buyerbb 發表於 2018-10-1 00:21:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kilroyyick 發表於 2018-10-1 12:13 AM
可能有双卡 canon 無反~

實出的
始終canon 就是喜歡慢慢來,又不急著要換新機,等到價靚就買部玩下了~~^^
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-10-1 00:30:16 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-9-30 11:17 PM
Canon依家最大問題唔係攝影,都講攝影佢無問題,問題係休閒影,佢似乎� ...

呢個世代無人會講DSLR 有優勢丶Canon 同Nikon 廠商自己都唔會。3.69m dot EVF 已經取代OVF。對我來講無反既重點係取替左DSLR 先天上對焦系統缺陷丶不穩丶走焦問題。

到而家竟然仲有人討論無反FF 輕便問題,Sony A7 幾年前已經比左答案。無反FF 一般都要大電丶鏡身亦無乜輕到,故需要做大個grip,機身一般最輕既都around 650g, 只比低階FF DSLR 如6D 輕100g 而已。樓主講FF輕便,其實sony 做唔到,canon 及 nikon 亦做唔到。不要講FF 無反做不到輕便,即使APSC 無反如富士亦是如此。APSC 無反要輕就要無grip 位難揸手做到xe3 咁細,最後好多用家特別係男士(手大), 要幫部x-pro,x-t,x-e 機加grip, 結果又係大部無輕過。

結論係從人體功學出發,大grip 有其必要存在性,結果今年FF無反機身的重量都不能輕過650g。樓主想要FF無反輕到什麼程度?你想450g-550g咁輕?相信CNS 暫時都好難去為呢個nitch 去開發一部FF 無反比你。

一切都係錢作怪,如果部A73 或EOS R 好似6D 或A72咁跌到去$6至7K, 再專業既機都可以變成休閒用機。無反FF 才叫剛剛起步,CNS 或馬拉松都唔會一開始就出咁既價錢FF 機比你,亦唔會奄割掉某d功能如4k拍片來將貨就價,因為咁樣會直接打擊自家其他較低階產品線如EOSM M43。

又唔係喎,如果DSLR當無反咁用,同樣係解決對焦問題,只係部body厚左少少,但對C及N黎講,就無左要做過批鏡頭問題。 早10多年前上dchome,已有前輩  詳情 回復 發表於 2018-10-1 01:10 AM
所以,我一直說,要輕便質素功能好,M50是一流! 不過樓主由A73 vs M5,又說不執相什麼,變成 說canon M完全唔得corp 唔到相和A73真是好輕便必買又說將FF  詳情 回復 發表於 2018-10-1 01:03 AM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
marksman01 + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-10-1 00:31:07 來自手機 | 顯示全部樓層
小弟知,唔急,反正我有1系5系~

Eos r根本只係前菜,小弟等睇佢主菜會否加IBIS先  詳情 回復 發表於 2018-10-1 12:37 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-1 00:33:56 來自手機 | 顯示全部樓層

Sony 自己話a7iii striping issue根本係正常現象不會進行修正。
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-10-1 00:37:05 來自手機 | 顯示全部樓層
小弟只用過300D  30D   7D   6D  5D3   1Dxii.我可以等…………

佳能我只擁有過或現有:s95 1000D 450D 100D 7D 6D 5D 5D3炸。等實等佢喎~  詳情 回復 發表於 2018-10-1 12:40 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-1 00:37:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kilroyyick 發表於 2018-10-1 12:31 AM
小弟知,唔急,反正我有1系5系~

Eos r根本只係前菜,小弟等睇佢主菜會否加IBIS先
回復 支持 反對

INDEPENDENCE 發表於 2018-10-1 00:37:59 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-9-30 11:16 PM
Sony 一向糸咁, 主體地方糸鬆鬆地的, 呢個都糸我用過第一代Sony FF無反發現 ...

我就係見個個讚Sony點樣輾壓Canon,
於是就買入一部A7R II,
諗住咁高像素,個個都話sharp過c記好多,
ISO又點優勝,
影風景點都有D著數,
點知塊CMOS同手機sensor差不多咁差,
徹底失望,
中哂打手伏

問心講A7RII除電量不足外,都唔算伏了,起碼安全可靠過A7iii先。但輾壓c就完全唔覺  詳情 回復 發表於 2018-10-1 12:43 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-1 00:40:43 來自手機 | 顯示全部樓層
kilroyyick 發表於 2018-10-1 12:37 AM
小弟只用過300D  30D   7D   6D  5D3   1Dxii.我可以等…………

佳能我只擁有過或現有:s95 1000D 450D 100D 7D  6D 5D 5D3炸。等實等佢喎~
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-1 00:43:16 來自手機 | 顯示全部樓層
INDEPENDENCE 發表於 2018-10-1 12:37 AM
我就係見個個讚Sony點樣輾壓Canon,
於是就買入一部A7R II,
諗住咁高像素,個 ...

