香港邊度仲有120菲林賣和沖曬? 仲有好多問題

kl122002 發表於 2018-12-14 22:31:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
很久沒回來, 很多東西都變了, 昔日行的士丹利街的老牌相機店已只剩下一家. TST香檳大廈也變了, 相機維修中心沒了, 陳烘也只有一個鋪位了.

總算有了少少時間給自己, 很算重回菲林相機的世界. 要找相機, 也要找菲林....沒想過今日是如此的頭痛.

以前有colursix , 東亞仲有無? 我記得灣仔是有東亞沖曬的, 但行左好多次都唔見左.

charles2 發表於 2018-12-14 23:27:00 | 顯示全部樓層
我都好幾年無用菲林
回復 支持 反對

lonelyboy 發表於 2018-12-15 21:19:51 | 顯示全部樓層
依家菲林店上哂樓,你可以上網search一下。

沖135&120我幫襯開Digital Force,係鰂魚涌
回復 支持 反對

hm3066 發表於 2018-12-16 03:30:20 | 顯示全部樓層
少少經驗
盡量答啦

灣仔東亞 冇左好耐
唔知lab重有冇得沖

colorsix 就一定重做緊
但要入柴灣沖

底片我就自己上amazon jp買
我主要買fuji 片,平過香港街買
成成只會入行貨,1卷135 RVP50 要$120
其他細鋪賣$100左右,但其實只係賣緊amazon jp 貨
見過幾次output pro lab 條友都係係個amazon jp 紙合拎出黎(開箱)
但Amazon jp就 1300日元左右(未計運費)

相機維修中心搬左2次(由以前香賓大廈計起)
重係度,自己google 下就找得到
回復 支持 反對

kl122002  樓主| 發表於 2018-12-16 10:13:21 | 顯示全部樓層
我都有google過, 但事實是又走回來這裡的舊post. :cry :我會再努力的.
現在好多地方都沒沖印菲林的地方, 我伯在港島住, 只知最近公司的一家屈臣氐道的一家還在.
但菲林真是考起人. 可能真的要上網買了.

以前的 攝影科學 等鋪還在在嗎? 那次行過已見是地產公司了.
鐘沛是我一直覺麻麻地的地方.

鐘沛我差唔多1年半冇買過野 之前同佢買RVP50同RXP 都發現合紙合係日文包裝(水貨) 而且鋪頭重有日版X TRA400同 Premium 400 (日本國內限定,冇英文國際  詳情 回復 發表於 2018-12-21 07:35 PM
回復 支持 反對

nightscrawler 發表於 2018-12-21 14:52:48 | 顯示全部樓層
攝影科學已搬咗上樓

沖120菲林可以到lab 沖, 或者搵啲有鋪都仲有 handle 既, 比如灣仔既彩圖麗, 油麻地既集美等.
回復 支持 反對

hm3066 發表於 2018-12-21 19:35:45 | 顯示全部樓層
kl122002 發表於 2018-12-16 10:13 AM
我都有google過, 但事實是又走回來這裡的舊post. :cry :我會再努力的.
現在好� ...

鐘沛我差唔多1年半冇買過野
之前同佢買RVP50同RXP 都發現合紙合係日文包裝(水貨)
而且鋪頭重有日版X TRA400同 Premium 400 (日本國內限定,冇英文國際外銷版)
所以我先自己上amazon jp 睇下冇冇得賣
結果就係而家全部係網上買
但我起手就差唔多買1年的用量,凈係RVP50 已經買左6萬yen
但要留意,kodak片係amazon jp買係貴過香港現貨的
回復 支持 反對

smithsmith 發表於 2018-12-23 11:31:36 | 顯示全部樓層
仲有中環好世界可以睇睇。
回復 支持 反對