AY2007 發表於 2019-3-4 09:56:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

好難唔令人覺得奇怪.
幾十年前已經成功登月, 現在仲要花咁多功夫只為為送人上天? 登月再番來難過只係上天好多喎.

https://paper.hket.com/article/2 ... %E9%81%93?mtc=70025

SpaceX飛船載假人 發射成功進入軌道

美國為重新送人上太空邁出一大步。SpaceX旗下載人版本龍飛船2號(Crew Dragon 2)周末搭載假人下首次發射成功,進入軌道。
Crew Dragon 2搭載一名叫Ripley的假人,於美東時間周末凌晨2時49分(香港時間下午3時49分),在佛羅里達州卡納維拉爾角(Cape Canaveral)由獵鷹9號(Falcon 9)火箭發射升空。
約11分鐘後,Crew Dragon 2飛船與火箭分離,進入地球軌道。Crew Dragon 2預定周日與國際太空站對接,向太空站補給約400磅物資。Crew Dragon 2預計停留5天,然後與國際太空站解除對接,由電腦控制返回地球。
倘安全返回 將肩負美載人任務
如SpaceX今次任務圓滿成功,Crew Dragon 2安全返回,今後則會挑起美國載人航天大樑,最快7月正式載人上太空,解決穿梭機退役以來,美國無法獨自送人上太空的尷尬。
美國最後一架穿梭機亞特蘭蒂斯號(Atlantis)自2011年退役後,美國苦無載人航天器,必須依賴俄羅斯聯盟號飛船送人上天。

leicafans 發表於 2019-3-4 20:21:55 來自手機 | 顯示全部樓層
網上好多60年代登月係假嘅資料,不妨睇下。
回復 支持 1 反對 0

wilson_168 發表於 2019-3-4 10:04:55 | 顯示全部樓層
侵侵又話要成立太空軍?
有排都未得啦
回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-3-4 11:35:47 | 顯示全部樓層
回復

carbon 發表於 2019-3-4 12:19:42 | 顯示全部樓層
SpaceX = space X
reliability no good...!

.
.
回復 支持 反對

WoSoLoo 發表於 2019-3-4 15:15:41 | 顯示全部樓層
收齊錢咪鬆人
回復 支持 反對

xexex 發表於 2019-3-4 15:21:51 | 顯示全部樓層
Space X 短期目標係用低成本載人太空,就好似坐飛機咁。仲有可以用幾次嘅火箭。

"最快7月正式載人上太空,解決穿梭機退役以來,美國無法獨自送人上太空的尷尬。" 呢個先係真正既短期目標. 幾十年前已送人登月再回來,   詳情 回復 發表於 2019-3-4 04:15 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-4 16:15:16 | 顯示全部樓層
xexex 發表於 2019-3-4 03:21 PM
Space X 短期目標係用低成本載人太空,就好似坐飛機咁。仲有可以用幾次嘅� ...

"最快7月正式載人上太空,解決穿梭機退役以來,美國無法獨自送人上太空的尷尬。"

呢個先係真正既短期目標.
幾十年前已送人登月再回來, 經過咁多年科技既飛躍進步, 現在仲居然要再攪一大輪先可以"載人升空" (唔係登月). ....
你都真係對美國好忠心同有極之"堅定既信心."

當時軍備競賽先送人上去,但要使太多錢,不切實際。而家NASA希望將呢啲低科技但高成本嘅項目交畀民間企業,咁先真正做到日後嘅「太空旅行」。   詳情 回復 發表於 2019-3-6 11:12 AM
又唔可以咁講,60年代的安全程度,同而家差好完。 以前係探險 Space Exploration,為國民面子,死了便是英雄。 而家差唔多係 Shedule Flight, 心態都好  詳情 回復 發表於 2019-3-5 02:42 AM
登月  詳情 回復 發表於 2019-3-4 10:07 PM
回復 支持 反對

WoSoLoo 發表於 2019-3-4 22:07:07 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-4 04:15 PM
"最快7月正式載人上太空,解決穿梭機退役以來,美國無法獨自送人上太空 ...