問心講A7RII除電量不足外,都唔算伏了,起碼安全可靠過A7iii先。但輾壓c就完全唔覺,個期我都冇買到A7RII反而支持入左Pentax K1 佢都係Sony 底!kakaka

A7r2 好過三代, 無stripping, 只糸個 color science 都糸 sony 特色同成像都糸鬆鬆地. 我之後試其他品牌用 sony 底的, 包括 100MP 的 phase one, 幾本上糸 sony 在自家機  詳情 回復 發表於 2018-10-1 11:56 AM
其實真心希望樓主完全成功將S輾壓c,可惜……真的說服不了我們吧……  詳情 回復 發表於 2018-10-1 01:04 AM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-1 00:58:06 | 顯示全部樓層
好奇一說
假若樓主真的是打手
佢的文一出,不但沒人和應佢,仲要有反效果,個個都出來說S機有多不濟
其實他會不會被人炒架……

Sony 最好ge我眼中係a99ii囉,行A環正D有feel  發表於 2018-10-1 01:06 AM
回復 支持 反對

INDEPENDENCE 發表於 2018-10-1 00:58:09 | 顯示全部樓層

我唔係曾經擁有,
係現役機都有8部(仲有部賓得)
每一次買新相機,
都希望畫質能夠提升,
又或者有新元素,
入門機200D我買番黎影D濕星野,
都影得好開心架。

最無快感就係部A7R II,
比唔倒任何層面的提升感覺比我,
我想賣左佢換EOS R,
買左3個月咋陰公豬。

師兄拍得住我幾年前,現在我只留新機了,canon 的新機的確一代比一代好。 我用過Canon S95, G5, G7x, 400D, 600D, 7D, 5D1, 5D2, 1Ds3, 1DX, 5D4, m5, m100, m50 SONY 用過  詳情 回復 發表於 2018-10-1 01:17 AM
有D810,6D,6D2== a7rii可有可無了。  詳情 回復 發表於 2018-10-1 01:04 AM
回復 支持 1 反對 0

buyerbb 發表於 2018-10-1 01:03:34 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-10-1 12:30 AM
呢個世代無人會講DSLR 有優勢丶Canon 同Nikon 廠商自己都唔會。3.69m dot EVF 已� ...

所以,我一直說,要輕便質素功能好,M50是一流!
不過樓主由A73 vs M5,又說不執相什麼,變成 說canon M完全唔得corp 唔到相和A73真是好輕便必買又說將FF出到200D一樣細來說,我覺得樓主都真心不是為輕便和不清楚自己想要什麼……
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-1 01:04:27 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-10-1 12:43 AM
問心講A7RII除電量不足外,都唔算伏了,起碼安全可靠過A7iii先。但輾壓c� ...

其實真心希望樓主完全成功將S輾壓c,可惜……真的說服不了我們吧……

S只能某程度贏C,SC可能係均勢。 我真心希望馬拉松可以完勝SCN,咁樣對用家都有好處。 Sony 唔識造鏡、機身,Colour management 亦欠奉。Canon 係兩點做  詳情 回復 發表於 2018-10-1 11:05 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-1 01:04:34 | 顯示全部樓層
INDEPENDENCE 發表於 2018-10-1 12:58 AM
我唔係曾經擁有,
每一次買新相機,

有1Dx2 D810,6D,6D2== a7rii真係可有可無了。

我果陣諗住買A7R II影風景可以有大幅改進, 其實真係錯左, 真正sharp果部係D810, ISO 64嬴哂咁滯, d人吹到Sony輾壓N,C兩家單反其實怕唔怕生仔無屎忽架?:dizz  詳情 回復 發表於 2018-10-1 01:08 AM
回復 支持 反對

INDEPENDENCE 發表於 2018-10-1 01:08:56 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-10-1 01:04 AM
有D810,6D,6D2== a7rii可有可無了。

我果陣諗住買A7R II影風景可以有大幅改進,
其實真係錯左,
真正sharp果部係D810,
ISO 64嬴哂咁滯,
d人吹到Sony輾壓N,C兩家單反其實怕唔怕生仔無屎忽架?

如果你post果頭兩張sony相係你影,我覺得你係走焦,同樣既相係我用初期Canon機一樣發生過唔少,當時Canon走焦問題都幾嚴重。 如果話sony機影出黎係oka  詳情 回復 發表於 2018-10-1 01:20 AM
人地受人錢財,揾食姐,師兄我地笑下米算。 D810都真係好機來有排玩,XD 我選左同佢同一塊底GE K-1囉 但我就冇去比4200元升k1mk2 kakaka 高像素機,佳能  詳情 回復 發表於 2018-10-1 01:17 AM
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-10-1 01:10:37 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-10-1 12:30 AM
呢個世代無人會講DSLR 有優勢丶Canon 同Nikon 廠商自己都唔會。3.69m dot EVF 已� ...

