有冇A7M3既師兄都有呢個問題??好難頂。。

jjfire 發表於 2018-10-13 00:38:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
有冇師兄發覺A7III個display lcd mon偏色偏得幾利害,

但係起電腦電話睇返D相又好正常,
用電腦/電話對比返個LCD MON,
真係好難頂,特別人像,
如果用EVF睇張相色溫加二度都叫正常,
唯讀係個LCD
唔知大家有冇呢個問題?定我係個別例子!!??
THANKS

charles2 發表於 2018-10-13 21:01:58 | 顯示全部樓層
有無用人地個MON,再睇,如果都正常!
微調自己個MON
回復 支持 1 反對 0

fox1114 發表於 2018-10-15 08:57:19 | 顯示全部樓層
我個mon唔覺特別偏色!
回復 支持 反對

yundi79 發表於 2019-5-4 23:13:33 | 顯示全部樓層
有, 可以點TUNE ?
回復 支持 反對

yundi79 發表於 2019-5-6 18:04:18 | 顯示全部樓層
基本上, 好多人都有呢個問題...
回復 支持 反對

Cappuccino 發表於 2019-5-7 22:13:01 | 顯示全部樓層

https://youtu.be/9M2Qt436ysk

我部A7R III 都有類似的問題, 日光下影相時 EVF 看到的影像很好、很正常, 但個 mon 看到的影像偏暗和質劣,  回家在電腦 mon 看到的影像和 EVF 的影像、光暗、色彩差不多。我另一部用了五年的 A7R 沒有這一問題。

其實我用耐左, 發覺唔係只係MON 問題, 有個別既相都有呢個問題 應該係佢DETECT 唔同光線影響左個色TONE  詳情 回復 發表於 2019-5-9 01:46 PM
回復 支持 反對

yundi79 發表於 2019-5-9 13:46:08 | 顯示全部樓層
Cappuccino 發表於 2019-5-7 10:13 PM
https://youtu.be/9M2Qt436ysk
我部A7R III 都有類似的問題, 白天影相時 EVF 看到的影 ...

其實我用耐左, 發覺唔係只係MON 問題, 有個別既相都有呢個問題
應該係佢DETECT 唔同光線影響左個色TONE
回復 支持 反對

Cappuccino 發表於 2019-5-9 17:49:43 | 顯示全部樓層
個 mon 準確度只係比我部 Sigma  SD1m 和 Fumjifilm S5 Pro 好小小,如果唔係減咗成七千幾買就惨。我十二年前買 5D 2 都巳經冇這個問題',去年五千蚊買部 GX9 都正常,睇嚟 Sony 都唔會在新  firmware 改善這缺點
回復 支持 反對