林一毛 發表於 2018-9-29 16:26:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

打風關係,今日才去了泥坑試Z7,,本身對無反無乜好感,買過epl2、j5,玩過下Sony,總覺得唔太好,Sony唔就手,epl2.j5反應麻麻。但今次泥坑Marketing終於肯返工,搞到我對呢部機都好有興趣。

一拿到上手,真係覺得好輕,跟俾你試係2470 F4,好似輕我d850+2470G2成半咁,一上手就試我最關心既對焦,用過nikon都知,佢live view ,只係好過無咁解。
2470 f/4對焦唔錯,成像真係利,機身防震出色,黑角唔明顯,比2470 vr好得多,但z7+2470 f/4對焦,應該輸d850+2470 f2.8vr
35 1.8實在出色,感覺上仲靚過Sigma 35 1.4 art,真係幾好!
我帶左三枝鏡去玩FTZ
1:Tamron 2470G2-----唔兼容
2:Sigma 35 1.4 art----網上有人話,仲快過原身F mount機,我都覺,最少,唔慢過搭落D850到
3:Nikon 50 1.4G----同係850到無乜大分別。

用後感覺,覺得時代真係要轉了, Z 好適合一般用家使用,甚至乎wedding都可以出色應付, 但係再極端一啲嘅環境 nikon方面都話,用單反係比較可靠。另外,佢Z真係比較貴,35 1.8要7K幾,咁不如用35 1.4 art了。而且,單卡槽,始終唔夠穩陣。

2470 F4  f4 1/10 iso 2500

2470 F4  f4 1/30 iso 800

2470 F4  f4 1/8 iso1000

35.8  f2.2 1/200 iso 800

35.8  f2.2 1/200 iso 800

35.8  f2.5 1/250 iso 800

評分

參與人數 2威望 +12 收起 理由
charles2 + 10 構圖美觀
ChuckL + 2 構圖美觀

查看全部評分

cbsphoto 發表於 2018-9-30 21:58:41 | 顯示全部樓層
今日去試玩Nikon Z7 , 幾好玩的, 送了32GB USB, 只用了24-70mm f4 , 支鏡銳利, 一般使用應該足夠, Z7 反應速度不錯, 拍片好過Nikon 單反, 如果影動態相, D500在連續追焦及buffer比Z7強。
DSC_0008_00001 by cbsphoto, 於 Flickr
DSC_0014_00002 by cbsphoto, 於 Flickr
DSC_0023_00003 by cbsphoto, 於 Flickr
DSC_0037_00004 by cbsphoto, 於 Flickr
DSC_0044_00005 by cbsphoto, 於 Flickr
回復 支持 1 反對 0

ironridder 發表於 2018-9-29 17:46:45 | 顯示全部樓層
http://www.dchome.net/forum.php? ... ;extra=#pid16015054

師兄你去左邊一場?
今朝早場我特登帶支副廠閃去試玩。。

去了12:00果場,唉,唔記得帶神牛去試  詳情 回復 發表於 2018-9-29 06:08 PM
回復 支持 反對

林一毛  樓主| 發表於 2018-9-29 18:08:09 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2018-9-29 05:46 PM
http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1367897&pid=16015054&page=14&extra=#pid16015054
...

去了12:00果場,唉,唔記得帶神牛去試
回復 支持 反對

snoopy39 發表於 2018-9-29 18:43:34 | 顯示全部樓層

防震真係好掂
回復 支持 反對

x714342 發表於 2018-9-29 21:12:28 | 顯示全部樓層
唔知今日係咪SET 錯野, 返黎唔見哂拍既VIDEO檔, 明明嗰時部機都PLAYBACK 到.

會唔會係過片時搞錯左?  詳情 回復 發表於 2018-9-29 11:16 PM
回復 支持 反對

charles2 發表於 2018-9-29 21:46:05 | 顯示全部樓層
回復

ironridder 發表於 2018-9-29 23:16:43 | 顯示全部樓層
x714342 發表於 2018-9-29 09:12 PM
唔知今日係咪SET 錯野, 返黎唔見哂拍既VIDEO檔, 明明嗰時部機都PLAYBACK 到. :swe ...

會唔會係過片時搞錯左?
回復 支持 反對

Rilakkuma 發表於 2018-9-30 00:22:40 | 顯示全部樓層
其實佢呢支 24-70 好明顯係主打普通用家
你基本上當佢係 kit 鏡 ge 水平就差唔多
佢對焦未去到最快,但係夠普通人用
而且,真正玩家真係會留意 prime 鏡為主
今次 prime 鏡真係做得好好
對焦速焦都做得好好

但係……個價真係貴……
唔係講鏡,係機身
回復 支持 反對