AY2007 發表於 2019-3-8 10:35:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我讚成.
土地供應小組應該用佢地既專業知識去分析有野方法供應土地, 分別既利害, 然後提議政府選擇.
而唔係只出個問卷問下人地選邊樣. 咁樣駛乜搵佢地做? 又只係俾個機會D激進人士出呢表演.
真係完全不負責任, 或者係唔想承擔俾人攻擊既後果.
林鄭所托非人.

https://paper.hket.com/article/2 ... %E7%B4%99?mtc=70028

唐英年:土地大辯論 選項變點心紙

港府已決定接納土地供應專責小組的建議,但全國政協常委唐英年昨仍頗為氣憤,形容土地大辯論將土地選項變成「茶餐廳點心紙」,讓市民「到茶餐廳選飲品,加糖加檸檬加奶」。
根據土供組的建議,政府將粉嶺高球場當中的30多公頃用以興建房屋。正出席北京人大政協會議的唐英年,昨與傳媒茶敘時先「利益申報」他是營運該球場的香港高球會會員,但他強調就算撇除這身份,仍然不認為該建議是好做法,質疑「拿高球場30多公頃土地,可興建多少房屋?」
不先拓郊野公園地 感失望
唐又指,對於政府不先發展市區邊緣的郊野公園等最容易發展的土地,感到失望。
對於特首林鄭月娥對土供組建議照單全收,曾任政務司司長的唐英年,將矛頭指向土地供應專責小組主席黃遠輝,表明不認同其做法。
唐指以往政府諮詢公眾時,都是本身有個想法,聽多點市民的意見,而非拋出一堆選項出來。他形容,「土地辯論好明顯是有操作上的錯誤」,原因是將土地選項變成「茶餐廳點心紙」供市民選擇,是推卸責任的做法。
被問及會否支持林鄭連任時,雖然唐兩次避而不答,但他仍然高度評價對方施政,指土地辯論只是政府整體施政中的一件小事。
唐英年稱讚,林鄭上任20個月來社會氣氛緩和,立法會與政府的關係有改善。他又認同林鄭優先處理房屋問題的做法,說會鼓勵她以填海等多管齊下的方法,增加土地供應。

wilson_168 發表於 2019-3-8 11:52:01 | 顯示全部樓層
質疑「拿高球場30多公頃土地,可興建多少房屋?」

如果覺得30多公頃太少可以攞晒成個球場來起樓任君選擇,但要唔起就無可能
我唔理高球場又好,郊野公園定填海,總之攞到地出來起樓我就支持

"如果覺得30多公頃太少可以攞晒成個球場來起樓任君選擇" 咁講係同泛民既極端意見一樣啫. 係意氣說話. 總之個高球場一日存在就要做箭靶.  詳情 回復 發表於 2019-3-8 01:42 PM

評分

參與人數 1威望 +100 收起 理由
charles2 + 100 準確補捉

查看全部評分

回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-8 13:42:47 | 顯示全部樓層
wilson_168 發表於 2019-3-8 11:52 AM
如果覺得30多公頃太少可以攞晒成個球場來起樓任君選擇,但要唔起就無可� ...

"如果覺得30多公頃太少可以攞晒成個球場來起樓任君選擇"
咁講係同泛民既極端意見一樣啫. 係意氣說話.  總之個高球場一日存在就要做箭靶.  

根本靠高球場幫唔到太多. 亦要10年8年以上先有樓.

"唐又指,對於政府不先發展市區邊緣的郊野公園等最容易發展的土地"
呢樣又調轉呢, 一下完全放棄. 之前有話已有兩幅唔細既地, 比較近市區, 發展比較容易既, 反而唔攪.

幫到幾多就幫囉,個個都話我哩度唔比起,要起去第二度起,咁全部都唔洗起啦 起到一座樓已經幫到幾百個家庭改善生活,我唔理乜地方,總之起到一座  詳情 回復 發表於 2019-3-8 06:51 PM
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2019-3-8 18:51:45 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-8 01:42 PM
"如果覺得30多公頃太少可以攞晒成個球場來起樓任君選擇"
咁講係同泛民�� ...

