5D3 換 EOS R 值唔值得?

kevinlee728 發表於 2018-10-31 09:43:21 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
小弟考慮緊好唔好放5D3+135L再補錢換部EOS R, 各位師兄覺得值唔值得咁換?

平時我係影3歲嘅女起公園玩比較多
另有鏡1635 35.4L 50.8stm
備用機有xt2
tomlei 發表於 2018-11-8 10:47:37 | 顯示全部樓層
睇下玩攝影定玩相機囉. 以前 D 人冇勁既機身都影到靚相.
回復 支持 3 反對 0

buyerbb 發表於 2018-11-4 15:54:21 | 顯示全部樓層
黑星 發表於 2018-11-2 08:35 PM
如果在較暗或大逆光下,EosR 會對得快又準,追焦就要等有機會去拍拍才知 ...

理論上都唔大問題的,我用5D4都唔叫差~~
回復 支持 1 反對 0

charles2 發表於 2018-10-31 13:11:43 | 顯示全部樓層
唔值得換!

pooklin 發表於 2018-11-9 11:34:22 | 顯示全部樓層

i changed from 5D3 to EOS R, and i don't take video
Pro
1.  Smaller and lighter(not much)
2.  Focus faster(not fps) and accurate(50L)
3.  Touch screen
4.  Customization button and ring
5.  Low Light focusing and better ISO
6.  No cut on the onion ring(bokeh) with large aperture lense(DSLR got this problem)7.  Higher bitrate for 4K compare to competitor
8.  C-Log video very nice color
9.  RF lense build quality nice and sharp.(i have no RF lense yet, but will consider RF 35mm 1.8 macro)
Con
1.  EF lense with adapter look very long.
2.  No joystick (touch screen solve my problem)
3.  Playback slowness after taking photo(hopefully this can fix via firmware)
4.  4K got crop factor
5.  Single slot(i only use one slot)
6.  RF lenses are big and expensive except 35mm 1.8( i have no RF lense yet, but will consider RF 35mm 1.8 macro)

buyerbb 發表於 2018-11-6 00:50:17 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-11-5 11:46 AM
師兄,我自己長遠都會入RF坑,但大家都睇到c記第一代(微專)真係太留力, ...

我都等埋下一部先入。
我工作用,所以都要一部機能更好的機~~
希望下一部會有驚喜呢~

zwei 發表於 2018-11-4 18:12:59 來自手機 | 顯示全部樓層

多修玩機友路過,自己有5D3,6D,100D。今代EOS R唔會入。下代有IBIS就會入。因為有成20台相機係手,機多唔鬼同佢急。但有樣野係肯定的佢出左RF環後。買EF機同EF鏡的欲望真係退左好多。對RF環系統發展有期望。

不用多想了 EF 肯定100%沒落~~ 其實現在的EF鏡,不更新也沒關了 拍片的,不會再買EF 玩影相果班,有新機新鏡無理論不玩,尤其現在有大光圈Zoom~~  詳情 回復 發表於 2018-11-4 07:02 PM

DMF 發表於 2018-11-6 14:58:19 | 顯示全部樓層
帶小朋友其實幾多野要拎, EOS R 係重量上有絕對既優勢, 好多制可以自定靈活度一D 都唔弱, 而且對焦都幾快添
回復 支持 0 反對 1

zwei 發表於 2018-11-5 11:46:33 來自手機 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-11-4 07:02 PM
不用多想了
EF 肯定100%沒落~~
其實現在的EF鏡,不更新也沒關了

師兄,我自己長遠都會入RF坑,但大家都睇到c記第一代(微專)真係太留力,本身有機係手唔急用真係唔建議衝第一代R。普通用户冇機係手急用就梗係入RF好過EF。都好心up吓今年9月後EF真係大勢已去。2007-08年開始玩估唔到得個10年EF就變左二流等被逃太。

我都等埋下一部先入。 我工作用,所以都要一部機能更好的機~~ 希望下一部會有驚喜呢~  詳情 回復 發表於 2018-11-6 12:50 AM

i320 發表於 2018-11-2 09:43:35 | 顯示全部樓層
1. EOS R 操作上需要時間去從新識應,個人覺得機動性能力低,操作上只屬於一部入門機級數。
2. 如果常使用servo AF,就要認真考慮。servo AF是快速的,不過如要以連拍方式影相,EVF畫面在每一拍攝畫面都會有停滯,你不能連灌順暢地看到live 畫面,即是難以追住你想要的焦點。

goshigoo 發表於 2018-11-2 00:03:12 來自手機 | 顯示全部樓層
唔值,5D3出黎啲相已經夠靚

steve822 發表於 2018-10-31 13:37:31 來自手機 | 顯示全部樓層
賣xt2 再等價錢回落一下再入

富士唔會賣了 因為覺得唔錯 想雙修  詳情 回復 發表於 2018-10-31 01:55 PM
回復 支持 反對

kevinlee728  樓主| 發表於 2018-10-31 13:55:17 | 顯示全部樓層
steve822 發表於 2018-10-31 01:37 PM
賣xt2 再等價錢回落一下再入

