ekiii  樓主| 發表於 2018-10-2 22:37:19 | 顯示全部樓層

估唔到好幾年無開post,問下野.....結果dchome原來留得低既,比10多年前更品牌忠實。

或者Canon唔使做其他休閒人生意,唔使理其他消費者,淨做攝影師同die hard fans就夠,所以無論EF-S同EOS-M,都可能做到咁玩玩下。

頭先去電器舖,因A6500減價,扣除優惠$7000鬆啲,爭啲入左,但check部機年份,原來2016年! 有無搞左,又4K又防震又慢鏡又快拍,100Mb 4K,幾百點對焦........同我部EOS-M 5原來一樣年份,月份只係差3個月?? 用7千幾買部同我部M5同年既機,真係買唔落手,但部機仍比M50更多功能,兩年後竟然仍超越Canon新機,真係好離譜.....係講緊Canon!

10年前話Canon野保值,估唔到10年後得啖笑。

據我所知呢度留言,仲係dchome既Canon區兄弟,大都係有錢玩器材之人,無論Canon出咩機,都覺得值得買,唔係呢度再無聊問,免搞住大家。

Buyerbb留左10個posts係咁叫我用M50,唔好玩我啦,我都話我有M5,難道M5唔用用M50,即係又追新機,要見新買新吧? 況且我唔係講部機,我係講鏡頭,我無回應你? 係你永遠唔理我講咩....係無鏡唔係無機! 就當你M50 ISO12800好靚,靚得過ISO 3200?? 我F2.8用ISO3200,EOS-M Zoom支支玩F5.6甚至6.3,就要ISO12800啦。

我睇A6500,就係因為佢有支18-105 F4 G鏡,4千銀,至少好過你F5.6吧! M50 ISO12800 靚得過人地 ISO6400????

我大致應會玩A73或A7r3,要輕便有支kit,1年三兩次要扮下攝影師,咪重啲用佢啲大鏡,偶爾一兩次頭重尾輕影100幾幅相,無詳所謂吧,我唔係影相搵食! 我10年前買落既大白、小白、Canon全系2.8 Zoom,過去5年只攞過出黎幾次,
已唔夠力,用多幾支、加下閃都要拖喼,
支300 F2.8肯定5年未離開過防潮箱,支500,直頭已係收藏品。

業餘消費者,係睇重量、質素同體積,我又等著睇下,個EOS-R玩大大部,可以做到幾成功,過10年大家仲健在、dchome未死,再同大家吹過吧。10多年前,Nikon一眾die hard fans話Full Frame唔重要,CCD更好,螢石係廢,可能到今日,佢地都忘記晒自己講既野了。10年後呢度話重先有手感、大部先好既,就10年後大家係度再會一會,笑一笑,再睇咩機當道好了。

A6500貴M50 一倍,價格問題  發表於 2018-10-9 10:10 AM
找得我真是辛苦…… 樓主應該忘記了自己說過什麼 樓主問post 的時候是說:"年紀大越黎越唔想攞重野,但睇過細機,Sony質素似乎好過Canon,特別係  詳情 回復 發表於 2018-10-8 01:40 AM
難得師兄點名,我繼續認真對待,希望師兄會看完啦~~ ->忠實 有關A6500……  詳情 回復 發表於 2018-10-3 01:59 AM
師兄你越講多就錯得多了, 你成個 post 咪都一樣糸追新機款, 同你所講既 Fanboy 有乜分别, 你以為轉會就比fanboy 清高一點, 可以抬高下自己, 貶下啲 Fanboy?  詳情 回復 發表於 2018-10-2 11:12 PM
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-2 22:40:16 | 顯示全部樓層

先多謝樓主出這高娛樂性post, 引到我好久不出現, 也來參一手..
記得上次樓主話7D2 追焦強過1DX, 真相大白原來用1DX auto AF 來追小朋友.  大家跌晒落地下..

今次我支持樓主轉會, 其實無高階需要影下家庭旅行, 一早就不需用20 萬買C 家器材.  我相信S 記追蹤人眼對焦追細路, 一定強勝7D2

但要來數C記不長進來支持自己轉會, 又好像有點說不通. 反正各位朋友說C 記好的.  樓主又用不到亦無用,  我只奇怪既然沒用處那誰人騙了樓主上錯賊船入了20 萬貨 ?  沒那個大頭就別戴頂大帽..

哈哈.....20萬濕碎啦.....呢度大把人200萬當碎料! 我比唔到既只係手力......出個post永遠被捉錯用神,dchome真係妙絕。  詳情 回復 發表於 2018-10-2 10:49 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
marksman01 + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-10-2 22:49:11 | 顯示全部樓層
rol 發表於 2018-10-2 10:40 PM
先多謝樓主出這高娛樂性post, 引到我好久不出現, 也來參一手..
記得上次樓� ...

哈哈.....20萬濕碎啦.....呢度大把人200萬當碎料!