幫到幾多就幫幾多囉,個個都話我哩度唔比起,要起去第二度起,咁全部都唔洗起啦
起到一座樓已經幫到幾百個家庭改善生活,我唔理乜地方,總之起到一座就起一座,起到兩座就起兩座
幾年前689話插針搵地起屋,犯民就話地太少幫唔到幾多所以反對,佢咁講咪同犯民講既極端意見一樣
佢都講唔出少左三十幾公頃有乜壞處,e家唔都唔係話唔比你打波,政府都話少左三十幾公頃都重可以打比賽
有乜理由一步都唔可以讓呢?

三十幾公頃當然唔係冇用, 可以照起. 但係唔係下下都又講要用晒成個球場咁極端. 上文都指出, 好多方法根本可以用. 應該用. 泛民民粹主要者就乜都  詳情 回復 發表於 2019-3-9 11:01 AM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-9 10:58:41 | 顯示全部樓層
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/4072129-%E7%99%BC%E5%B1%95%E5%95%86%E9%83%BD%E6%80%95%E8%A6%93%E5%9C%B0%E5%B0%8F%E7%B5%84%E5%A4%AA%E9%9B%A2%E5%9C%B0

發展商都怕覓地小組太離地

去年底覓地小組提出8項建議,政府近期全盤接納,但業內一睇就知,中短期內不見得可以覓得很多土地出來,搞到主要的地產股股價在今年初開始就快速向上,甚至升穿了一年高位,跑贏大市。而之前正在下跌的樓市,也有回穩跡象,有個別成交的價格更上升。而主要發展商的投地取態,在過去半年也變得積極,由梁振英年代發展商拒不投地,變成開始高價搶地了。

最近與一名發展商談起,按理發展商見到政府覓地無功,令到手上的樓盤奇貨可居,應該喜見樂聞。但可能是因為土地供應實在太少,連發展商也看不過眼,忍不住也批評覓地小組的建議「堅離地」,主要有幾個方面:

第一是無端端否定了開發市區邊陲的郊野公園用地。上屆政府就兩幅市區邊陲的郊野公園用地,叫房協去做顧問研究。當時政府聲言那兩幅土地只作興建公營房屋和非牟利養老院之用,迴避了市民對政府開發郊野公園讓發展商興建私樓的質疑。不過,由於環保分子的反對,覓地小組否定了這個建議,政府亦叫停了發展這合共40公頃的郊野公園用地的研究。發展商慨歎,這本來是最快速可以土地的方法之一,但政府卻否決了。猶有甚者,政府其實是否決了整個在郊野公園覓地建屋的方案,意味著扼殺了數百公頃的土地發展可能性。

第二是近岸填海著墨不多。政府提出「明日大嶼」計劃,填海造地1700公頃,這個方向是正確的。但如果要快速增加土地供應,近岸填海是比較好的方法。覓地小組和政府雖然最後接受了這個方法,但也沒有高調快速地推行。現在的問題是,不是政府想要填海,就可以填海。由於全世界很多地方都在填海,海砂已變成一種稀缺商品。以經常大幅填海的新加坡為例,主要從馬來西亞及印尼買入大量海砂,但已遭到當地團體反對。此前機場要興建第三條跑道,鄰近的珠三角地區已不想賣海砂給香港,上屆政府要向中央大力遊說,最後要由最高領導親自拍,才買到海砂。香港在填海項目上若不去全力施為,最終必受其害。

第三是公私營合作要照顧民粹要求。林鄭政府在競選時提出公私營合作的方案,由於發展商手上有大量農地,如果政府能夠與發展商合作,加快開發這些土地的開發,理論上可以較快速地釋放出土地。但是,覓地小組初時指這是市民最不歡迎的方案,最後勉強加入那8個選項當中。發展商對這個選項毫不樂觀,他們估計,政府為了滿足民粹的需要,一定會提出很辣的條件,以免被公眾質疑是益了發展商。而發展商會覺得這些條件很難接受,最後可能只會擺擺樣子,搞一、兩個小型項目應酬一下,一定不會拿出大量土地與政府合作,所以最後也是「得個講字」。

