AY2007 發表於 2019-3-5 14:28:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
日日都做十幾個鐘, 中間唔知有幾多時間休息?
職業司機的確應該要避免過勞. 有起事就大大鑊.
現在好多私家車都開始裝有各種安全設備(例如自動避免踫撞), 巴士, 小巴等係唔係都應該立法規定要有?

https://www.bastillepost.com/hon ... D%E6%96%B7%E8%85%B8

城巴司機遺4孤寡 遺孀:城巴攞咗我老公條命

西九龍快速公路昨日發生的兩死奪命車禍,其中59歲姓蘇巴士司機遺下患病妻子、3名稚子及年邁母親,4孤寡頓失生活依靠,其遺孀徹夜哭斷腸,哭訴丈夫工作辛勞:「係城巴攞咗我老公條命」。

車禍中,城巴司機遺下妻子及年齡由4歲至11歲的1女兩子,及一名住在老人院的年邁母親徬徨無依。面對茫茫前路,蘇妻哭訴丈夫工作辛勞,日日都做十幾個鐘,好辛苦:「係城巴攞咗我老公條命」.......「我乜嘢都唔識,我以後點生活?」

說到傷心處蘇妻更哭成淚人,指因家姑年紀老邁,擔心未能承受噩耗,至今仍未告她兒子的死訊。

ppw7746 發表於 2019-3-5 15:08:59 | 顯示全部樓層
回復

hiker 發表於 2019-3-5 15:29:15 | 顯示全部樓層
職業司機揸車揸到麻木晒,間中會神遊短暫睡覺,碰到剛好有壞車停在行車缐上就大X鑊。

同工作時間長短無關係,剛上班都會神遊。
回復 支持 反對

lau1523 發表於 2019-3-5 16:20:09 | 顯示全部樓層
剛好停在中線,巴士必經之路。
如果貨車壞在快線,遭殃的可能是私家車。
成件事,隧道公司應該負最大責任。
回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-3-5 16:59:00 | 顯示全部樓層
回復

carbon 發表於 2019-3-5 17:09:49 | 顯示全部樓層
有時, 自家安全都應該注重 ga..!!

.
回復 支持 反對

lau1523 發表於 2019-3-5 17:17:13 | 顯示全部樓層
如果隧道公司一早整雪糕筒疏導交通,成件意外可以避免。
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-3-5 17:30:09 | 顯示全部樓層
壞車成個鐘都唔出部標誌車,隧道公司責任很大。

wa..咁就真係有癡呆症...!! .  詳情 回復 發表於 2019-3-6 01:13 AM
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2019-3-5 18:45:20 | 顯示全部樓層
隧道公司錢佢又收最貴,野又無人做
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-5 23:42:30 | 顯示全部樓層
我認為巴士司機本身最大責任. 其實睇片應該有時間避或殺車. 佢冇晒反應. 但係唔知係唔係真係因為工作時間太長而過勞引起.
第二係貨車司機, 但係責任比較細. 雖然佢可能冇盡力將車停係較近路邊位置, 同落尾板又企係車入邊真係會令人地同自己既傷亡機會加大. 不過始終撞唔撞都係巴士司機應該控制到. 之前咁多車都避到.
至於隊道公司, 最多只可以話監察系統唔夠完善啫 意外佢控制唔到. 每天都好多壞車停係度要其他車避, 除非真係停正D陰濕位, 其他車正常係應該避到. 遲D拖都唔係意外成因.

司機神遊緊,條路咁直,睡著了。。。揸車唔好話有車停著,正常來講前車減速已經知道,要轉線或減速了。 隧道公司夠時間做足工夫的,無做到就  詳情 回復 發表於 2019-3-6 10:01 AM
如果隧道公司一早出左標誌車雪糕筒,巴士司機仍然撞過去,相信好多人覺得隧道公司一點責任都無。 問題是無。 另外從片段中可見巴士司機是完全  詳情 回復 發表於 2019-3-6 07:17 AM
hcm
我唔同意你話巴士最大責任。睇另一條片,一架貨車都係50-70米先扭軚,三秒左右。巴士中埋去固然有責任,但本身架貨車司機路中心落車,唔留係司機  詳情 回復 發表於 2019-3-6 06:34 AM
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-3-6 01:13:50 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2019-3-5 05:30 PM
壞車成個鐘都唔出部標誌車,隧道公司責任很大。

wa..咁就真係有癡呆症...!!

.
回復 支持 反對

hcm 發表於 2019-3-6 06:34:18 來自手機 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-5 11:42 PM
我認為巴士司機本身最大責任. 其實睇片應該有時間避或殺車. 佢冇晒反應.  ...

我唔同意你話巴士最大責任。睇另一條片,一架貨車都係50-70米先扭軚,三秒左右。巴士中埋去固然有責任,但本身架貨車司機路中心落車,唔留係司機位責任較大。

如報導屬實,成個鐘隧道公司都無人清場最大責任。

你睇錯片啦, 我睇個條片, 在撞車尾前的10秒鐘巴士前便係冇車架, 巴士司機訓著左  詳情 回復 發表於 2019-3-6 11:18 PM
三秒好耐架啦. 佢有殺車都起碼減少個撞擊力啦. 貨車司機絕對應該行去路邊. 不過咁都係避免自己有危險. 巴士要撞埋去意外一樣會發生. 監察同清  詳情 回復 發表於 2019-3-6 10:41 AM
回復 支持 反對

lau1523 發表於 2019-3-6 07:17:37 | 顯示全部樓層
我認為巴士司機本身最大責任. 其實睇片應該有時間避或殺車. 佢冇晒反應.  ...

