marksman01 發表於 2018-10-1 21:49:00 | 顯示全部樓層
https://youtu.be/lmf9Yvzj85o

真糸唔覺A73 細部啲喎, 只覺得部部都咁大部
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-1 22:11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-10-1 09:49 PM
https://youtu.be/lmf9Yvzj85o

真糸唔覺A73 細部啲喎, 只覺得部部都咁大部

之前已和樓主說了,R 雖然比A73大少少,但重量一樣啊
手感上一定是R 好,就算鏡大少少,都不會太大影響

所以才說根本不明樓主想什麽。。。。
回復 支持 反對

largeliang 發表於 2018-10-2 00:41:52 來自手機 | 顯示全部樓層
襯啲嘢未變死貨放晒去,rx1rii先啱個要求...
回復 支持 反對

bakayarobaka 發表於 2018-10-2 09:37:16 來自手機 | 顯示全部樓層
小弟正準備由5D2轉過去a7R3加metabones.不過咁玩係無錢+有對焦慢嘅覺悟先好咁玩.
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2018-10-2 11:48:24 | 顯示全部樓層
見到個題目差D以為係舊POST翻炒.

樓主師兄係DCHOME應該都算係老前輩, 咁多年既攝影同用各種器材經驗, 佢教人差不多, 仲要問人咁既問題真係好怪.
而且今時今日, 無反=輕細既誤會仲攞呢做換機/轉會藉口?
其實自己喜歡一個理由就夠啦.

早個排我先買咗部M50 (原本無反得部EOS M). 係呢D crop sensor 機加上配合佢設計既鏡先真係可以輕細. 就正如樓主講既隨便影用最好. 但係用落又覺得唔錯.  一次去西貢影鷹, 貪得意插支100-400落去試下. 追焦反應居然有D驚喜. 只係連拍慢, 同evf refresh 唔夠快. 以咁既平價機仔, 真係唔錯.
回復 支持 1 反對 0

fm109 發表於 2018-10-2 11:56:06 | 顯示全部樓層
對於EOS R 呢個新系統,最奇怪就係兩支恆定 f2 zoom, 按照EOS M 一貫策略,Canon 係會為咗機鏡平衡而唔出大光圈無反鏡,點知今次竟然同 Bigma 鬥大鬥重,可能係擔心個系統唔夠賣點
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-10-2 12:16:03 | 顯示全部樓層
fm109 發表於 2018-10-2 11:56 AM
對於EOS R 呢個新系統,最奇怪就係兩支恆定 f2 zoom, 按照EOS M 一貫策略,Canon  ...

R 可以做F2 zoom, EF 唔得。再者本身有 EF F2.8 同4 zoom, 加個環在R上就即刻用得。
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-10-2 12:26:48 來自手機 | 顯示全部樓層
R 50mm/1.2好吸引,對焦好快(有試過);有DD想入手eos_r,
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-2 13:41:32 | 顯示全部樓層
fm109 發表於 2018-10-2 11:56 AM
對於EOS R 呢個新系統,最奇怪就係兩支恆定 f2 zoom, 按照EOS M 一貫策略,Canon  ...

反而最奇怪是大家覺得F2唔好……
呢支FF世界唯一,竟然成為大家反對的話題?
有時真有種有又X無又X的感覺……
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-2 13:42:37 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2018-10-2 11:48 AM

樓主師兄係DCHOME應該都算係老前輩 ...

我已經說了無數次M50好正
我比埋一張ISO 12800的相片給他
但樓主完全不理會,只說M5不及A7……
回復 支持 反對

fm109 發表於 2018-10-2 14:46:42 來自手機 | 顯示全部樓層
之前一直都有聲音話Sony出部無反,機身唔輕得幾多,鏡頭又冇可能細,毫無意義,唔通出支世界第一,機鏡完全唔平衡會更好,如果係嘅Bigma一早有24-35/2
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2018-10-2 14:56:53 | 顯示全部樓層
fm109 發表於 2018-10-2 02:46 PM
之前一直都有聲音話Sony出部無反,機身唔輕得幾多,鏡頭又冇可能細,毫� ...

