AY2007 發表於 2019-1-30 10:27:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
乜野公平, 普世價值, 都係先要對自己有利至可以講.

https://www.bastillepost.com/hon ... 4%E8%B2%BF%E6%98%93

只有我贏或者你輸的貿易

美國正式起訴華為財務總監孟晚舟,以赤裸裸的手段打擊華為。我早前到訪上海,遠眺上海灘頭,舊上海灘的建築物在晚燈影照下,仍然光輝璀璨,令人想像上世紀30年代、充滿外國租界的上海,簇擁著借來的繁華。當年的上海,不亞於英國的倫敦或紐約的曼克頓,然而,廣大的中國仍處於貧困之中。如今回望浦東那邊,一大片新興建築物拔地而起,中國開始有自己的建築、自己的技術和自己的財富。

上海的歷史,就是一個外國在中國劃分租界的歷史。近因是1842年第一次鴉片戰爭後,中英簽訂《南京條約》,列明英國人有權居住在上海,是為租界之始。我們讀歷史,也讀過不少這類不平等條約,但我們的歷史教科書卻沒有提到,在中國簽訂這些不平等條約之前的兩、三百年,中國還是世界上很富裕繁榮的國家,有外國學者推算中國當時佔全球的總量的三分之一,而且貿易出超,大量白銀源源湧入中國。
當時的中國自認天朝大國,地大物博,可以自給自足,無需要與外國做什麼貿易。而西方國家很喜歡中國的茶葉、瓷器和絲綢。在英國倫敦,曾經有一段時候,在貴族的宴會上飲茶比飲紅酒更加高貴。西方國家大量入口中國產品,而中國卻很少進口歐洲貨品,就造成中國有大量的貿易盈餘。
歐洲國家希望減少貿易赤字,使出的第一招,就是我們近期經常聽到的「盜竊知識產權」。首先是茶葉。在鴉片戰爭之前,全世界90%的茶葉產自中國。英國為了盜取中國的茶葉種植方法,其東印度公司派了傳教士羅伯特福瓊潛入中國。在此之前,西方人以為紅茶和綠茶是兩種不同的植物,經過福瓊的調查之後,才知道是同一種值物,只是加工方法不同。1848年9月,福瓊抵達上海,輾轉跑到武夷山的一家茶作坊學習茶葉的發酵方法。最後他招聘了八名製茶工人,並帶了七萬粒茶樹種子,去到喜馬拉雅山南麓的阿薩姆和大吉嶺種茶,最後跑到錫蘭種植,錫蘭紅茶就是由此而來。後來英國人在她的殖民地印度大量種植茶葉,印度漸漸取代中國,成為出產紅茶的第一大國。
第二是瓷器。歐洲人偷取中國人製造瓷器的技術更加早。遠在17世紀,中國的瓷器已經賣到歐洲,美麗的中國瓷器令到當時的歐洲貴族萬般著迷。法國就興起盜取中國製造瓷器技術的念頭,派遣所謂「傳教士」佩里昂特雷科萊到中國,他為自己改了一個中文名「殷宏緒」,他於1698年來到中國瓷器製造重鎮景德鎮,一住就是七年。在那裡,他不但從從事瓷器製造業的基督徒打聽,也深入作坊,細細觀察,從原料初選到加工成泥,一直到打坯成型鑄造出窯,全部牢牢記下,逐步搞清景德鎮製瓷的秘密。
1712年昂特雷科萊用當時的速遞「飛馬傳驛」把一封內藏景德鎮製瓷秘密的郵件,發回法國耶穌教會。後來,這封信被以《中國陶瓷見聞錄》為題,公然發表在《耶穌會傳教士寫作的貴重書簡集》第12期上,震驚歐洲,讓歐洲人首次讀到了景德鎮制瓷技法的「第一手資料」。中國的瓷器製造知識產權就此被盜入歐洲。
第三是絲綢。絲綢製作比較簡單,很早已被歐洲人偷學去了,有一說早在公元6世紀前,拜占庭帝國查士丁尼一世派人盜取中國人抽蠶繭取絲的技術。
簡言之,歐洲把中國當時的主要出口產品技術,盜竊清光。後來覺得還未足夠填補貿易赤字,就索性販毒,英國在印度大量生產鴉片,賣到中國,用出售鴉片來平衡貿易赤字,搞得中國人萎靡不振。其後林則徐在虎門燒毀鴉片,打開鴉片戰爭序幕,中國戰敗,香港由此割讓。
中國的貿易史,就是西方偷盜識產權和出口毒品到中國的血淚史。貿易這個遊戲,似乎只有西方可以贏,到中國從後趕上,貿易制裁就來了。

AY2007  樓主| 發表於 2019-1-30 14:18:00 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-1-30 01:44 PM
打擊華為?

