chunhong90 發表於 2019-1-7 12:49:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
新聞來源連結:
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?csid=261_341&itemid=1054658

在日本抗議南京大屠殺被捕的保釣行動委員會成員郭紹傑及嚴敏華,仍然被扣留。保釣行動委員會召集人曾健成表示,兩人的家屬要到星期一,才可進行探望,據律師了解,最快到本月15日才能完成保釋手續,每人需各交出500萬日元保釋金,即合共折合約70萬港元,及當地人事擔保,但委員會目前只有約7萬元資金,形容目前悲觀和頭痛,正在設法張羅。他指如保釋成功,兩人預計在2月上庭,最快到4月初才能審結,期間不能離開日本,由移民局看管。
郭紹傑及嚴敏華的家屬早上在入境處人員陪同下,抵達東京,日本的入境部門曾經檢查家屬的私人物品,包括女性用品,亦要求家屬簽署不參加反日活動的文件,並要口頭承諾不會干擾日本治安,歷時近4小時才獲放行。

chunhong90  樓主| 發表於 2019-1-7 14:59:28 來自手機 | 顯示全部樓層
凡是中曰破冰,就有這班跳樑小丑出來搞破坏,目的明顯在令中、日處於對立點,讓主人得益。不過,今次辣着火水都幾抵死。
回復 支持 1 反對 0

AY2007 發表於 2019-1-7 14:09:43 | 顯示全部樓層
不需要地過火高調. 有乜作用?
真係想拆咗個神社又唔係, 想向人示威又唔駛咁激.
將係香港示威個套用係人地既地方只係又顯示佢地班人係幾咁無知都做事不理後果.
咪就係唔抵可憐囉.
回復 支持 1 反對 0

charles2 發表於 2019-1-7 13:22:02 | 顯示全部樓層
太好,又有籍口搵錢!
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-1-7 13:50:38 | 顯示全部樓層
原來民主自由都要用錢買。
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-1-7 14:26:36 | 顯示全部樓層
wa..., 嚴重過去西藏...!
.
回復 支持 反對

hcm 發表於 2019-1-7 15:22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
好玩唔玩玩火。。。從來縱火都僅次於殺人。。。
回復 支持 反對

voigtlander 發表於 2019-1-7 15:40:49 | 顯示全部樓層

郭紹傑女兒說:「日本拖延了起訴時間、拖延拘留期,令我覺得很憤怒。希望入境處可以聯絡中國領使館(大使館),全面營救他們兩人。」
http://news.tvb.com/local/5c303b69e60383d945a50158/

好熟悉日本法律?何謂「拖延」?去人地地方救人仲咁高調牙斬斬(睇 TVB 訪問見佢副嘴臉真想一巴車埋去),真係以為度度地方都好似香港咁好相與(其實是廢!)?

領事,唔係領使。  詳情 回復 發表於 2019-1-7 03:45 PM
回復 支持 反對

lamtak 發表於 2019-1-7 15:45:19 來自手機 | 顯示全部樓層
voigtlander 發表於 2019-1-7 03:40 PM
郭紹傑女兒說:「日本拖延了起訴時間、拖延拘留期,令我覺得很憤怒。希� ...

領事,唔係領使。
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-1-7 16:31:17 | 顯示全部樓層
法律過程一回事,判唔判到有罪又另一回事。

香港是太舒服了,用xx水潑執勤警察判坐一陣監就出返來,去日本美國對住警察潑xx試下。
回復 支持 反對

chunhong90  樓主| 發表於 2019-1-7 21:20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
老老实实,神道教系日本国教,靖國神社係代表神社。尼班友買板唔知訂,唔比山口組斬開一碌碌咪偷笑囉。安培放尼班契弟就無得向自民黨大老交待,死得!
回復 支持 反對

hcm 發表於 2019-1-7 21:48:31 | 顯示全部樓層
呢啲白癡,做呢件事,好多人認同?背脊夠硬?而家瀨野就要我地找數?仲衰過騙局,騙局都係未發生呃夠我,而家直頭係問我拎事後丸,仲要話我俾得遲。。。
回復 支持 反對

kmteric 發表於 2019-1-7 22:38:10 | 顯示全部樓層
唔係講咗, 自己鑊, 自己咩嗎
回復 支持 反對