如果隧道公司一早出左標誌車雪糕筒,巴士司機仍然撞過去,相信好多人覺得隧道公司一點責任都無。
問題是無。
另外從片段中可見巴士司機是完全無剎車撞過去,可見司機在睡覺的可能性是很大。
所以我通常在車內放香口膠,萬一疲倦時可以用來提神。
另外隧道公司可以整個App,或者在wechat整個公眾號,等司機可以馬上報料俾隧道公司,令到隧道公司可以馬上處理突發事件。

隧道公司可以做好D. 但唔係呢個CASE既重點. 大家相信都會覺得, 個巴士師多數都係訓著, 或某種程度冇晒意式, 所以完全冇晒反應. 咁樣既話, 老實講,   詳情 回復 發表於 2019-3-6 10:45 AM
回復 支持 反對

C8899 發表於 2019-3-6 09:04:19 | 顯示全部樓層
再睇遠些, 康講職業司機大部份超䶖, 好多六七十歲仲渣緊一日十幾個鐘車, 想佢地反應好真係要求太高

主因係冇後生入行, 有人話+人工就得, 不過乘客又肯唔肯俾多D車費?

呢個係我想討論既重點. 我話巴士司機最大責任, 係因為撞唔撞係佢控制. 但係我亦好明白揸太耐車有時因過勞而失神好難完全避免. 好彩就好快醒番,   詳情 回復 發表於 2019-3-6 10:52 AM
回復 支持 反對

hiker 發表於 2019-3-6 10:01:08 | 顯示全部樓層

司機神遊緊,條路咁直,睡著了,連軑都無扭過。。。揸車唔好話有車停著,正常來講前車減速已經知道,要轉線或減速了。

隧道公司夠時間做足工夫的,無做到就責任好大。
回復 支持 反對

Richard 發表於 2019-3-6 10:24:14 | 顯示全部樓層
難得傳媒搵到臭雞蛋,今次中信泰富如果處理得唔好有排煩。
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-6 10:41:37 | 顯示全部樓層
hcm 發表於 2019-3-6 06:34 AM
我唔同意你話巴士最大責任。睇另一條片,一架貨車都係50-70米先扭軚,三 ...

三秒好耐架啦. 佢有殺車都起碼減少個撞擊力啦.
貨車司機絕對應該行去路邊. 不過咁都係避免自己有危險. 巴士要撞埋去意外一樣會發生.

監察同清場係隧道責任. 呢方面我讚成. 但係我想指出既係清唔清場唔係意外發生既主因.
每天路上都有不同既死車, 壞車, 障礙, 一般正常警覺性既司機都會避到.  
揸車既都知, 後車撞前車, 9成9後車司機都要負責.
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-6 10:45:12 | 顯示全部樓層
lau1523 發表於 2019-3-6 07:17 AM
如果隧道公司一早出左標誌車雪糕筒,巴士司機仍然撞過去,相信好多人� ...

隧道公司可以做好D. 但唔係呢個CASE既重點.
大家相信都會覺得, 個巴士師多數都係訓著, 或某種程度冇晒意式, 所以完全冇晒反應.
咁樣既話, 老實講, 唔撞架貨車都好大機會會撞其他野.
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-6 10:52:55 | 顯示全部樓層
C8899 發表於 2019-3-6 09:04 AM
再睇遠些, 康講職業司機大部份超䶖, 好多六七十歲仲渣緊一日十幾個鐘車,  ...

呢個係我想討論既重點.
我話巴士司機最大責任, 係因為撞唔撞係佢控制.
但係我亦好明白揸太耐車有時因過勞而失神好難完全避免. 好彩就好快醒番, 唔好彩就大大鑊. 今次兩個家庭都好慘.
所以我一開POST就講, 係唔係應該要係汽車安全系統做多D野? 例如車速超過30km/hr, 同前車距離少過某過數就自動殺車...................  新既私家車有部份都已經有咁既設備.

康講常塞車, 唔想慢一綠燈就要開車快行, 好易超過30km/hr, 如果就自動殺車, 會有騎馬仔感覺, 乘客唔會坐得舒服 我試過在德國/奧地利開車, 法例規定  詳情 回復 發表於 2019-3-6 01:11 PM
回復 支持 反對

C8899 發表於 2019-3-6 13:11:44 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-6 10:52 AM
呢個係我想討論既重點.
我話巴士司機最大責任, 係因為撞唔撞係佢控制.
...

康講常塞車, 唔想慢一綠燈就要開車快行, 好易超過30km/hr, 如果就自動殺車, 會有騎馬仔感覺, 乘客唔會坐得舒服

我試過在德國/奧地利開車, 法例規定車內要有閃燈既金屬壞車板+黃背心一件, 壞車時要穿上黃背心, 再在車尾50m外放壞車板, 如果今次有咁既設備+做法, 架巴士司機就算睇唔到, 在50m外都會先撞到金屬壞車板, 個司機仲有時間發現問題dup得切

30km/hr 太低可以50km/hr. 殺車亦唔需要一下殺到盡. 可以因為車速距離調節. 主要係有一個保險作用, 係司司唔可以正常反應既時候降低個撞擊殺傷力. 應該  詳情 回復 發表於 2019-3-6 01:58 PM
回復 支持 反對