第四是棕地開發無具體方案。現時的大量棕地是所謂新界的祖堂地,有複雜的業權問題。發展商手上很多農地,都被祖堂地分隔了,很難做大規模發展。由於發展棕地是一個重要選項,所以政府高層也很支持。但如何可以作出賠償,回收這些祖堂地?但事情去到執行部門的時候,負責的官員都愛理不理,因為大家都知道這是一個很敏感的議題,沒有足夠賠償,原居民不會交出祖堂地,付出較好賠償又會被人說明益新界居民。負責執行的官員不積極,而政府高層聽之任之,拖拖拉拉,恐怕開發棕地也如緣木求魚。

聽完發展商這番話,我有點冷汗直流。分析覓地小組的所謂選項,其實項項都是高懸在半空中漂亮建議,到落實的時候又要考慮很多民粹反對聲音,執行時又七除八拆、大打折扣。究竟政府怎樣可以透過這些選項覓得到土地呢?
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-9 11:01:02 | 顯示全部樓層
wilson_168 發表於 2019-3-8 06:51 PM
幫到幾多就幫幾多囉,個個都話我哩度唔比起,要起去第二度起,咁全部都唔� ...

三十幾公頃當然唔係冇用, 可以照起. 但係唔係下下都又講要用晒成個球場咁極端.
上文都指出, 好多方法根本可以用. 應該用.
泛民民粹主要者就乜都搬個高球場呢做反對藉口.
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2019-3-9 12:30:55 | 顯示全部樓層

我都話左高球場又好,郊野公園定填海,我全部都支持

用晒成個球場都無話唔得架,但現在話三十幾公頃我都可以接受,係唐唐自己話三十幾公頃少,如果佢唔介意攞多D出來我就照收囉

好多人諗野都係好片面, 唔會理咁多全面性既野. 呢個就其中一個原因點解公投結果咁多問題.  詳情 回復 發表於 2019-3-9 05:25 PM
回復 支持 反對

笨實XO 發表於 2019-3-9 15:54:06 來自手機 | 顯示全部樓層
點解政黨唔搞個土地供應公投?即時搞掂

公投最搵笨, 多數係錯既. 出咗呢唔跟又死. 就好似英國脫歐咁.  詳情 回復 發表於 2019-3-9 05:22 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-9 17:22:43 | 顯示全部樓層
笨實XO 發表於 2019-3-9 03:54 PM
點解政黨唔搞個土地供應公投?即時搞掂

公投最搵笨, 多數係錯既. 出咗呢唔跟又死. 就好似英國脫歐咁.

唔理佢個結果係正確還是錯, 點樣都有一個答案 而家係政府提供N咁多個選項, 但永遠都無一個落實方案, 即係變成狗UP, 一個沒完沒了既狗UP  詳情 回復 發表於 2019-3-11 11:54 AM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-9 17:25:50 | 顯示全部樓層
wilson_168 發表於 2019-3-9 12:30 PM
我都話左高球場又好,郊野公園定填海,我全部都支持

用晒成個球場都無話� ...

好多人諗野都係好片面, 唔會理咁多全面性既野.
呢個就其中一個原因點解公投結果咁多問題.
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2019-3-9 20:03:03 | 顯示全部樓層
講左咁耐有無人講到個球場少左三十幾公頃有乜問題?
香港係唔係會死人塌樓?

宜家民粹當道,三十幾公頃唔係一個起標價,班政棍係全個球場,大多數地起公屋起標。 球場少D地唔會死人塌樓,只係對行政立法合作無信心。特  詳情 回復 發表於 2019-3-11 06:15 PM
你太敏感, 人地只係講只係針對高球場冇意思, 好多其他地方應該要做野. 唔好一提個高球場又跳去不如成個用晒呢起樓.  詳情 回復 發表於 2019-3-10 11:39 AM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-10 11:39:02 | 顯示全部樓層
wilson_168 發表於 2019-3-9 08:03 PM
香港係唔係會死人塌� ...

你太敏感, 人地只係講只係針對高球場冇意思, 好多其他地方應該要做野. 唔好一提個高球場又跳去不如成個用晒呢起樓.

即係你唔反對球場起樓,只係支持發展郊野公園? 如果係咁我都支持  詳情 回復 發表於 2019-3-10 07:17 PM
回復 支持 反對

wilson_168 發表於 2019-3-10 19:17:22 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-10 11:39 AM
你太敏感, 人地只係講只係針對高球場冇意思, 好多其他地方應該要做野. �� ...

