rol 發表於 2018-10-2 23:54:02 | 顯示全部樓層
不過又老老實實,   點解Dchome 回 post D 次序仲係亂晒籠 ?   追看番先前故事甩頭甩尾, 好難睇

呢個 post summarize: 一早已經有超過兩位師兄解說FF 無反今本無偷重量同大小既好處, 一路要人家忠肯意見但一路 ignore 人家忠肯意見  詳情 回復 發表於 2018-10-3 12:05 AM
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-3 00:05:57 | 顯示全部樓層
rol 發表於 2018-10-2 11:54 PM
不過又老老實實,   點解Dchome 回 post D 次序仲係亂晒籠 ?   追看番先前故事甩 ...

呢個 post summarize: 一早已經有超過兩位師兄解說FF 無反今本無偷重量同大小既好處, 一路要人家忠肯意見但一路 ignore 人家忠肯意見

135FF無反要輕便c,n,松下,leica,sigma上述五廠也不可能了。sony135無反 e環口徑先天最細最有可能做到細機,問主理應入sony。 但我自己自己唔介意c,n,松下  詳情 回復 發表於 2018-10-3 12:21 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-3 00:08:00 來自手機 | 顯示全部樓層
axel 發表於 2018-10-2 11:35 PM
我睇完部R同支RF50/1.2 後都想入A72,$7300全新行貨有IBIS,又可以加接環用LM  ...

師兄,老老實實,有閒錢7300元A7ii都叫入得過來玩,除電量不足外,其他都唔見有鑊氣。估a7ii清完貨後,snc三廠135ff無反價都要硬一排囉。

A72個AF流流地  發表於 2018-10-9 10:16 AM
有好多高手去茶餐廳搵葉蛇改機改鏡,將A7系列 CMOS前置FILTER拆下或更換。 果批機係好有問題,搞到SONY A7 系D二手價唔掂,無人夠膽買SONY d 二手機。  詳情 回復 發表於 2018-10-3 10:09 AM
二代糸抵玩, 無 stripping, 玩得過  詳情 回復 發表於 2018-10-3 12:15 AM
回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-10-3 00:10:50 | 顯示全部樓層
rol 發表於 2018-10-2 11:39 PM
我沒完整看完8 版,  只看了一部份..   感覺好像你要找人認同C 記不好, 轉會 ...

以前dchome肯定有Canon公司人係度收料,睇用家意見,唔知依家仲有無。

希望有既佢會睇到平民消費者對輕便相機既訴求,當抄又好,跟又好,好似Sony咁搞返套多鏡頭配套既細機。

自影相就只用Canon,我就無你地咁能耐,各牌子都玩下,過去10年都近完全無睇其他牌子資料,只係Canon出就信佢買佢,如果唔係....都唔會當年成8千銀第1時間入部M5(真係M1買到M5無斷),都唔知原來當時有部更勁、到依家都可能仲係機仔中最勁既A6500,而完全唔知更無講考慮。

仲要朋友一問我問咩牌子細機好,我都一句: Canon最好,呢個星期係咁煲其他牌子野,先發覺原來自己都幾out下。

EOS-R係咁係facebook賣廣告,都爭啲入,但一睇個config,我知又係會中M系既伏,如追焦連拍1秒5張? 人地半年前出都已10張、20張,結果....隔一年EOS-R二代,就連拍10張,可能加個sensor防震添,但價錢更平!

所以再有人問我咩牌子細機好,我一定唔會答Canon了.....我會對佢講: 除非你唔介意追落後,無鏡頭,或body1年跌價一半,仲要config舊舊地。

又唔好介意我講一句,關於連拍1秒5張… 我最記得我用1DX時,初初當然1秒12張好好玩,但影兩影,按幾下就幾十張,執相選相眼都花,仲要超花時間  詳情 回復 發表於 2018-10-3 02:58 AM
rol
我不在乎canon 是否有在聽 我影相屎, 給我什麼品牌型號的相機都是那樣影. 不過是過程是否習慣與享受. 及後制處理與流程不同. 成品一樣的屎..   詳情 回復 發表於 2018-10-3 12:53 AM
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-3 00:15:56 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-10-3 12:08 AM
師兄,老老實實,有閒錢7300元A7ii都叫入得過來玩,除電量不足外,其他都 ...