不如講吓共產黨統治嘅中國有無得用Google?買部外國車要幾� ...

果然係頭腦簡單同衝動.

冇得用Google 同 買外國車貴代表乜野? 咁就係不公平?
好多國家有自己理由唔俾人民用某D 產品, 好多地方買車都好貴, 咁就係唔公平?
乜野係公平? 這世界現在有, 應該有絕對公平嗎?
用多D個腦啦.

乜都唔識, 又要成日忍唔住衝出呢亂講俾人笑.

仲要係往往為撐外國, 插自己國家先咁樣顯露自己既冇腦同衝動. 真係衰多幾倍添.  

YES AH..., WHAT IS PRICE F BMW IN JAP...?? .  詳情 回復 發表於 2019-1-30 07:35 PM
唔畀外國公司人中國做生意 = 公平 收外國產品25%稅多年 = 公平 -------------------------------- 外國收中國入口關稅要求公司貿易 = 唔公平 我真係唔知你  詳情 回復 發表於 2019-1-30 03:29 PM
唔係頭腦簡單....直頭單細胞生物  詳情 回復 發表於 2019-1-30 02:58 PM

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
i886 + 2 Sharp!

查看全部評分

回復 支持 1 反對 0

carbon 發表於 2019-1-30 11:03:40 | 顯示全部樓層
。英國為了盜取中國的茶葉種植方法,其東印度公司派了傳教士羅伯特福瓊潛入中國。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
I REMEMBER THEY SENT A ROYAL SOCIETY OFFICER  TO DO THIS.

.
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-1-30 11:16:03 | 顯示全部樓層
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-1-30 13:44:20 | 顯示全部樓層
打擊華為?

不如講吓共產黨統治嘅中國有無得用Google?買部外國車要幾錢,先再講公平貿易。

果然係頭腦簡單同衝動. 冇得用Google 同 買外國車貴代表乜野? 咁就係不公平? 好多國家有自己理由唔俾人民用某D 產品, 好多地方買車都好貴, 咁就係  詳情 回復 發表於 2019-1-30 02:18 PM
回復 支持 反對

nelnel323 發表於 2019-1-30 14:26:44 來自手機 | 顯示全部樓層
打擊華為好明顯啦,係d白痴走狗先至扮睇唔到 同覺得合理。
回復 支持 反對

contax35100 發表於 2019-1-30 14:35:29 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-1-30 02:18 PM
果然係頭腦簡單同衝動.

冇得用Google 同 買外國車貴代表乜野? 咁就係不� ...

回復 支持 反對

WoSoLoo 發表於 2019-1-30 14:58:10 | 顯示全部樓層
果然係頭腦簡單同衝動.

冇得用Google 同 買外國車貴代表乜野? 咁就係不� ...

唔係頭腦簡單....直頭單細胞生物
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-1-30 15:29:26 | 顯示全部樓層
果然係頭腦簡單同衝動.

唔畀外國公司喺中國做生意 = 公平
收外國產品25%稅多年 = 公平
--------------------------------
外國收中國入口關稅要求公平貿易 = 唔公平

我真係唔知你個腦裝乜…

你了解下國際貿易係點先啦. 唔清唔想都要死撐外國插自己國家, 其實唔單止係冇腦, 係唔死冇用. 香港乜入口稅都唔收, 相反, 好多強國都要  詳情 回復 發表於 2019-1-30 04:35 PM
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2019-1-30 16:07:19 | 顯示全部樓層
以拳賽為例,公平唔係不分級,一人打一拳,先倒者輸;以過馬路為例,唔係綠燈一分鐘,紅燈一分鐘為之公平。

所謂絕對公平本來就行唔通,又何況美國一向無讓過中國。所謂不公平,難道以為美商會唔見錢?別傻,照樣賺大錢的。

正式黎講,係Google無法提供合中國法的服務,不合法自然無得做;而徵收外國輸入汽車稅,係因為本國有汽車工業,包括自發同合資品牌。絕大部份先進國家都咁做,不然你向法國免稅輸入香水,日本輸入鋼鐵、重工製品,做到先來講公平。

我試試分析你嘅論點: 1. 雖然中國話自己係強國,但你認為中國未到美國嘅Level。 2. 只要外國公司滿足唔到當地法律,就可以唔畀佢做生意。 其實  詳情 回復 發表於 2019-1-30 04:38 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-1-30 16:35:03 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-1-30 03:29 PM
唔畀外國公司喺中國做生意 = 公平
收外國產品25%稅多年 = 公平
------------- ...

你了解下國際貿易係點先啦.
唔清唔想都要死撐外國插自己國家, 其實唔單止係冇腦, 係唔死冇用.  

香港乜入口稅都唔收, 相反, 好多強國都要收入口稅, 以你所講, 好唔公平喎, 你駛唔駛去各國領事館抗議?

