週末無聊集作:小型台鑽

肥pooh 發表於 2018-11-19 00:19:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

你管好多示範,不過都唔合心水,
唔係牛龜咁大舊就係制作要求易天

唯有不求人,食自己
都唔知好彩定唔好彩,成個幾月都週末出街,冇時間做不過大把時間諗,唔掂度到掂

造鑽台最緊要直,簡單兩個角位就得,最多用角尺界多一刀就有兩個直角

安櫃桶軸,我係掉轉向上伸,慳啲位同料,鑽薄料時亦穩定啲

上埋第二個直角板,呢個簡單啲要求低啲
主要虛位就係兩條軸,將兩支細臂分開啲或者縮窄啲迫實佢都得

木板冇「餚」就唔洗點修正,慳唔少腦細胞

跟住裝佢彈弓

跟住到底座同彈弓架

下面爆過山螺絲,牙都唔洗dup, (事實發現兩支仲好,三支太fit, 反而唔可以快安快拆)

個彈弓支架, 有兩個螺絲位 調整 鑽夾高低

最後到鑽咀夾,兩粒直啤鈴座,一個三爪夾,一條半牙過山,條過山死左我唔少細胞,好多都唔足數幼左

加多塊板只係加大少少個鑽咀空間,唔好太貼條柱,鑽下鈴梳都得,之後對垂直位都易

最重要步驟,對垂直

20DB69D9-80DB-4478-94F2-5DFA55171EEC.jpeg 80DE676B-BBC8-4520-9996-277637480833.jpeg

對到直就上螺絲

完成

試機

冇用力控實,怕鑽倒地磚,所以有啲跑馬仔

幾滿意嘅一次集作,解決冇尾鑽架問題,材料工序都簡單,亦有一定精度

多謝收看

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
nelsons + 2 有心思
hang1674 + 2 超水準

查看全部評分

nelsons 發表於 2018-11-19 14:40:52 | 顯示全部樓層
大project
兩粒直啤鈴座 是否淘返來再diy? 里part 都應該有排搞喔

有萬能;逃保 有直有平 https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.29662e8dZfcEZA&id=522172497858&_u=j1tg0jqnfab4  詳情 回復 發表於 2018-11-19 03:34 PM
回復 支持 反對

肥pooh  樓主| 發表於 2018-11-19 15:34:54 | 顯示全部樓層
nelsons 發表於 2018-11-19 02:40 PM
大project
兩粒直啤鈴座 是否淘返來再diy? 里part 都應該有排搞喔

有萬能;逃保
係座連軸有直有平
https://item.taobao.com/item.htm ... 858&_u=j1tg0jqnfab4

最難攪係中間條螺絲, 全牙死硬,  10mm有9.7 都偷笑
半牙 實心部分都唔係咁多 足數
回復 支持 反對

kk322 發表於 2018-12-2 14:18:25 | 顯示全部樓層
回復