一個諗住用A7Ⅲ P低EOS-R youtuber測試後轉頭...

jasonwkwok 發表於 2018-11-5 00:20:58 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
https://youtu.be/jL7YojU2LFE
https://youtu.be/czsg2vkbB5U
從影片睇到自動對焦顏色表現R都赢,由其人像膚色a7Ⅲ 面部膚色一達達R D面色好靚好順滑,有時D野剩係spec睇吾出要真正用過先知高低,同埋canon D精算師吾會計錯數1年前部M50未出時比人插到爆,E+ D youtuber咪又個個買晒用黎拍片,我覺得部R 個走勢似足部M50 D人用落先知部R係好野黎!

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
MERLINJ + 2 準確補捉

查看全部評分

MERLINJ 發表於 5 天前 | 顯示全部樓層
Sony 啲RAW, 如果影純黑就知, 層次感反而唔太似135FF
回復 支持 0 反對 1

fm109 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
至於畫質,冇一個牌子係最好,各有優點

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Cappuccino + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

童虎 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
我有Canon EOS R, 5D3 (剛出售), Nikon D4s, Nikon Df及Sony RX100mk3,雖然只有RX100,但不喜歡用Sony的控作界面,加上Sony又有沒靚鏡頭.所以,不打算再用Sony的任何相機.
回復 支持 0 反對 1

INDEPENDENCE 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
我都深受其害,
d人吹到s記點勁點勁,
我就入手一部A7R II影風景,
色彩表現差已經係事實,
影日出日落景好鬼難用,
D雲彩影出黎會無哂紋理,
好怪雞,
唔信可以到各大網站下載各Sony相機的raw sample,
就會感受到果種怪,
買番黎5個月影左唔夠800張相,
就賣,蝕左6千大洋想死

很同意師兄所說,我都有用A7r2 , 完全明白是何等情況。canon 處理色水上是好得多,我個人還是較喜歡用canon 拍出來的相,手上那部A7r2 已當備用機,說  詳情 回復 發表於 6 天前

如果講介面,除咗OM 我覺得極之難用,其他牌子我唔覺得好大分別,完全係可以適應到
等如Excel 一改版好多野擺位唔同晒,都係要適應

對 OM 介面極難用,EP3 後便轉 Lumina m43  詳情 回復 發表於 7 天前

kamkammm 發表於 2018-11-8 22:42:06 | 顯示全部樓層
showroom 試過EOS R, 對焦真係幾快, 有驚喜
回復 支持 反對

INDEPENDENCE 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
我有canon,我有賓得,我有nikon,我有sony,
但從未試過入手sony咁,
完全令我R哂頭,
令我覺得難用的感覺,
個wifi唔知邊個天材諗出黎,
連線之後就不能放大檢視對焦點了,
無論相機或手機都不能,
相機app?算了吧,
當電子遊戲好了,
電腦用的官方編輯軟件又係一陀屎,
我相信我唔會再買SONY的相機了
回復 支持 反對

ck828 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=23583
sony vs canon
測試話sony 偏向冷調,帶一點點青綠色

DMF
係, 個人比較鍾意CANON 色多, 睇得比較順眼  詳情 回復 發表於 7 天前
回復 支持 反對

冇錯,Sony 發色係似 Zeiss 同 Voigtlander 鏡頭果種偏冷,其實Canon 比起 Nikon 同 Pentax 都係有點冷
回復 支持 反對

Cappuccino 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
fm109 發表於 2018-11-9 08:58 AM
如果講介面,除咗OM 我覺得極之難用,其他牌子我唔覺得好大分別,完全係 ...

對 OM 介面極難用,EP3 後便轉 Lumix m43
回復 支持 反對

DMF 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
ck828 發表於 2018-11-9 09:18 AM
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=23583
sony vs canon
測試話sony 偏向冷調,帶 ...

係, 個人比較鍾意CANON 色多, 睇得比較順眼
回復 支持 反對

ck828 發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
我都係鐘意canon色,唔駛張張怪色執一大餐
回復 支持 反對

黑星 發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
同意sony 顏色上係比較怪,canon 色水會較順眼,就算後期Ps (色水層次上)的彈性比sony好,較易執色
回復 支持 反對

黑星 發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
INDEPENDENCE 發表於 2018-11-9 12:12 AM
我都深受其害,
d人吹到s記點勁點勁,
我就入手一部A7R II影風景,

很同意師兄所說,我都有用A7r2 , 完全明白是何等情況。canon 處理色水上是好得多,我個人還是較喜歡用canon 拍出來的相,手上那部A7r2 已當備用機,說到底它還算是畫質良好的。
回復 支持 反對