wolfsky 發表於 2019-2-23 18:06:29 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
請問如果帶單反去沙漠影相驚唔驚入沙?
有咩保護措施可以做?
fisherman76 發表於 2019-2-24 12:02:29 | 顯示全部樓層

呢個好睇當日沙漠嘅天氣,如果天氣好冇風, 根本同平時一樣 ,可以換鏡,做乜都得 .如果有風 就最好唔好換鏡. 但係如果好大風,連攞出嚟都死, 因為啲沙會吹入去嗰啲掣嘅邊位度 d沙攝咗落去,當你撳個掣落去粒沙就會跌咗入去頂住咗嗰粒掣就彈唔返出嚟。 如果啲鏡頭會伸縮,當啲沙走曬入去嗰啲啦位度你支鏡就會kick住咗 以上係本人出入沙漠十幾次之後嘅親身經歷 保護方法 驚嘅就加快uv filter ,更保護就用密實袋笠住部機同鏡. 有風時就唔好換鏡.或兩机兩鏡免換鏡. 係咁多.祝你好運.

我會用密實袋透明套住咁用....... 影完相, 吹下部機D 沙塵, 再用膠紙整乾淨部機  詳情 回復 發表於 2019-2-25 12:17 AM
回復 支持 反對

yick 發表於 2019-2-25 00:17:34 | 顯示全部樓層
fisherman76 發表於 2019-2-24 12:02 PM
呢個好睇當日沙漠嘅天氣,如果天氣好冇風, 根本同平時一樣 ,可以換鏡,做乜 ...

我會用密實袋透明套住咁用.......

影完相,  吹下部機D 沙塵,   再用膠紙整乾淨部機
回復 支持 反對

CRVFans 發表於 2019-3-6 23:03:43 | 顯示全部樓層
沙太細了. 你會發現怎樣保護都入沙的. 轉鏡頭时會有沙沙聲

如果不是停留幾個月的穿越, not much problem.  詳情 回復 發表於 2019-3-7 10:38 AM
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-3-7 10:38:56 | 顯示全部樓層
CRVFans 發表於 2019-3-6 11:03 PM
沙太細了. 你會發現怎樣保護都入沙的. 轉鏡頭时會有沙沙聲
跑幾步就知粗幼 ga la..!
如果不是停留幾個月的穿越, not much problem.

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
nightscrawler + 2 採光出色

查看全部評分

回復 支持 反對