二代糸抵玩, 無 stripping, 玩得過

前排仲未爆馬拉松同gfx50r,我都真係細想過入部A7ii玩玩,但結果見C記行在清6D一代,我中伏入左一部6D囉,不過又伏得開心ge  詳情 回復 發表於 2018-10-3 12:26 AM
回復 支持 反對

silence 發表於 2018-10-3 00:21:11 | 顯示全部樓層
CANON區咁旺,屋仔又死唔曬喎,希望多D老鬼出來推旺佢!
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-3 00:21:15 來自手機 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-10-3 12:05 AM
呢個 post summarize: 一早已經有超過兩位師兄解說FF 無反今本無偷重量同大 ...

135FF無反要輕便c,n,松下,leica,sigma上述五廠也不可能了。sony135無反 e環口徑先天最細最有可能做到細機,問主理應入sony。

但我自己自己唔介意c,n,松下,leica,sigma135無反會大部囉,事關要細機時我都有大把細機係手"s95,GR,Q,DP2M,100D,V1,epm1,E-450,XE1"我都算樣樣都有D可用來做充數了。嗯…師兄我唔洗拿相機搵食亦唔係C家死忠,我認真係玩機友,不過其實我都係C家粉絲GE。
回復 支持 1 反對 0

zwei 發表於 2018-10-3 00:26:00 來自手機 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-10-3 12:15 AM
二代糸抵玩, 無 stripping, 玩得過

前排仲未爆馬拉松同gfx50r,我都真係仔細想過入部A7ii玩玩,但結果見C記行在清6D一代貨尾,甘我就中伏入左一部6D囉,不過又伏得開心ge,有時玩又唔一定係追機能可以只係玩感覺,揾食要另計

我都係在A72 同6D 之間選擇, 6D之前我二手$7000放走左,面家全新行貨$6100真係抵玩。  詳情 回復 發表於 2018-10-3 10:16 AM
回復 支持 反對

franso 發表於 2018-10-3 00:35:45 | 顯示全部樓層
買相機都係睇配套,P部無反 FF 個 spec 天下無敵,但係完全無 support 下叫人點入呢?

都係果句,等轉接環。 EF to L, LM to L 兩個都帶AF功能。 好視乎接環生產商進程。  詳情 回復 發表於 2018-10-3 10:34 AM
係米講松下嗰部?佢話一出有現役10幾支Leica L系鏡無縫可用喎,但就貴囉。  詳情 回復 發表於 2018-10-3 12:39 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-3 00:39:57 | 顯示全部樓層
franso 發表於 2018-10-3 12:35 AM
買相機都係睇配套,P部無反 FF 個 spec 天下無敵,但係完全無 support 下叫人� ...

係米講松下嗰部?佢話一出有現役10幾支Leica L系鏡無縫可用喎,但就貴囉。但萬眾最期待都係sigma 135 x3ff囉 睇下能否100ISO拼赢120機

johnykw 發表於 2018-10-3 00:41:49 | 顯示全部樓層
EOS R最主要打頭陣試水溫,睇吓啲消費者反應,順便睇吓其他廠出嘅Spec如何!
我諗Canon都急嘅!對家間間都出盡法寶!Canon留好多手!佢都驚啲人轉會去其他廠!
Canon Rumors話年頭有機會出R Pro版

https://www.canonrumors.com/flag ... ry-ahead-of-cp-cr1/

最新C記派人解話點解冇IBIS,聽完我認為今次係擠牙膏至冇,下部有機會加番  詳情 回復 發表於 2018-10-3 12:47 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-10-3 00:47:31 | 顯示全部樓層
johnykw 發表於 2018-10-3 12:41 AM
EOS R最主要打頭陣試水溫,睇吓啲消費者反應,順便睇吓其他廠出嘅Spec如何 ...