我比唔到既只係手力......出個post永遠被捉錯用神,dchome真係妙絕。

我還以為到今日已無品牌,但結果品牌比10多年前更濃烈,已咁多版,究竟有幾多版真係講到Canon人點解唔值得用Sony,或Sony既缺點? 最後重點只係有相機就影到相,怪不得Canon出EOS-M鏡可以出到咁,如果佢睇完呢咁多版真係開心死。

rol
我比唔到既只係手力 --- > 我欣賞你依句. 問題是自己心態體能改變, 不是別人的錯...  詳情 回復 發表於 2018-10-2 10:57 PM
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-2 22:53:33 | 顯示全部樓層
我資歷比樓主淺,  過來C 記幾年只用了3 部 body.  部1DXII 打過17 萬SC 尚未嫌棄,  C鏡頭有過20 萬貨仔..

看來可榮升 die hard fans

Rol大師,你咪玩啦....淺資歷? 你都知我早早係呢度會員,我要數我講得出既會員,你肯定係其中一個。  詳情 回復 發表於 2018-10-2 10:55 PM
回復 支持 1 反對 0

ekiii  樓主| 發表於 2018-10-2 22:55:54 | 顯示全部樓層
rol 發表於 2018-10-2 10:53 PM
我資歷比樓主淺,  過來C 記幾年只用了3 部 body.  部1DXII 打過17 萬SC 尚未嫌棄, ...

Rol大師,你咪玩啦....淺資歷? 你都知我早早係呢度會員,我要數我講得出既會員,你肯定係其中一個。

你用得1DX II去批評我,我都話根本呢度我係溝通唔到,我都話我開錯題目。

rol
我影相太屎, 無面見人了...  詳情 回復 發表於 2018-10-2 11:03 PM
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-2 22:57:44 | 顯示全部樓層
kilroyyick 發表於 2018-10-2 12:26 PM
R 50mm/1.2好吸引,對焦好快(有試過);有DD想入手eos_r,

Check 過 raw file, 確糸正, otus 55 可以落架了

點圖放大, 全開光圈
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-2 22:57:49 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-10-2 10:49 PM
哈哈.....20萬濕碎啦.....呢度大把人200萬當碎料!

我比唔到既只係手力...... ...

我比唔到既只係手力 --- > 我欣賞你依句.   問題是自己心態體能改變, 不是別人的錯...
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-2 23:01:43 | 顯示全部樓層
Sony的優點缺點根本不重要...  重要是適合自己.

假設無心向攝影,  手機記錄方便了事,  S / N / C  多強多弱也無關你事.
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-2 23:03:53 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-10-2 10:55 PM
Rol大師,你咪玩啦....淺資歷? 你都知我早早係呢度會員,我要數我講得出� ...

我影相太屎,  無面見人了...
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-10-2 23:05:16 來自手機 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-10-2 10:37 PM
用過VM 大光圈鏡, 啲成像真糸麻麻, 散景粗糙又唔順滑, 比啲數碼鏡更數碼,  ...

VM 舊時d鏡頭唔得如35/1.4丶35/1.2、40/1.4 、50/1.1、75/1.8支支全開光圈唔用得。

但呢兩三年新出既如VM 21/1.8, 40/1.2, 50/1.2 已經係針對無反高像素及紅閘問題大有改善。

如入翻無反, 都會試翻VM啲新鏡, 特别糸啲 Ultra wide, 睇下仲有無邊散  詳情 回復 發表於 2018-10-2 11:18 PM
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-2 23:08:34 | 顯示全部樓層
玩下..  唔好咁認真..

細細聲講,  我都有諗過入A7III..  不過次次一睇落邊支鏡頭啱用, 又揀唔落手..  惟有有時1DXII 開live view 影, 幻想自己用緊A7III

回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-2 23:12:25 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-10-2 10:37 PM
估唔到好幾年無開post,問下野.....結果dchome原來留得低既,比10多年前更品� ...

師兄你越講多就錯得多了, 你成個 post 咪都一樣糸追新機款, 同你所講既 Fanboy 有乜分别, 你以為轉會就比fanboy 清高一點, 可以抬高下自己, 貶下啲 Fanboy? 咪又糸器材撚, 你都做左咁耐又有乜所謂?

rol
我同意.. 其實同一內容與問題, ekiii 兄只要改一改口吻. 相信沒人會來責難樓主.. 轉會不過平常事. 有什麼好爭 ? 屋仔己沒落到這個地步..  詳情 回復 發表於 2018-10-2 11:20 PM
你搞錯了,我真係無能為力,唔係講笑。 我器材撚? 我由10多年前1部大過1部,到10年前開始一部細過1部罷了! 我相機body大機只淨1部5D4,同我真係玩  詳情 回復 發表於 2018-10-2 11:20 PM
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-2 23:18:40 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-10-2 11:05 PM
VM 舊時d鏡頭唔得如35/1.4丶35/1.2、40/1.4 、50/1.1、75/1.8支支全開光圈唔用得。 ...

