hiker 發表於 2019-3-11 10:34:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
https://hk.news.yahoo.com/%E5%9F%83%E8%88%AA%E7%A9%BA%E9%9B%A3-%E5%8D%8A%E5%B9%B4%E5%85%A7%E5%85%A9%E5%A2%9C%E6%A9%9F-%E6%B0%91%E8%88%AA%E7%B8%BD%E5%B1%80%E4%B8%8B%E4%BB%A4%E5%81%9C%E7%94%A8%E6%B3%A2%E9%9F%B3737max-003900571.html

【星島日報報道】埃塞俄比亞航空公司一架載有157人客機,在飛往肯尼亞首都內羅畢途中墜毀,機上無人生還,這是近5個月來第2架波音737MAX客機墜毀。有內地傳媒引述指,中國民航總局事故後發出通知,要求國內航空公司停用波音737MAX系列。
  報道指,目前中國多間航空公司亦有引進波音737MAX,截止今年1月,廈門航空公司有9架、深圳航空公司有5架、山東航空公司有6架、海南航空公司有7架、南方航空公司有16架、中國航空公司有14架、東航航空公司有13架。所有航空公司已經停用波音737MAX,不少航線改用737—800執行。
  根據官網顯示,737MAX是其歷史上銷售最快的機型,迄今已有100間客戶、共4700架的訂單。
  墜毀的波音737客機,編號ET302,機上有149名乘客及8名機員。客機在當地星期日早上8時許,在埃塞俄比亞首都亞的斯亞貝巴起飛6分鐘後出事。

肥pooh 發表於 2019-3-14 17:24:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Wonderboy 發表於 2019-3-14 03:10 PM
職業道德。

通常有乜事發生,

咪漏左我地呢班吹水專家
回復 支持 1 反對 0

voigtlander 發表於 2019-3-13 11:23:33 | 顯示全部樓層

宗主國及好多先進國家已禁飛,香港班官仲響度扭扭擰擰話密切注意情況。有時又真抵俾班反對派狂炳到像死狗一樣!本身做事已無自己判斷/決斷力,連睇大圍都唔識,香港真係養埋一大堆廢柴!  

宗主國...?? 班友當自已 治煮 ga wor..! .  詳情 回復 發表於 2019-3-13 02:43 PM

AY2007 發表於 2019-3-12 16:29:56 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-3-12 03:22 PM
歐盟試過唔比印尼航空所有機飛入歐盟領空,比呢單更大獲

印尼小國, 唔俾你入就唔俾你入.
星加坡本身係小國, 唔俾737 MAX入可能好多國有影響喎.

ken l 發表於 2019-3-11 18:14:04 | 顯示全部樓層
飛機失事除機設計有問題, 好多時係人為錯誤引起, 有單新加玻航空, 個新加玻機長玩自殺,使開個副機師之後,鎖左機倉門 將隻機個頭直指地面插左落河底, 所以有理由相信馬航370都係機長玩自殺

IF LIKE THIS, usa OPEN A BIG BIG MOUTH LA, WHY SO QUIET..?? .  詳情 回復 發表於 2019-3-12 08:45 AM
回復 支持 0 反對 1

hiker  樓主| 發表於 2019-3-11 10:35:33 | 顯示全部樓層
代價不菲。。。
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-3-11 10:53:53 | 顯示全部樓層
調查清楚問題前停飛都係負責任既做法. 畢竟一出事死百幾人.
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-3-11 11:36:37 | 顯示全部樓層
中國都算 係波音大客戶, 今次事件 ,貿易戰又多一筆籌碼同美國佬傾

TRUMPH 要你 BUY MORE...! .  詳情 回復 發表於 2019-3-11 03:58 PM
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2019-3-11 11:40:26 | 顯示全部樓層