富士唔會賣了 因為覺得唔錯 想雙修
回復 支持 反對

cookiemerry 發表於 2018-11-1 10:22:02 | 顯示全部樓層
比5D3 多了4K片, DPAF
ISO也好了
回復 支持 反對

kevinlee728  樓主| 發表於 2018-11-2 00:38:06 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝咁多位嘅意見 睇黎都係繼續用5D3了
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-11-2 00:39:55 | 顯示全部樓層
個人建議
唔覺得5D3重,其實沒大問題
但畫質(尤其影 Raw),機身輕便性,拍片對焦能力,多了4K,有反mon,是有絕對優勢
不過如果影小朋友,進焦能力真的不太清楚。

如果在較暗或大逆光下,EosR 會對得快又準,追焦就要等有機會去拍拍才知道了  詳情 回復 發表於 2018-11-2 08:35 PM
回復 支持 反對

黑星 發表於 2018-11-2 20:26:20 來自手機 | 顯示全部樓層

servo 是沒影響的,半按快門下是沒有停滯。那個所謂停頓是不影響到對焦,差不多是相當於其他機拍一下現黑屏的影響
回復 支持 反對

黑星 發表於 2018-11-2 20:35:01 來自手機 | 顯示全部樓層
buyerbb 發表於 2018-11-2 12:39 AM
個人建議
唔覺得5D3重,其實沒大問題
但畫質(尤其影 Raw),機身輕便性 ...

如果在較暗或大逆光下,EosR 會對得快又準,追焦就要等有機會去拍拍才知道了

理論上都唔大問題的,我用5D4都唔叫差~~  詳情 回復 發表於 2018-11-4 03:54 PM
回復 支持 反對

kevinlee728  樓主| 發表於 2018-11-3 00:48:45 | 顯示全部樓層
多謝咁多位師兄的意見
回復 支持 反對

sharpmd 發表於 2018-11-4 11:08:04 | 顯示全部樓層
小弟知道出R,都係想送5D3入R
因為覺得部機會細左輕左
操作,畫質方面十反而唔擔心,
尋日終於上去試過部真身
部機身係細左輕左
但加埋支KIT 24-105新鏡
個人感覺成個重量係無輕到
因為支新鏡都真係幾有份量
由於時間關係,其他野都只試左一陣
如果因為SIZE,重量
個人覺得,我會等下一代先會入手
睇下又多左D咩
回復 支持 反對

buyerbb 發表於 2018-11-4 19:02:42 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2018-11-4 06:12 PM
多修玩機友路過,自己有5D3,6D,100D。今代EOS R唔會入。下代有IBIS就會入。因� ...

不用多想了
EF 肯定100%沒落~~
其實現在的EF鏡,不更新也沒關了
拍片的,不會再買EF
玩影相果班,有新機新鏡無理論不玩,尤其現在有大光圈Zoom~~

師兄,我自己長遠都會入RF坑,但大家都睇到c記第一代(微專)真係太留力,本身有機係手唔急用真係唔建議衝第一代R。普通用户冇機係手急用就梗係入RF  詳情 回復 發表於 2018-11-5 11:46 AM
回復 支持 反對

kevinlee728  樓主| 發表於 2018-11-6 08:41:24 來自手機 | 顯示全部樓層
個個大師兄都等下一代再算 我呢個普通用家都係等等下代再出手

有機係手梗係等多一代著數la,冇機ge就梗係直入RF環先係明智la。E加個個都形容今時今日先買EF就好49年先去加入國軍甘。  詳情 回復 發表於 2018-11-6 09:25 AM
回復 支持 反對

zwei 發表於 2018-11-6 09:25:31 來自手機 | 顯示全部樓層
kevinlee728 發表於 2018-11-6 08:41 AM
個個大師兄都等下一代再算 我呢個普通用家都係等等下代再出手

有機係手梗係等多一代著數la,冇機ge就梗係直入RF環先係明智la。E加個個都形容到今時今日先買EF就好似49年先去加入國軍甘。
其實對於我地班唔追機能ge一般用家5D3都重係好夠用有突下。所以我先2年都冇上5D4。e加梗加唔會再入5D單反系列囉。

不過價錢先決買完機又唔會點入鏡頭GE角度去睇,E加8千銀入6D2都真係好抵玩下,再加支50.8stm 24105f3.5~5.6玩番6,7年其實都好化算,RF就日後未來先算。因為短期内RF唔會賣到幾千銀甘平,但EF則重有部6千銀GE 6D1都仲未清完貨。
回復 支持 反對