唔使咁嬲豬,你有Point嘅,唔使又生又死又漢奸。 你講到「自己國家」,唔知你有無份選領導國家嘅人呢?你點理解「自己」?  詳情 回復 發表於 2019-1-30 05:24 PM
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-1-30 16:38:27 | 顯示全部樓層
mightykoala 發表於 2019-1-30 04:07 PM
以拳賽為例,公平唔係不分級,一人打一拳,先倒者輸;以過馬路為例,唔� ...

我試試分析你嘅論點:
1. 雖然中國話自己係強國,但你認為中國未到美國嘅Level。
2. 只要外國公司滿足唔到當地法律,就可以唔畀佢做生意。

其實我真係唔知樓主講乜,一開頭就問「乜野公平」,佢自己都講話世界無公平,又唔知佢拎清朝嘅歷史想表達啲乜?佢係滿洲人?

X兄又收錯頻道 係X兄提問"買部外國車要幾錢",外國車入口中國要抽稅,所以X兄認為抽稅不是"公平貿易"。 回應是絕對公平不等如公平,歐美日是  詳情 回復 發表於 2019-1-31 01:18 PM
睇完咁既歷史而有咁既反應, 係漢奸無誤.  詳情 回復 發表於 2019-1-30 04:42 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-1-30 16:42:02 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-1-30 04:38 PM
我試試分析你嘅論點:
1. 雖然中國話自己係強國,但你認為中國未到美� ...

睇完咁既歷史而有咁既反應, 係漢奸無誤.
回復 支持 反對

veryoldcat 發表於 2019-1-30 16:52:59 | 顯示全部樓層
公平係咩野?
D鬼佬輸入鴉片,要中國人升仙,唔食就出兵打你,尼D叫公平?
鬼佬做蘋果電話出黎,你貴貴買就公平?華為出既平、靚、正電話就話抄襲,又公平?索羅斯基金抄起東南亞金融市場,就叫揾錢?你有錢係美國抄大個市,叫干預市場,又公平?

鬼佬輸入鴉片,要中國人升仙, 如果當日在不列巔國係合法, 艾都沒話說. .  詳情 回復 發表於 2019-2-1 07:40 PM
回復 支持 反對

WoSoLoo 發表於 2019-1-30 17:09:29 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-1-30 04:42 PM
睇完咁既歷史而有咁既反應, 係漢奸無誤.

回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-1-30 17:24:16 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-1-30 04:35 PM
你了解下國際貿易係點先啦.
唔清唔想都要死撐外國插自己國家, � ...

唔使咁嬲豬,你有Point嘅,唔使又生又死又漢奸。

你講到「自己國家」,唔知你有無份選領導國家嘅人呢?你點理解「自己」?

x good boy仲係隻特別卑鄙無恥既漢奸添,你又要係中國搵食,又想中國pk既pk,又要一邊反中同歧視大同胞,借反水貨客之名,對內地同胞喊打喊殺; 你  詳情 回復 發表於 2019-1-30 06:16 PM
講事實啫, 對漢奸駛乜嬲? 有份選既選出呢好多(現在睇呢大部份係添)都係爛橙. 你仲咁天真成日攞出呢講當絕招? 真係冇藥醫  詳情 回復 發表於 2019-1-30 05:33 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-1-30 17:33:32 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-1-30 05:24 PM

你講到「自己國家」� ...

講事實啫, 對漢奸駛乜嬲?

有份選既選出呢好多(現在睇呢大部份係添)都係爛橙. 你仲咁天真成日攞出呢講當絕招? 真係冇藥醫

因為你覺得選到嘅係爛橙,所以你情願無得選  詳情 回復 發表於 2019-1-31 09:45 AM
回復 支持 反對

veryoldcat 發表於 2019-1-30 17:34:02 | 顯示全部樓層

尼條友up咩Q?有病未食药?
「唔使咁嬲豬,你有Point嘅,唔使又生又死又漢奸 。
你講到「自己國家」,唔知你有無份選領導國家嘅人呢?你點理解「自己」?」

生、死、漢奸乜野黎?你有自知之明?你有份選普川
回復 支持 反對

wch321 發表於 2019-1-30 18:16:53 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-1-30 05:24 PM

你講到「自己國家」� ...

x good boy仲係隻特別卑鄙無恥既漢奸添,你又要係中國搵食,又想中國pk,又要一邊反中同歧視大同胞,借反水貨客之名,對內地同胞喊打喊殺;

你自己就可以返內地搵食,港人伸請家屬團聚又話唔得,無恥到你吖!
回復 支持 反對

hcm 發表於 2019-1-30 19:28:56 來自手機 | 顯示全部樓層
智力有公平嗎?
回復 支持 反對