最新C記派人解話點解冇IBIS,聽完我認為今次係擠牙膏至冇,下部有機會加番
回復 支持 反對

rol 發表於 2018-10-3 00:53:30 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-10-3 12:10 AM
以前dchome肯定有Canon公司人係度收料,睇用家意見,唔知依家仲有無。

� ...

我不在乎canon 是否有在聽
我影相屎,  給我什麼品牌型號的相機都是那樣影.  不過是過程是否習慣與享受.  及後制處理與流程不同.  成品一樣的屎..

到現在我還很享受手拿著單反影相那種"過程",  是一種感覺,  成為我部份的生活態度

又或者, 我多玩兩年所有相機也賣掉不再玩攝影了.  但將來的事多想無用, 活在當下.

如果我是你, 頭也不回看這post 任何回覆,  明天毫不猶豫賣掉328,  584 L 及所有吾等洗野,   暫停攝影一段時間.  看看會否懷念攝影的感覺.  沒有就徹底甩掉攝影吧.  

影相係需要,唔可能甩,過去淨同小朋友影既相,拍既片,全部無價,所有睇過相既朋友,都唔會覺得我既器材係無聊。 Canon啲舊野賣得幾錢呀,都  詳情 回復 發表於 2018-10-3 02:08 AM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-3 01:59:49 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-10-2 10:37 PM
估唔到好幾年無開post,問下野.....結果dchome原來留得低既,比10多年前更品� ...

難得師兄點名,我繼續認真對待,希望師兄會看完啦~~

->忠實
<-講真,真是唔是架……
講忠實,師兄差不多什麼機和鏡都用過,怎夠你忠實……

->有關A6500……
<-人家出時定價10990,你用來同M50的4XXX比 XDDDD
Anyway,我個人都是覺得機身防震無什麼用,鏡頭有便可。
慢鏡又快拍……我想應該同你買果堆鏡一樣,隨時買回來都唔會用的野…(我部電話都有,真心無用過……)
100Mb 4K<- 承認Canon 是衰的,D4K真是差。不過又講真一句,師兄休閒機用4K拍片?我除開工外我都唔會用,這樣大個file backup起來真痛苦……

->10年前話Canon野保值,估唔到10年後得啖笑。
<-Canon野保值=/=不跌價好嘛,你剛說A6500 2年機都跌左1/3,加上佢都無出新機,人家是不需要降價。
所有鋪頭賣的價錢都要得到原廠的批準才可以出價,不是你說賣幾多錢就賣幾多錢的……
另外一向機身都是唔保值架啦!S記A7系一年出一部一出新就跌到傻你唔講 XDDDD

-> Canon出咩機,都覺得值得買
<-呢樣師兄才是吧,什麼機都差不多用過了。
我Canon好多機我都沒想過買,5D3 7DII XXD一部都無買過,XXXD只買過600和100,4位更唔會想來買。
M機12代完全不會想去買。
1DX買回來我是有DD失望,因為同期有S&N的新機,真的羨慕過。D800超高像素和高寬容度,A7r剛出時,A7sII 超高ISO 4K拍片等。
我份人都好實用和理性,完全不是出什麼買什麼的DHF~~

->有關Buyerbb叫用你M50<-+唔係講部機,我係講鏡頭
<-你果時一直仲講緊 M5 vs a73 的 ISO 12800,果時仲未講鏡啊……
啊……原來ISO 12800靚時你就想講鏡頭……
Canon 好多鏡架
好多高質平鏡:
Kit 比Sony的輕和高質(我用過,十分明顯)
大光圈有22 2.0,50.8+mount,35mm 2.8 超micro等……呢堆愛不惜手
再唔是買副廠囉……
我都是用M50 + 24-105之嘛 XD是重300g左右,可能你又覺得重啦又無左wide啦!但平過和可能高質過你Sony啊 XD(FF鏡理論上點都靚過APSC鏡的)
Sigma 有24-70 f2.8-4
不過承認,拍片來說Canon M是不及S記。
->玩A73或A7r3,要輕便有支kit
<- 這樣你又要用12800?

