[準備入炕] 必須有WiFi的基本入門DSLR,有什麼推介?

anti_kong_civ 發表於 2019-2-1 13:02:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本身用M43, 見現在DSLR價格下降,覺得是時候入炕。本人玩過EOS100D,很喜歡它的品質輸出。而APSC相機更能用EF和EF-S鏡頭,所以希望買入門機。

本人對連拍的要求不高,就是2FPS也夠用。

有全方位LCD屏幕就最好。

小弟以街拍和旅攝為主,平時只在FB / IG分享下,所以入門型號應該滿足到我的需求。

banny_seng 發表於 2019-2-5 20:19:37 | 顯示全部樓層
APS-C就77D,FF就6D2
回復 支持 1 反對 0

zwei 發表於 2019-2-1 15:16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
不如上ff. 6D同6D2都有wifi而且新機個價都唔貴了
回復 支持 反對

zwei 發表於 2019-2-1 15:17:05 來自手機 | 顯示全部樓層

不如上ff. 6D同6D2都有wifi而且新機個價都唔貴了,6D同6D2都属於入門機。80D 7D2就唔建議了。77D 800D眼見好似都有wifi。不過都係主張FF6系好過。我有台2千幾買番來的100D,又有部7千入手的6D。係3千至6千中間價位入apsc個人認為唔夠直入6系FF甘抵玩化算。除非你想2千平玩apsc囉 但2千價位唔似有wifi

有想過200D, 有360度旋轉的 lcd 係好事, 但係估唔到呢部2015年出的單反相機竟然冇wi-fi。 800D價錢有相對地貴, 真係寧願畀多少少想full frame  詳情 回復 發表於 2019-2-1 07:34 PM
回復 支持 反對

RDX500 發表於 2019-2-1 15:57:21 | 顯示全部樓層
6D2 good
回復

anti_kong_civ  樓主| 發表於 2019-2-1 19:34:38 | 顯示全部樓層
zwei 發表於 2019-2-1 03:17 PM
不如上ff. 6D同6D2都有wifi而且新機個價都唔貴了,6D同6D2都属於入門機。80D 7D2 ...

有想過200D, 有360度旋轉的 lcd 係好事, 但係估唔到呢部2015年出的單反相機竟然冇wi-fi。 800D價錢有相對地貴, 真係寧願畀多少少想full frame
回復 支持 反對