想入一部二手x pro2 graphite or black

yahoo 發表於 2018-10-4 09:59:06 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我本身有sony a7r, 對xt2外型冇乜興趣,所以想入一部x pro2去旅行輕便用。我都有一部x-e1, 不過開始滿足唔到我,但係見x pro2價位仲係好高, 想問下大家對x pro2既意見同埋鐘意黑定灰多啲?
7domo 發表於 2018-10-5 17:45:55 | 顯示全部樓層
機能黎計FUji去到 XPRO2 已經好成熟無咩野要擔心, 同時有用開 Sony a7II, 但主力都係用 Fuji 多, 整體操控比 Sony a7II 好

我都有keep住部Sony A72,原因只係方便玩番Minolta AF鏡同主要係Nikon手動、DKL鏡、仲有一啲其他廠嘅手動鏡,但主力用X-Pro2,極鍾意佢嘅操控同手感,但正  詳情 回復 發表於 2018-11-5 09:18 PM
回復 支持 1 反對 0

axel 發表於 2018-10-5 16:57:59 | 顯示全部樓層

如果是為了輕便而選富士X-pro2, 其實是錯誤決定。X-pro 2 機身比 a7r 還要重。而且A7R仍然係好機一部。

X-pro 2 較適合用定焦鏡,特別係XF18:因為佢個OVF全景本身是比18MM(APSC 計)闊少少。
如果插50MM以上,佢OVF 框線會變得好窄,好難取景。直接用回EVF仲好。再者,你用其他非F2 定焦鏡頭落去,個OVF好容易比支鏡遮蓋,變左廢左OVF武功。

X-pro 2 全新價位仍然好高,你比得起呢舊錢不如直接買X-T3。 新一代CMOS、新一代CPU、AF、連拍、4K、EVF像素、TOUCH SCREEN全部都明顯勁左。
X-pro2 Graphite 當然手感好D,黑色款機背位置某D位稍為用耐左會好反光,望落去好膠。

我覺得用X-PRO系列比較適合既用家: 好仲意RF機型,LEICA M 機型,玩手動M鏡、定焦鏡、廣角鏡28MM,喜歡用OVF影相既人。
我都用過X-PRO1 同X-PRO2 graphite, 我結論是X-pro 較適合喜歡傳統28MM 既用家。
XF18 是一支好鏡,我為左兩部X-PRO同時KEEP 兩支XF18,但我始終用唔慣28MM定焦,最後還是放棄了X pro 系列。

回復 支持 反對

7domo 發表於 2018-10-5 17:40:23 | 顯示全部樓層
用落 Xpro 2 真係唔算輕, 鐘意既會覺得係手感, 唔鐘意既就覺得係重, 有時拎番部 XT1 會覺得 XT1 重輕巧
回復 支持 反對

raymondivy 發表於 2018-11-5 21:18:57 | 顯示全部樓層
7domo 發表於 2018-10-5 05:45 PM
機能黎計FUji去到 XPRO2 已經好成熟無咩野要擔心, 同時有用開 Sony a7II, 但主� ...

我都有keep住部Sony A72,原因只係方便玩番Minolta AF鏡同Nikon手動、DKL鏡、仲有一啲其他廠嘅手動鏡,但主力用X-Pro2,極鍾意佢嘅操控同手感,但正如之前嘅師兄咁講,玩定焦岩啲,就算我有銀色X-T2,都只係用zoom鏡時加手柄用,我最想嘅係有touch Screen嘅X-Pro 3快啲出。
回復 支持 反對