->你樂意1年三兩次要扮下攝影師,咪重啲用佢啲大鏡 but 我10年前買落既大白、小白、Canon全系2.8 Zoom,過去5年只攞過出黎幾次,
支300 F2.8肯定5年未離開過防潮箱,支500,直頭已係收藏品

<-無人叫你用呢D鏡下話……加上呢D鏡點樣輕比你呀……
還有,Canon 成堆高質4光圈……師兄有無用過?點解下下2.8?

->業餘消費者,係睇重量、質素同體積
<-我開工見有賓客用拉架中幅啊……

->我又等著睇下,個EOS-R玩大大部,可以做到幾成功:
<-每樣野都有佢市場,如果輕是皇道,100D/6D應該是主流?
有很多東西不是師兄你一面說好就好。
何解Nikon Canon 會用比Sony更大口徑?何解Sony要越出越大越重?何解Sony 要出支428?
你看回前10年,何解Nikon 一直都比Canon 追住打?你想一想可能會更清楚。

當然……很多時候,你說的沒錯,10多年前,Nikon一眾die hard fans話 XXXXX
但是科技會進步,加上好多時候不是消費者選擇用什麼,而是廠商出什麼你就要買什麼。你又不問一下何解Sony不用CCD出 Cmos,我就算想1DX用CCD,想用都無得用啦……呢樣野無得講。
不過認真講句,到今時今日,師兄你有沒有覺得CCD是靚先!講真!我仲覺得是架!

另外,Canon 今日出部R大部姐,佢要出部6D級的又點?M的Kit佢都靚過和輕過Sony APSC 無反支Kit,你又覺得Canon唔會出FF輕靚kit?

Canon 今日只是剛出,不代表以後什麼都沒有。

只是師兄奇怪的總是要將S現有強項和C現有弱項比較,你又不說一下S記和1.2&2.0,無較好的造工和操控性?不要說這些不重要,是師兄說的,光圈大左,ISO細左,部機幾靚都唔及人地大光圈好架啦!

不要忘記師兄說過人家有鏡自家無鏡,當ISO高質,但大光圈重要過ISO,間唔中用下大鏡當攝影師都幾好,即是師兄其實用同A73一樣重的R + 重少少的 28-70 f2 都無問題啦 XDDDD

查實但我真的不介意師兄換廠,我知道S對好多人來說是好好。但其實我不是想說服師兄用回C,我自己都想過換廠。但是師兄說的東西實在大有趣,不斷自打嘴巴時……我真的認不住一個個 point 回覆你……希望師兄不要介意。

不過最後一句:機身防震不用多想了 XDDDD

我覆得這樣仔細,希望師兄有看完我說的東西,再告訴我一聲~~

我想要7D2/1DX2速度的 M機仲要ASC M鏡, 貴過R都可以  發表於 2018-10-9 10:20 AM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
AY2007 + 2 好心機!

查看全部評分

回復 支持 反對

ekiii  樓主| 發表於 2018-10-3 02:08:24 來自手機 | 顯示全部樓層
rol 發表於 2018-10-3 12:53 AM
我不在乎canon 是否有在聽
我影相屎,  給我什麼品牌型號的相機都是那樣影 ...