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... F%E7%A9%BA%E9%9B%A3

[size=15.008px]峇里島機場的負責人表示,此架飛機於10月28日執行JT43航班,從峇里島載客返回雅加達的飛行過程中,飛機起飛不久飛行員即請求返回機場,但機師其後將飛機控制權交予副機師後,他報告稱問題已經解決。[32]當時搭乘此航班的兩名乘客表示,飛機發生多項令人煩惱和驚恐的問題。乘客之一的阿隆·索坦托(Alon Soetanto)接受印尼電視台tVOne訪問時表示,飛機剛起飛的數分鐘內,曾數度突然下墜。[33]
[size=15.008px]是次航班的另一位乘客蒂雅·瑪達妮(Diah Mardani)接受採訪時說,飛機突然下墜,而後爬升,而後更劇烈地墜落並搖晃,客艙內氣氛非常緊張,出事航班的飛行員在起飛後不久同樣發出了返回機場著陸的請求。從航班狀態監測網站上的資料來看,這兩個航班在起飛後都出現了非常嚴重的高度和速度不穩定,但是這些資料還要通過飛機的黑匣子確認。印尼的Tempo新聞網發出的失事航班與塔台間精確到分鐘的對話內容顯示,飛行員曾報告有飛行控制問題,且難以確定飛機所處高度。[32]
[size=15.008px]來自美國國家運輸安全委員會的小組,包括波音公司的專家已經加入了調查。[32]印度尼西亞交通部適航主管亞必·利揚托(Avi Riyanto)稱,已經對所有正在服役的波音737 MAX 8進行檢查,並將密切監視印尼其他使用波音737 MAX的航班,如果出現值得注意的問題,可能會做更多檢查,如必要會將它們停飛。[32]
[size=15.008px]據印尼國家運輸安全委員會,失事客機在最後4次飛行時,飛機儀表已經發生故障,其中一次影響了攻角傳感器和空速指示器的操作,[34]失事航班出現了其中一個攻角傳感器輸入讀數錯誤。據報導,獅航機務人員在接到攻角傳感器資料不可靠的報修後,僅採取了清理管路的不當維修操作。[35]根據空難的初步調查結果[36],製造商波音於11月6日發表聲明稱,將向飛機運營商發布操作手冊通告告知運營商如何處理攻角傳感器輸入錯誤讀數的情況。[37]波音通過調查發現,在某些情況下,若查覺有失速(氣流平衡被破壞)可能,波音737 Max客機可能會自動降低機頭。[36]根據波音發布的通告,美國聯邦航空管理局於7日對737 MAX 8發布適航指令,警告受影響的美國航空公司和外國適航主管部門。[37]

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

其實當時已經被質疑機師夠唔夠時間及經驗按照指引操作手冊去修正問題避免飛機墜毀.
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-3-11 12:57:24 來自手機 | 顯示全部樓層
國內已經要求100架停飛
回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-3-11 13:05:09 | 顯示全部樓層
回復

carbon 發表於 2019-3-11 15:58:32 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-3-11 11:36 AM
中國都算 係波音大客戶, 今次事件 ,貿易戰又多一筆籌碼同美國佬傾

TRUMPH 要你 BUY MORE...!

.

中國買埋波音都重得, 問題係佢冇膽賣  詳情 回復 發表於 2019-3-11 04:44 PM
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-3-11 16:44:12 | 顯示全部樓層
carbon 發表於 2019-3-11 03:58 PM
TRUMPH 要你 BUY MORE...!

.

中國買埋波音都重得, 問題係佢冇膽賣

MONEY WOR...! .  詳情 回復 發表於 2019-3-12 08:43 AM
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-3-11 17:02:12 | 顯示全部樓層
737 MAX 現在係Boeing 既主要收入來源.
出單咁既事估. 一証
實係架機既問題佢真係死得.

已經有人話波音禮話破滅ing.....  詳情 回復 發表於 2019-3-11 05:12 PM
回復 支持 反對

肥pooh 發表於 2019-3-11 17:12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
AY2007 發表於 2019-3-11 05:02 PM
737 MAX 現在係Boeing 既主要收入來源.
出單咁既事估. 一証
實係架機既問題� ...