即係你唔反對球場起樓,只係支持發展郊野公園?
如果係咁我都支持

支持多種方案好合理. 只有環保宗教, 反政府狂熱份子同病態仇富既人先會咬住高球場唔放.  詳情 回復 發表於 2019-3-10 10:50 PM
回復 支持 反對

chunhong90 發表於 2019-3-10 19:46:11 來自手機 | 顯示全部樓層
球场如此遥远,日常生活难搞

反對份子唔會理實際問題, 高球場已經好似梁振英咁係一個靶.  詳情 回復 發表於 2019-3-10 10:52 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-10 22:50:18 | 顯示全部樓層
wilson_168 發表於 2019-3-10 07:17 PM
即係你唔反對球場起樓,只係支持發展郊野公園?
如果係咁我都支持

支持多種方案好合理.  只有環保宗教, 反政府狂熱份子同病態仇富既人先會咬住高球場唔放.
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-10 22:52:30 | 顯示全部樓層
chunhong90 發表於 2019-3-10 07:46 PM
球场如此遥远,日常生活难搞

反對份子唔會理實際問題, 高球場已經好似梁振英咁係一個靶.
回復 支持 反對

笨實XO 發表於 2019-3-11 11:54:29 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-9 05:22 PM
公投最搵笨, 多數係錯既. 出咗呢唔跟又死. 就好似英國脫歐咁.

唔理佢個結果係正確還是錯, 點樣都有一個答案

而家係政府提供N咁多個選項, 但永遠都無一個落實方案, 即係變成狗UP, 一個沒完沒了既狗UP

有個答案先死. 經英國公投脫歐一事你都未明個問題? 公投有百般問題, 但都係咁多人投票出呢既結果. 一有個結果, 冇一個政客敢公然唔跟. 所以就算  詳情 回復 發表於 2019-3-11 04:59 PM
回復 支持 反對

AY2007  樓主| 發表於 2019-3-11 16:59:43 | 顯示全部樓層
笨實XO 發表於 2019-3-11 11:54 AM
唔理佢個結果係正確還是錯, 點樣都有一個答案

而家係政府提供N咁多個� ...

有個答案先死.
經英國公投脫歐一事你都未明個問題?

公投有百般問題, 但都係咁多人投票出呢既結果. 一有個結果, 冇一個政客敢公然唔跟. 所以就算明知撞牆都要去撞. 拉埋所有人一齊去死好過淨係佢佢死. 好多問題根本個影響係好複雜而不適宜簡單地用人數多少去決定.

唔攪公投好地地, 一攪就好似英國咁, 前無去路, 後有追兵. 負責推行既人就兩面不是人. 卡梅倫係英國應已成為千古罪人.
回復 支持 反對

rayy 發表於 2019-3-11 17:19:51 來自手機 | 顯示全部樓層
短視的先搞郊野公園邊陲用地、主力發展明日大嶼、還要大力發展去盡的、要將香港所有鄉郊丁屋邊緣化、直接解決香港歷史的丁屋政策、(以前遺留的丁權政策會嚴重影響整體整體香港人的利益)、長遠利益就再來個回馬槍收回所有西北鄉郊地方、政府就可以合理合法控制所有土地、連地產商都要幫佢打工、呢個世界上唔玩手段邊有效果呀、美國佬能夠雄霸地球唔通靠民意咩。
回復 支持 反對

mightykoala 發表於 2019-3-11 18:15:15 | 顯示全部樓層
wilson_168 發表於 2019-3-9 08:03 PM
香港係唔係會死人塌� ...

宜家民粹當道,三十幾公頃唔係一個起標價,班政棍係全個球場,大多數地起公屋起標。

球場少D地唔會死人塌樓,只係對行政立法合作無信心。特首開左缺口,政棍只會不顧附近環境,力推公屋同交通發展,等一萬公屋居民居高臨下睇有錢人打波。

政黨肯保證以不損害球場價值來傾先算,宜家起低密度D既樓都叫官商勾結,邊有得傾?
回復 支持 反對