冇QXD Card Reader, 唔知部Z7可唔可以用USB 來讀卡?

jacky@~ 發表於 2019-2-21 23:57:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我想張部Z7 update firmware, 但冇XQD Card Reader, 請問可唔可以用USB 去連接部Z7 來入firmware 去張卡到?
ironridder 發表於 2019-2-22 10:05:10 | 顯示全部樓層
理論上係可以的,你只要係本機讀到部機,你點入去,就可以移個檔案入去。
回復 支持 反對

archimartin 發表於 2019-2-23 16:44:09 | 顯示全部樓層

我部 Z6 剛 update firmware,但用原來的 USB-C cable 連電腦未能見到有 folder 可以將個 .bin 檔移過去部機,最後都要用 XQD Card Reader
http://download.nikonimglib.com/ ... s_FirmUp_Mac_Tc.pdf
回復 支持 反對

major827 發表於 2019-2-26 01:26:08 | 顯示全部樓層
唔得架,一定要用CARD READER

誰說不可以的? 只要用USB連接上之後,不要選擇『自動匯入』,而是像一般隨身硬盤咁用,選擇『以檔案夾讀取』選項,電腦就可以認得出張記憶卡  詳情 回復 發表於 2019-3-2 05:50 PM
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2019-3-2 17:50:10 | 顯示全部樓層
major827 發表於 2019-2-26 01:26 AM
唔得架,一定要用CARD READER

誰說不可以的?相機本身就可以係一部讀卡器來的。
只要用USB連接上之後,不要選擇『自動匯入』,而是像一般隨身硬盤咁用,選擇『以檔案夾讀取』選項,電腦就可以認得出張記憶卡,下圖我用D500來做示範,大家可以清楚睇到分別有兩張記憶卡,只要需將『韌体檔案』寫入記憶卡,其實程序做法就會如用讀卡器一樣。

我之前用Z7就係咁樣過相片的,我最討壓用『自動匯入』,因為咁樣會好大機會重複之前已經匯入過的相片的。
當然我未用過咁樣去寫入文件,所以剛好有D500係旁邊我就試玩一下。

我以前用D810都得,但Z7唔得,唔知我係咪有搞錯,你用Z機試下  詳情 回復 發表於 2019-3-6 12:49 AM
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2019-3-2 17:51:24 | 顯示全部樓層
樓主,我試過應該係得的。。
不過操作方法就要如我係另一樓的回答,要選擇『讀入檔案夾』,不能用『自動匯入』的選項。
回復 支持 反對

major827 發表於 2019-3-6 00:49:18 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2019-3-2 05:50 PM
誰說不可以的?相機本身就可以係一部讀卡器來的。
只要用USB連接上之� ...

我以前用D810都得,但Z7唔得,唔知我係咪有搞錯,你用Z機試下

係得的。。 你插入電腦時,會有提示用乜模式,然後選擇『以檔案案夾閱覽』,這時在『本機』內會看到『Nikon Z7』的獨立顯示,你再點擊進入,就會  詳情 回復 發表於 2019-3-6 01:22 AM
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2019-3-6 01:22:08 | 顯示全部樓層
major827 發表於 2019-3-6 12:49 AM
我以前用D810都得,但Z7唔得,唔知我係咪有搞錯,你用Z機試下

係得的。。
你插入電腦時,會有提示用乜模式,然後選擇『以檔案案夾閱覽』,這時在『本機』內會看到『Nikon Z7』的獨立顯示,你再點擊進入,就會看到記憶卡的資料,再點擊多一次,你就可以直接讀寫。。
呢個同你用移動硬盤個用法係一樣的。。
回復 支持 反對

paulwongkwan 發表於 2019-3-6 16:53:24 | 顯示全部樓層
Z7 只有USB PTP mode,無mass storage mode,所以唔可以
當然Windows入面會睇到有個device,但係你入唔到張卡根目錄
如果你用Mac機,直頭device都見唔到,只可以用Nikon Transfer工具過相

咁就奇怪了。。 我之前無XQD讀卡器,我只係當係普通隨身硬盤咁先打開檔案夾,再用Copy & Paste過來,難道我見鬼了? 我一直都無用自動過相呢個功  詳情 回復 發表於 2019-3-6 05:41 PM
回復 支持 反對

ironridder 發表於 2019-3-6 17:41:30 | 顯示全部樓層
paulwongkwan 發表於 2019-3-6 04:53 PM
Z7 只有USB PTP mode,無mass storage mode,所以唔可以
當然Windows入面會睇到有個device ...

咁就奇怪了。。

我之前無XQD讀卡器,我只係當係普通隨身硬盤咁先打開檔案夾,再用Copy & Paste過相,難道我見鬼了?
我一直都無用自動過相呢個功能,而且討厭用,原因我前面已經講左。。

我都唔得. 是見到Z機, 也見到其中的DCIM目錄, 亦可抄file. 但是就不能寫入至根目錄. 我忍手不買讀卡器, 等CFExpress....... 我上次都係帶機上Nikon CS搞更  詳情 回復 發表於 2019-3-6 06:09 PM
回復 支持 反對

dsnone 發表於 2019-3-6 18:09:52 | 顯示全部樓層
ironridder 發表於 2019-3-6 05:41 PM
咁就奇怪了。。

我之前無XQD讀卡器,我只係當係普通隨身硬盤咁先打開� ...

我都唔得.
是見到Z機, 也見到其中的DCIM目錄, 亦可抄file. 但是就不能寫入至根目錄.

我忍手不買讀卡器, 等CFExpress....... 我上次都係帶機上Nikon CS搞更新
回復 支持 反對

kwanhung 發表於 2019-3-12 15:56:42 | 顯示全部樓層
card reader 會方便好多!
回復 支持 反對