登月

咁耐之前已經登月, 現在應該起咗基地, 種埋菜都仲得啦.  詳情 回復 發表於 2019-3-4 11:44 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-4 23:44:36 | 顯示全部樓層

咁耐之前已經登月, 現在應該起咗基地, 種埋菜都仲得啦.
回復 支持 反對

Wonderboy 發表於 2019-3-5 02:42:45 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-4 08:15 AM
"最快7月正式載人上太空,解決穿梭機退役以來,美國無法獨自送人上太空 ...

又唔可以咁講,60年代的安全程度,同而家差好完。 以前係探險 Space Exploration,為國民面子,死了便是英雄。

而家差唔多係 Shedule Flight, 心態都好唔同。
自從兩次 Space Shuttle 意外,NASA唔會除便背呢隻鑊。

回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-5 09:57:13 | 顯示全部樓層
Wonderboy 發表於 2019-3-5 02:42 AM
又唔可以咁講,60年代的安全程度,同而家差好完。 以前係探險 Space Explora ...

60年代同現在既科技水平差天共地. 以前都可以上到月球再番來, 危險D 都係上到, 成功機會相當高先會去做. 唔會話飛幾十次先搏中一次掛.  主要技術上應該已經唔係乜野大問題啦.
但係現在只上太空都好似咁大困難? 唔好講可以俾平民隨便坐,  起碼好似射衛星咁先再講啦

個問題好簡單, 有登月既技術之後幾十年, 之間科技高速發展, 美國國力亦大大增強. 到今天冇理由只係送人上天, 去太空站都咁難. 冇登月, 又窮既俄羅斯反而仲得. 咁你話美國攪乜野?
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-3-5 10:54:18 來自手機 | 顯示全部樓層
睇過下大6啲花邊新聞
當年登月用過老美gdp 1%
今日叫佢0.1都死,最慘係百分百支出,冇回報
最大鑊係,風險評估下安全回航唔夠50%
而當年做登月嘅企業,今日剩返波音,其他執嘅執,比人收賺嘅收購(波音都好似係收購)
可以話由零開始
波音嘅民航係好掂,不過軍用就食晒屎,加油機洗橫手ko左神奇間公司都算,頭兩架太垃圾軍方拒收貨
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-5 14:17:21 | 顯示全部樓層
肥pooh 發表於 2019-3-5 10:54 AM
睇過下大6啲花邊新聞
當年登月用過老美gdp 1%
今日叫佢0.1都死,最慘係百� ...

由冇變有最難.
已經成功咗, 再發展就會花費少D.
而且我既問題係, 只係升人上天. 基於登月既技術再改良成熟, 應該早好多年前就隨時可以射太空人上太空站啦. 仲要靠俄羅斯?

安全回航唔夠50%? 講幾十年前登月都唔合理. 起碼高過50%先搏得過. 唔係即係大過一半機會衰俾國際睇.  到時攞唔到威仲衰多幾錢重.  到之後再發展咁多年, 十拿九穩先正常啦.
回復 支持 反對

leicafans 發表於 2019-3-5 17:12:44 來自手機 | 顯示全部樓層
都話左登月係假架喇,謠言粉碎機大把料
回復 支持 反對

WoSoLoo 發表於 2019-3-5 18:42:10 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-5 02:17 PM
由冇變有最難.
而且我既問題係, 只係� ...

拍片有乜危險???
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2019-3-5 18:50:45 | 顯示全部樓層

係唔係因為安全回航唔夠50%,所以無真人敢上,唯有送假人?
回復 支持 反對

IvanLi 發表於 2019-3-5 19:40:10 | 顯示全部樓層
wilson_168 發表於 2019-3-5 06:50 PM
係唔係因為安全回航唔夠50%,所以無真敢上,唯有送假人?

可唔可以搵個死囚傾惦數,如果你肯上又有命返嚟就赦你無罪?
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-3-5 20:22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-5 02:17 PM
由冇變有最難.
而且我既問題係, 只係� ...

有冇數為jei
三毛冇攪其他太空項目
不過一直攪緊空天飛機

老尾真正影響科技發展嗰個機構叫國會
唔批不直,做鬼都唔靈
回復 支持 反對

marcotamkt 發表於 2019-3-5 21:34:24 來自手機 | 顯示全部樓層
到现時為止,根本未有任何人踏足過月球。

錯! 肯定有..........................................................外星人踏足過月球  詳情 回復 發表於 2019-3-6 06:29 PM
常娥算唔算  詳情 回復 發表於 2019-3-5 10:10 PM
回復 支持 反對