又唔係喎,如果DSLR當無反咁用,同樣係解決對焦問題,只係部body厚左少少,但對C及N黎講,就無左要做過批鏡頭問題。

早10多年前上dchome,已有前輩講,無反可以減少鏡頭同感光元件距離,係光學上係有優勢,所以EOS-R宣傳,都係講減少呢個距離(唔知咩法蘭距)。

說來,早期剛上chome,係多好多學術討論。

至於機身鏡頭大少,有時係平衡質素,剛睇Tamron出比e mount支28-70 F2.8,都只係550g,至於電量問題,我正想相機其實都可以好似手機咁,內置電,USB充,咁可慳返位裝更多電,若要額外可換電就自購電池手柄。

個人覺得,對普通用家,輕便係必勝既大趨勢,邊間廠最後能輕便高質勝出,邊間廠先可係市場留低。

係呢啲討論區先有人講大機影相,影相已手機當道,dchome都越黎越少人黎,相機市場亦越變越細,仲講大機? 可能呢度真係個個攝影師吧。

師兄要明白一個道理先, 就糸現今數碼 sensor 個科技仲糸做唔度同以前菲林既可容許入射角, 所以支支數碼 ultra wide 都咁長身, 做唔到菲林RF 鏡咁短咁細支  詳情 回復 發表於 2018-10-1 12:26 PM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-1 01:17:22 來自手機 | 顯示全部樓層
INDEPENDENCE 發表於 2018-10-1 12:58 AM
我唔係曾經擁有,
每一次買新相機,

師兄拍得住我幾年前,現在我只留新機了,canon 的新機的確一代比一代好。

我用過Canon S95, G5, G7x, 400D, 600D, 7D, 5D1, 5D2, 1Ds3, 1DX, 5D4, m5, m100, m50
SONY 用過 nex 5, 5n, a72 借過朋友的

其實Sony無返真的超細超輕,但不知何解我真心覺得相片無感覺,感覺佢不論相機和鏡頭,都太依賴數碼修正。我第一次用sony nex 機時,影raw用lightroom 執相,這是我第一次覺得我執極不會比 jpg 直出好。這對我來說不是好事,即是說其實相片是必需大量數碼後製,以至其他修後制空間也沒有。

Canon 給我是一種踏實,實淨,raw 可作後製空間大的感覺,這就是何解我告訴師兄你要明白canon 就不會放棄canon 的原因。

A72 給我的感覺更不踏實,每影想張相,首先是相片沒有想像中要好的感覺,其次是機身有種冰冷的感覺,感覺就不能和相機有交流像的,之後我朋友也賣了,換了m3 了。

我其實真是有用過sony, 雖然我聽很多人說S 記A9 和mk3 系真是好勁,我就無正式體驗過。所以都是樓主自己體驗下,相信留得在canon 區的應該無人幫到樓主的了。。。
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-1 01:17:38 | 顯示全部樓層
INDEPENDENCE 發表於 2018-10-1 01:08 AM
其實真係錯左,
真正sharp果部� ...

人地受人錢財,揾食姐,師兄我地笑下米算。
D810都真係好機來有排玩,XD 我選左同佢同一塊底GE K-1囉 但我就冇去比4200元升k1mk2 kakaka
高像素風景機,佳能應會再出單反5DS2,我都想近入唔入好,因為應該同GFX50R嗰價太接近,e加真係唔敢講衝邊部囉,仲有部sigma x3底 135無反ff會考慮,2019年先有結論。
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-10-1 01:20:05 | 顯示全部樓層
INDEPENDENCE 發表於 2018-10-1 01:08 AM
其實真係錯左,
真正sharp果部�� ...

如果你post果頭兩張sony相係你影,我覺得你係走焦,同樣既相係我用初期Canon機一樣發生過唔少,當時Canon走焦問題都幾嚴重。

如果話sony機影出黎係okay果啲係打手,咁sony都要請晒所有網站及網評做打手先得,呢幾日勁煲sony機評論,未見過有你講到咁差。

或者你再引用下邊啲網評係講到Sony效果同你一樣。不過剛係dpreview睇咩striping問題既相,同樣sharp到爆,若唔講個striping問題。

回復 支持 1 反對 0

mark_k 發表於 2018-10-1 07:08:40 來自手機 | 顯示全部樓層
我就敗家, 三修, SoNy 對焦同埋鏡頭一直唔好, 直至最近一年, 所以買機到 5d3, A7r2, D800 就停係度, 好多時帶兩個系統出去, 都幾麻煩。 各有好處, 正計 dynamic range, SoNy 好好多, 顏色當然係 Canon, 只不過淨係影 raw, 又冇乜所謂。 當年 Canon noise control 天下無敵, 依家 A73 泊住 1DX II, 影人像又有 眼睛對焦, 遲啲發展去到動物眼睛, 咁更加好。 做工, 一定係 Canon, 我依家個部 d500, 死左嘅 d810, 各款 SoNy, 仲係爭啲。 一路以為 Canon 幫 SoNy 做鏡頭, 可能都係搞錯。不過淨係計無反, 暫時都係 Sony好, 過多一年又另計。
回復 支持 反對