carbon 發表於 2018-11-8 16:35:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
重慶出租車司機須經人臉識別核實

重慶市交通局對重慶主城區1.5萬輛巡遊出租車管理服務系統升級,預計年底將對司機啓動人臉識別。

據介紹,啓動人臉識別後,司機除須刷從業資格證外,還需同步進行人臉識別,如人證不符、不能與後台監管系統連通,將不能啓動計價器開展營運。

此外,車內安裝的攝錄鏡將拍攝司機,如發現不一致,後端將通報公司。系統後端工作人員亦可通過鏡頭查看司機是否有疲勞駕駛、開車抽煙等行為,及時提醒及糾正。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WA.., 司機的人權呢..??

.
leicafans 發表於 2018-11-8 17:10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
你嘅觀點同某D康講仁好近似,乜都講人權,知唔知咁樣保證左冇假司機黑的,仲保障左行車安全。

OF COURSE, I WELSCOME THIS RULE. .  詳情 回復 發表於 2018-11-8 10:31 PM
回復 支持 1 反對 0

charles2 發表於 2018-11-8 19:03:18 | 顯示全部樓層
回復

carbon  樓主| 發表於 2018-11-8 22:31:33 | 顯示全部樓層
leicafans 發表於 2018-11-8 05:10 PM
你嘅觀點同某D康講仁好近似,乜都講人權,知唔知咁樣保證左冇假司機黑� ...

OF COURSE, I WELSCOME THIS RULE.

.

回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2018-11-8 23:23:04 | 顯示全部樓層

生存權就係最重要既人權
如果坐出租車除時無命就更加無人權啦

三毛國d人除時攞住支槍通街走果d就叫人權?

country of barbarian..! .  詳情 回復 發表於 6 天前
回復 支持 反對

contax35100 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
回復

carbon  樓主| 發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
wilson_168 發表於 2018-11-8 11:23 PM
生存權就係最重要既人權
如果坐出租車除時無命就更加無人權啦

country of barbarian..!

.
回復 支持 反對