如入翻無反, 都會試翻VM啲新鏡, 特别糸啲 Ultra wide, 睇下仲有無邊散
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-10-2 23:20:04 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-10-2 11:12 PM
師兄你越講多就錯得多了, 你成個 post 咪都一樣糸追新機款, 同你所講既 Fan ...

你搞錯了,我真係無能為力,唔係講笑。

我器材撚? 我由10多年前1部大過1部,到10年前開始一部細過1部罷了! 我相機body大機只淨1部5D4,同我真係玩器材時期,由1數到落去3齊晒完全唔同。如果6D2出先過5D4,我肯定我淨既一部就係6D2。就算出部1DXX,超強功能,只要係1仔size同重量,5千銀我都已買唔起了!

部5D4咁多年,都未過1萬張相,連5D4都唔想攞出街,袋都無邊幾個袋得到佢同佢啲鏡。

我其實都幾服大家,我都話我入錯黎,大家太大隻,又為"攝影"唔怕辛苦,我肯定已唔明白我講緊咩。

回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-2 23:20:07 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-10-2 11:12 PM
師兄你越講多就錯得多了, 你成個 post 咪都一樣糸追新機款, 同你所講既 Fan ...

我同意..   其實同一內容與問題,  ekiii 兄只要改一改口吻.   相信沒人會來責難樓主..

轉會不過平常事.  有什麼好爭 ?   屋仔己沒落到這個地步.. 誰會理你

我口吻有咩問題? 我一開有話過Canon唔得? 真係奇。 有時我自己答自己,真係好過係度問.....如買A73不如用6D2,爭100g之嘛,A73鏡頭重....用6D2配Canon輕鏡  詳情 回復 發表於 2018-10-2 11:27 PM
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-2 23:23:48 | 顯示全部樓層
Quote from another forum, 講得幾好, 好多人睇完拍掌

If you really want to decide which of these excellent cameras is best for you, you'll read a lot, talk to folks who use both cameras, look at photographs made with both, watch many videos...

... and keep in mind that there is no definitive "winner" among them. Each is "better" than the other in some ways, and each is imperfect with some disadvantages relative to the other.

You'll also try to discount fanboys on both sides, those folks who breathlessly tell you that Camera A is miles ahead of Cameras B, C, D, and E... that it "blows the competition out of the water," that choosing their camera will fundamentally and radically change the quality of your photography.

Also... go slow. ;-)
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-10-2 23:27:52 | 顯示全部樓層
rol 發表於 2018-10-2 11:20 PM
我同意..   其實同一內容與問題,  ekiii 兄只要改一改口吻.   相信沒人會來�� ...

我口吻有咩問題? 我一開有話過Canon唔得? 真係奇。

有時我自己答自己,真係好過係度問.....如買A73不如用6D2,爭100g之嘛,A73鏡頭重....用6D2配Canon輕鏡仲多選擇......A73有支輕kit,6D2可配支24-105 STM,都係輕鏡........可能好快Canon會出支EOS-M 18-105 F4呢.....

根本輕細都唔係dchome人考慮既問題,無人會比呢啲答案,我仲唔係問錯?

rol
我沒完整看完8 版, 只看了一部份.. 感覺好像你要找人認同C 記不好, 轉會是正確 其實只說想轉一套輕細的糸統就足夠, 無需要 defend 太多了. 做人  詳情 回復 發表於 2018-10-2 11:39 PM
回復 支持 反對

kilroyyick 發表於 2018-10-2 23:29:42 來自手機 | 顯示全部樓層
小弟部xmk2,年半打左十三萬幾。 另今日上canon cs 沒有50.2r 可供試用。
回復 支持 反對

axel 發表於 2018-10-2 23:35:33 | 顯示全部樓層
我睇完部R同支RF50/1.2 後都想入A72,$7300全新行貨有IBIS,又可以加接環用LM 同EF 鏡都有AF。

但係有錢無時間,sony 機影出來既相特別係人像要花好時間執相。Sony d 相如果係電腦Mon 睇唔會覺得有咩問題,曬左相出來睇就會發現好多問題。Canon 同富士會較少發現呢種情況。

師兄,老老實實,有閒錢7300元A7ii都叫入得過來玩,除電量不足外,其他都唔見有鑊氣。估a7ii清完貨後,snc三廠135ff無反價都要硬一排囉。  詳情 回復 發表於 2018-10-3 12:08 AM
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-2 23:39:51 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-10-2 11:27 PM
我口吻有咩問題? 我一開有話過Canon唔得? 真係奇。

有時我自己答自己,� ...

我沒完整看完8 版,  只看了一部份..   感覺好像你要找人認同C 記不好, 轉會是正確   
其實只說想轉一套輕細的糸統就足夠,  無需要 defend 太多了.   做人何不大方一點 ?  反正多說也不會幫你找到你要的答案.

小弟愚見, 別認真...

以前dchome肯定有Canon公司人係度收料,睇用家意見,唔知依家仲有無。 希望有既佢會睇到平民消費者對輕便相機既訴求,當抄又好,跟又好,好似Sony  詳情 回復 發表於 2018-10-3 12:10 AM
回復 支持 1 反對 0