來來回回,終於返黎

pngbb 發表於 2018-12-14 15:54:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自早幾年前放咗D3同成set鏡之後,都用過不少相機系統… 菲林M機、數碼M機、中幅Rolleiflex菲林機、Fujifilm X-Pro 1&2、M43 O記P記都用過… 為影相,結果反搵相機玩自己,自尋煩惱。所以用完P記GH5之後就立心等Nikon出無反,等到23/8,Nikon終於公佈出Z7。滿心歡喜以為9月初去旅行可以用新機Z7,公佈後就即刻去訂機。結果都係買咗Sony A7R3加兩支Batis鏡去旅行… 因Z7 9月尾先到貨。去旅行用A7R3都影咗成千張相,可以話畫質非常好,係發覺D Batis鏡都幾依賴software adjsutment。但真係好唔滿意使用上嘅experience,出咗咁多代,個menu都執得唔好。個hand grip位,俾人投訴咁耐,Sony都冇心去改善,仲要我俾多9百幾去買個手指尾grip,但都仍然唔好揸手。所以都係忍洩放晒套Sony,入返Z7+24-70mm Kit再加35mm 1.8s。依家終於舒服晒… 不過暫時只有d 試機相可以post出黎,大家請見諒~ 若果Z7早一個月出,就可以同大家分享下D旅行相~

24-70mm 4s︰

35mm 1.8s︰

評分

參與人數 3威望 +14 收起 理由
carbon + 2 採光出色
ChuckL + 2 構圖美觀
charles2 + 10 精彩內容

查看全部評分

KiKiD 發表於 2018-12-14 16:56:31 來自手機 | 顯示全部樓層
相機廠同電子廠做嘢始終有分別嘅
回復 支持 1 反對 1

charles2 發表於 2018-12-14 16:46:37 | 顯示全部樓層
回復

veryoldcat 發表於 2018-12-14 22:23:21 | 顯示全部樓層

回復

TimmyL 發表於 2018-12-14 22:33:16 | 顯示全部樓層
回復

pngbb  樓主| 發表於 2018-12-15 23:22:39 | 顯示全部樓層
多謝ChuckL同charles2 加分,同各師兄觀賞~

黎緊希望支20 1.8快D出,下年想去冰島用

去冰島我用 21mm 好多時都嫌唔夠 wide...... 帶多枝 wide 過20mm 會好啲......  詳情 回復 發表於 2018-12-21 04:03 AM
回復 支持 反對

金馬 發表於 2018-12-16 19:36:27 | 顯示全部樓層
回復

francislo 發表於 2018-12-16 22:12:34 | 顯示全部樓層
回復

gareth12468 發表於 2018-12-21 04:03:12 | 顯示全部樓層
pngbb 發表於 2018-12-15 10:22 AM
多謝ChuckL同charles2 加分,同各師兄觀賞~

黎緊希望支20 1.8快D出,下年想去 ...

去冰島我用 21mm 好多時都嫌唔夠 wide...... 帶多枝 wide 過20mm 會好啲......

Zeiss 21/2.8

回復 支持 反對

ppw7746 發表於 2018-12-21 08:52:18 | 顯示全部樓層
回復

tim881 發表於 2018-12-23 14:36:29 | 顯示全部樓層
回復