EOS RP 做到呢個價 EOS M仲有冇生存價值?

韋士利 發表於 2019-2-15 03:54:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

$1200USD 行價 街價過一排可能8k HKD RP可以做到只重M5 幾十grams
雖然M機可能會玩2-4k HKD價位 但係fade out機會好大 唯一優點係鏡輕鏡平連拍會多張D
過多兩三年canon 出多D平民鏡俾R 個人認為M應該可以摺得
都係好想等R出部IBIS先買 依家好似已經開發中 等多幾年應該會有 面對L mount衝擊 我諗canon都要準備定

AY2007 發表於 2019-2-15 14:11:03 | 顯示全部樓層
M 最大好處係 "連埋鏡" 輕細好多. 我覺得仍然有價值.
用FF機再加FF 鏡點都做唔到咁細.
回復 支持 1 反對 0

zwei 發表於 2019-2-15 14:38:18 來自手機 | 顯示全部樓層
M機得番M100夠輕細有價值,要大真係RP好過
回復 支持 反對

NELSON LAU 發表於 2019-2-16 13:47:22 | 顯示全部樓層
我個人就覺得唔係咁睇,因為FF鏡要有質素一定大及重過EOS-M好多,我最近入了套M50玩得真係好開心,又輕又細比所有細機都高質,雖然比FF係有所不及,但FF要做到鏡頭可以咁細及質素,而價錢又可以平到2-3K一支,咁EOS-M先會真正死忙,但相信有排都無可能。我之前用S記全片,初初都開心,但之後鏡頭越出越大越重,對我來說己經不是我杯茶,跟住又玩過A6300及A6500,最近又轉了M50,以性價比真係無敵,現在差支18-150便全數鏡有齊,加埋都係一萬大元左右,最重要係支支都有質素及輕細。當然有人會話光圈細,但對我嚟講己經取得好好嘅平衡。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
cookiemerry + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

9chun 發表於 2019-2-16 14:28:21 | 顯示全部樓層
到EOS RP開賣, 唔知EOS M/EOS R會唔會再跌價?

其實EOS R淨BODY 都跌到萬3,4, EOS M KIT SET 就4千左右, 到RP出會唔會再跌就唔知 不過隔離POST 見EOS R TRADE IN 舊機有COUPON/電送  詳情 回復 發表於 2019-2-16 10:12 PM

評分

cookiemerry + 2 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

NELSON LAU 發表於 2019-2-16 21:06:43 來自手機 | 顯示全部樓層
其實eos m只欠一支高質標準變焦鏡,如sony 16-70,否則算完備了
回復 支持 反對

kwonglee 發表於 2019-2-16 22:12:35 | 顯示全部樓層
9chun 發表於 2019-2-16 02:28 PM
到EOS RP開賣, 唔知EOS M/EOS R會唔會再跌價?

其實EOS R淨BODY 都跌到萬3,4, EOS M KIT SET 就4千左右, 到RP出會唔會再跌就唔知
不過隔離POST 見EOS R TRADE IN 舊機有COUPON/電送
回復 支持 反對

韋士利  樓主| 發表於 2019-2-17 01:56:53 | 顯示全部樓層
其實RP依家都可以好輕便 用個EF-RF加支40 2.8 同M差異應該縮少好多RF出輕便鏡係遲早問題... 依家支RF 35比M 32 只差幾十gram... 價錢只差舊幾水(當然32x1.6個焦距係同35有分別)... RF唔難有輕便平鏡...

我一向都用M5 感覺良好 我係冇入55-220同32.4 其他鏡都齊
但canon 以後出鏡方向永遠集中係RF 感覺M就好似 EF-S咁應該推得好慢 唔會唔見左但進步會慢好多

手上仲有唔少EF L鏡... 應該遲D會送哂自己既M機M鏡俾人 自己用RF機配EF鏡
回復 支持 反對

sharpmd 發表於 2019-2-21 21:16:18 | 顯示全部樓層
年紀大
去旅行袋住部M6係袋仔
影多左好多相
回復 支持 反對

星願小王子 發表於 2019-2-22 03:51:32 | 顯示全部樓層

近年影蝴蝶多, M50+新百微, 唔太大也唔太重, 都算輕便, 最緊要係 X 1.6, 100mm 變咗 160mm, 唔駛行太近影, 用FF機就要行埋好多, 蝴蝶易飛走, 仲可能俾人炳, 買支長焦 180mm f/3.5 macro, 好大支好重, 都唔駛諗, m都仍有價值
另外m系11-22, 22 f/2餅, 28 macro, 32 f/1.4支支鏡都唔錯, 都好輕便又算高質當然eos-rp個價係好吸引, 亦有一些功能/設計也好吸睛
回復 支持 反對

NELSON LAU 發表於 2019-2-26 18:25:55 | 顯示全部樓層
係人都知FF靚過APSC,APSC又靚過1吋,1吋又靚過手機,但依然好多人用手機影相,皆因輕便。到有一日FF能做到APSC咁輕細及價錢,那到時APSC就真係會離開啦﹗

"到有一日FF能做到APSC咁輕細及價錢" Target impossible! 物理定率既限制, 個大細重量永遠有分別. 主要係鏡既問題. FF vs APSC. APSC 鏡必定可以做細D.  詳情 回復 發表於 2019-3-11 11:03 AM
回復 支持 反對

manman1998 發表於 2019-3-10 22:27:28 | 顯示全部樓層
在我而言RP 真係 讚嘆
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-3-11 11:03:45 | 顯示全部樓層
NELSON LAU 發表於 2019-2-26 06:25 PM
係人都知FF靚過APSC,APSC又靚過1吋,1吋又靚過手機,但依然好多人用手機影相� ...

"到有一日FF能做到APSC咁輕細及價錢"

Target impossible!
物理定率既限制, 個大細重量永遠有分別. 主要係鏡既問題. FF vs APSC. APSC 鏡必定可以做細D.
反而我相信畫質方面, 唔計景深, FF 對 APSC 既優勢會越來越細.

我如果買EOS R 系既機, 主要一定唔會係因為輕細, 而係佢既功能質素已經超越DSLR 一定程度.
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-3-11 14:31:50 | 顯示全部樓層
有朝一日,揾五千蚊個月, 都可以買豪宅過富豪生活 你話幾咁理想

因物理定律, 鏡頭細唔到 睇吓Sony已經知 為輕我用SOnyA9行 crop mode用 sony crop鏡頭或細光圈鏡頭  詳情 回復 發表於 2019-3-12 03:07 PM

評分

cookiemerry + 2 精彩內容

查看全部評分

回復 支持 反對

cookiemerry 發表於 2019-3-12 15:07:56 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-3-11 02:31 PM
有朝一日,揾五千蚊個月, 都可以買豪宅過富豪生活 你話幾咁理想

因物理定律,
鏡頭細唔到
睇吓Sony已經知
為輕我用SOnyA9行 crop mode用 sony crop鏡頭或細光圈鏡頭

個個用得起A9就唔駛出平機啦師兄﹗  詳情 回復 發表於 7 天前
回復 支持 反對

NELSON LAU 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
cookiemerry 發表於 2019-3-12 03:07 PM
因物理定律,
鏡頭細唔到
睇吓Sony已經知

個個用得起A9就唔駛出平機啦師兄﹗
回復 支持 反對