如果你肯忘記無反就係輕細呢樣野就唔同諗法.
根本FF大光圈鏡頭就唔可能輕細得去邊.
輕細咁重要就用番M43, APS-C囉.
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-2 16:01:46 | 顯示全部樓層
fm109 發表於 2018-10-2 02:46 PM
之前一直都有聲音話Sony出部無反,機身唔輕得幾多,鏡頭又冇可能細,毫� ...

我也覺得是!其實當每廠家出的無反也是這樣大和鏡這樣巨時
其實是不是大家想多了?以現在的物理限制和技術下,根本由始至終也不會有超輕便FF出現?其實是誰給大家一個想法是無反FF就=連鏡頭都可以超輕便?其實這個答案由始創的Sony,都已經告訴了大家一個現實:你要這種焦距,這個光圈,在物理定律下,這樣你就一定是這樣質量的鏡頭了。

如果要輕便,何解大不家以M34/APSC出手?

越討論,越開始好多人有好多好奇怪的想法……唔明。

回復 支持 反對

fm109 發表於 2018-10-2 16:06:27 | 顯示全部樓層
我當初A7一出已經入咗,A7 + 24/70/4 = 474g + 426g
Canon 最輕嘅 6D + 24-70/4 = 770g + 600g
體積同重量明顯有優勢,只係唔喜歡Sony 發色所以放咗
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-2 16:54:41 | 顯示全部樓層
fm109 發表於 2018-10-2 04:06 PM
我當初A7一出已經入咗,A7 + 24/70/4 = 474g + 426g
Canon 最輕嘅 6D + 24-70/4 = 770g + 60 ...

但是A73好像機身已經650 克……
已經不是同一條數了。
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-2 18:55:02 來自手機 | 顯示全部樓層
fm109 發表於 2018-10-2 04:06 PM
Canon 最輕嘅 6D + 24-70/4 = 770g + 60 ...

個時a7冇ibis梗係輕474g記得佢係膠機身,a7II一加ibis兼變金屬機身即刻變重成為6百50幾g,而且E接環先天細口有利輕細。c,n無反係大口徑以後想細都唔可能,不過大口徑光學易做大光圈,sony想大光圈要88了。
回復 支持 反對

fm109 發表於 2018-10-2 19:08:54 來自手機 | 顯示全部樓層
FE都已經有恆定2.8, 而且重量亦同單反FF鏡冇分別,再大光圈更加冇興趣
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-2 19:55:56 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2018-10-2 11:48 AM

樓主師兄係DCHOME應該都算係老前輩 ...

呢個post 開始真相大白了
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-10-2 22:22:17 | 顯示全部樓層

支 RF 50 1.2 雖然全圈光圈sharp 爆,但成9xxg, 老實講即使佢二手價跌到$6.5K, 我都唔會入。

反而會隊支新出既VM 50 1.2 上去R或S1 到用,4xxg 再加個LM to RF或SL af 接環,也不過係6xxg。雖然唔輕太多,但我支VM 50 1.2 仲可以比 XF丶FE 丶SL丶RF、Z用。如果af 轉接環做得夠好,LM 同 EF 鏡頭最終會成為跨系統共同語言,反而無反鏡即使再靚最終都自能孤芳自賞。

如果$6.5K我立刻去買EOS-Rbody  發表於 2018-10-9 10:07 AM
用過VM 大光圈鏡, 啲成像真糸麻麻, 散景粗糙又唔順滑, 比啲數碼鏡更數碼, 但又唔糸 sharp, 唔知點咁的 ..... 不過呢啲純粹個人意見, 鏡頭味道個個睇法唔  詳情 回復 發表於 2018-10-2 10:37 PM
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-2 22:37:10 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-10-2 10:22 PM
支 RF 50 1.2 雖然全圈光圈sharp 爆,但成9xxg, 老實講即使佢二手價跌到$7.5K, 我� ...

用過VM 大光圈鏡, 啲成像真糸麻麻, 散景粗糙又唔順滑, 比啲數碼鏡更數碼, 但又唔糸 sharp, 唔知點咁的 ..... 不過呢啲純粹個人意見, 鏡頭味道個個睇法唔同
回復 支持 反對