買好鬼啱佢。kakaka
我自己眼中認為Sony 現時只有a7rii a7ii a99ii適合我用的,因為佢地唔會逆光死去出橫紋。唔好同我講等a7四代會冇逆光橫紋,因為a7四代出ge時侯,平價120 gfx 50r 同馬拉松L聯盟都降價大賣近了我就唔會簡Sony a7四代囉A7第一代有UFO光,A7第三代有逆光橫紋,唔知第四代會唔會有新伏等人踏了。
講真C記松下富士適馬造功都係算可靠。N記都怕有鑊,Om 老43超可靠但m43變左非常化學玩具,Pentax 就一般囉普普通通咁,Sony嘛哈哈UFO 菜花 逆光橫紋......唔講了 相機唔止睇機身性能GE。

回應番大題目先,(C 、S二廠雙修可以我讚成。但C轉S我就反對事關S產品可靠度真係唔夠。)
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-10-1 00:13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
可能有双卡 canon 無反~

實出的 始終canon 就是喜歡慢慢來,又不急著要換新機,等到價靚就買部玩下了~~^^  詳情 回復 發表於 2018-10-1 12:21 AM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-1 00:18:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 11:48 PM
大佬,我無M50嘛....點答你M50既野? 我現係手得M5、M3同M2渣。

我估M5同M50 ...

我介紹你用m50 啊。。。又是師兄說不理FF 還是APSC, 只要多休息就行的?

M50 其實比m5 好,師兄真的沒有看我寫的東西嘛。。。
加上又是你說不一定100%corp,又不後製,原來現在師兄對執相這樣有要求。還有我用了這樣多年canon apsc 機,也沒試過你說果種去到iso 3200 執相會出事的問題。

拍片方面,m5 6400都是極限, 但m50 就可以用到iso 12800 粒粒唔算好多,進步了不少啊(我M5和M50用來做招拍晚播都得啊……師兄的……其實你懂不懂拍片啊……)

鏡頭方面,我現在有用22 2.0和50.8加mount, 50.8加mount 後一點也不大和不重,我老婆最愛,其實師兄要休閒影,22 2.0都夠用了對嘛。22 2.0質素超級好啊~~

說實話,師兄想1kg 內ko 所以野,你拿齊kit + 22 2.0 + 50.8 理論上夠玩大部分野啦~~師兄這組合不夠用?

A73 600G, 你拿什麼鏡組可夠用之餘少過1KG 啊~~

最後,師兄說這一支對嘛~~New 32mm F1.4 STM
https://www.dpreview.com/news/04 ... f-m-lens-collection
回復 支持 反對