係咪好多以前用開A系列的師兄, 以轉會?

marcolcp 發表於 2018-11-3 21:34:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
如題, 以前用開A99II, A77M2等師兄, 是否以轉會, 包括呢到的版主AHSHING師兄?
mark_k 發表於 2018-11-5 20:12:12 來自手機 | 顯示全部樓層
一定要轉,依家Fe mount咁成熟
回復 支持 1 反對 0

marcolcp  樓主| 發表於 2018-11-6 14:01:04 | 顯示全部樓層
轉機, 不是轉廠?

咁樣講, A MOUNT以成歷史.
回復 支持 反對

sonyff 發表於 2018-11-12 12:57:08 | 顯示全部樓層
轉咗A7R2&A7M3
回復 支持 反對

laoweng99 發表於 2018-11-19 21:31:58 | 顯示全部樓層
仲健在的有4部,A mount有A580, A99M2, E mount 有A3000,A7M2,前者玩AF 鏡, Minolta 鏡為主,後者玩手動鏡
回復 支持 反對

Alvin1027 發表於 2018-11-20 19:20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
唔轉...無錢
回復 支持 反對

faithyeung 發表於 2018-12-18 21:47:42 | 顯示全部樓層
唔轉...無錢 x 2
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2018-12-27 10:18:53 | 顯示全部樓層
我自己就重有A mount機鏡
同時有E mount機,但主要用RF鏡
回復 支持 反對

yengshin 發表於 2018-12-30 11:05:49 | 顯示全部樓層
剛剛轉..................
回復

mightykoala 發表於 2019-1-4 18:22:22 | 顯示全部樓層
係好多轉會,Sony的立場好明顯,雖然佢把口重話會生產同研發A Mount產品,但APS已無望,發展停留在2014的A77 MKII,副廠雞飛狗走,哀哉千古~

不過淨影相DSLR發展已成熟,部機唔壞擺多三兩年無問題既~
回復 支持 反對

m23 發表於 2019-1-5 00:08:38 | 顯示全部樓層
重用緊 A850,呢兩年多左個細路,九成九相都係用部 RX100 IV 同電話影..
大機一年都唔知有冇出動一兩次..
回復 支持 反對

laiming 發表於 2019-1-12 05:58:58 來自手機 | 顯示全部樓層
A77II還在用
回復 支持 反對

unfair 發表於 2019-1-12 09:07:18 | 顯示全部樓層
我倒轉, 如果有平A77ii 或A99ii 反而想入返來玩下,  依家仲有部A700  body,  以為好多人跳船,但想收支70-400 i /ii  都無咩人放
回復 支持 反對

技信一男 發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
奇就奇在,船好似多人跳,但鏡頭二手價仍然堅挺
回復 支持 反對

技信一男 發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
成手鏡,走唔甩,現在A mount a99 2、MFT雙修,如果有天終要轉FF系統也不會轉SONY,心理上好難接受
其實a99 2機能方面可以頂六至八年以上,對焦、連推、象素,高ISO畫質,作為業餘玩家已經沒有甚麼可以投訴了。
下次波的相機革命是AI化,鬥的是ISP,又是另一會事了。
回復 支持 反對