影相係需要,唔可能甩,過去淨同小朋友影既相,拍既片,全部無價,所有睇過相既朋友,都唔會覺得我既器材係無聊。

Canon啲舊野賣得幾錢呀,都費事搞,二手賣比人,淨比人驗屍都無心情。

如果有人肯執走我套eos m(又一堆機鏡),咁我入部A7個心又真係會舒服啲,不過部M5只係兩年已唔值錢,更莫講M3同M2,賣出去都得啖笑。

M相機真係唔多值錢, 不過跟機(補200蚊)的EVF都值成千蚊, 我就係賣咗M3+EVF, 約二千幾蚊, 再買部M50, 都不用補太多, 對於我D影相一D都唔PRO的小學雞, 平日都  詳情 回復 發表於 2018-10-4 12:59 AM
看兩看覺得有趣,師兄說到canon =甩? 真心想講。。。點甩。。。。? 師兄說到canon 會甩?如果你還說 m5 XD 不懂用部機真的不要亂說,真心覺得好笑  詳情 回復 發表於 2018-10-3 07:32 AM
每部機都有佢價值。 好多學生無budget買相,師兄平平地賣比佢地不知幾開心啊! 不要忘記,每部相機都是用來影相,不是保值,師兄要值錢,買樓好  詳情 回復 發表於 2018-10-3 02:59 AM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-3 02:58:00 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-10-3 12:10 AM

� ...

又唔好介意我講一句,關於連拍1秒5張…

我最記得我用1DX時,初初當然1秒12張好好玩,但影兩影,按幾下就幾十張,執相選相眼都花,仲要超花時間,backup又浪費HD……我最後都是降至5-8張,已經好夠用。

其實家用休閒用是不是真的需要用到1秒30張架……師兄又說不執相什麼的……

講開又講,師兄講講下又說了細機。
老實說句,家用機平靚正為主,何解不介紹Canon的機?
如果個個都有師兄這樣有錢7000body + 4000 鏡玩APSC……介紹下也無妨
反而識玩,我會4000 kit +22定焦,平輕靚正,不好嗎 XDDDDD

回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-3 02:59:21 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-10-3 02:08 AM
影相係需要,唔可能甩,過去淨同小朋友影既相,拍既片,全部無價,所� ...

每部機都有佢價值。
好多學生無budget買相,師兄平平地賣比佢地不知幾開心啊!
不要忘記,每部相機都是用來影相,不是保值,師兄要值錢,買樓好了……

buyerbb 發表於 2018-10-3 07:32:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ekiii 發表於 2018-10-3 02:08 AM
影相係需要,唔可能甩,過去淨同小朋友影既相,拍既片,全部無價,所 ...

看兩看覺得有趣,師兄說到canon =甩?
真心想講。。。點甩。。。。?
師兄說到canon 會甩?如果你還說 m5 XD
不懂用部機真的不要亂說,真心覺得好笑。。。

師兄好勁, 佢影唔到代表全部。。。
回復 支持 反對

marksman01 發表於 2018-10-3 08:30:55 來自手機 | 顯示全部樓層
呢個年代仲講甩唔甩。。。就算連畫質唔同品牌都幾乎差無幾 。。。 iso12800 看似 iso 50 以為真系有驚起

如果m 系追焦是不及sony 但佢個evf 有個好正的功能,應該無什麼人識用 用果個功能影追焦超方面,成功率大增,我就覺得接近90%中 我玩過覺得正所以  詳情 回復 發表於 2018-10-3 08:44 AM
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-10-3 08:44:21 來自手機 | 顯示全部樓層
marksman01 發表於 2018-10-3 08:30 AM
呢個年代仲講甩唔甩。。。就算連畫質唔同品牌都幾乎差無幾 。。。 iso12800 ...

m 系追焦是不及sony
但佢個evf 有個好正的功能,應該無什麼人識用
用果個功能影追焦超方面,成功率大增,我就覺得接近90%中
我玩過覺得正所以介紹好多有小朋友的朋友用架
回復 支持 反對