已經有人話波音神話破滅ing.....

波音機唔只今次啦, 好多㮔刑號都失事個, 係設計有問, 最大單係尾舵唔受控個單, 炒左二隻另一隻緊急迫降機場, 執番身彩, 頭二單專家都揾唔到原因,   詳情 回復 發表於 2019-3-11 06:00 PM
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2019-3-11 17:36:42 | 顯示全部樓層

我估佢幾大鑊,除了呢單完全唔關佢事。

攻角數據出問題,機師誤升機頭會導致飛機失速而墜毀。
現在加個自動系統,如果攻角發現失速數據,會唔俾機師升機頭,
但呢個系統一出問題,飛機起飛初期不太穩定或高度不足,並沒有失速,就會被系統誤判為失速,機師如不及時關閉自動系統,將無法將飛機升起,飛機會自動高速下降直到撞機。
綜合網上所看到的資料。。其實我完全唔識呢d。
回復 支持 反對

ken l 發表於 2019-3-11 18:00:33 | 顯示全部樓層
肥pooh 發表於 2019-3-11 05:12 PM
已經有人話波音神話破滅ing.....

波音機唔只今次啦, 好多㮔刑號都失事個, 係設計有問, 最大單係尾舵唔受控個單, 炒左二隻另一隻緊急迫降機場, 執番身彩, 頭二單專家都揾唔到原因, 到第三單有個工程師用軍方冷熱方式試推尾舵油泵, 測試期間 個泵停左冇返應, 咁先知個泵設計有問題, 最後波音重新設計個泵, 全球呢個型號飛機換晒新泵, 之後類似事件再冇發生,我冇記錯應該係767機種
回復 支持 反對

hiker  樓主| 發表於 2019-3-11 21:06:39 | 顯示全部樓層
印尼都宣佈停用737 Max.繼續有來。

唔小心再跌一架,5000架可以全部回爐了。差不多五千億美金。

4千幾架訂單, 只交左 2百幾架, DIE DUCK LA..! .  詳情 回復 發表於 2019-3-13 11:22 AM
會改用中國航電...!! .  詳情 回復 發表於 2019-3-12 08:47 AM
回復 支持 反對

Wonderboy 發表於 2019-3-12 02:32:00 | 顯示全部樓層
RIP!

你N年前好似批過737太貼地 大陸好多文章都話737max換左大偈,佔用左機翼位置就好易因角色失速,因傳感器出事就自動壓頭 做成兩次事故..... 係亂  詳情 回復 發表於 2019-3-12 08:03 AM
回復

肥pooh 發表於 2019-3-12 08:03:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Wonderboy 發表於 2019-3-12 02:32 AM
RIP!

你N年前好似批過737太貼地

大陸好多文章都話737max換左大偈,佔用左機翼位置就好易因角色失速,因傳感器出事就自動壓頭 做成兩次事故.....

係亂吹定有可能?

而家搵番! 好勁喎,3年前講過乜你都記得! http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1325250&highlight=737 結果,Technical Solutions 是: 引擎 - 按  詳情 回復 發表於 2019-3-19 04:36 AM
max換大偈,也推前了引擎位址,改變了重心,飛起上黎都好唔同。 這是否出事原因? 我又係做呢行,不方便在網上作出個人意見,等 NTSB 出報告先  詳情 回復 發表於 2019-3-12 03:08 PM
https://invest.hket.com/article/2290500/%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E9%87%91%E8%9E%8D%E8%A7%A3%E7%A2%BC%E5%99%A8%20-%20%E9%A3%9B%E6%A9%9F%E8%B7%8C%E4%BD%8E%E5%92%97%E3%80%81%E7%BE%8E%E8%82%A1%E6%92%9E%E6%95%A3  詳情 回復 發表於 2019-3-12 10:13 AM
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-3-12 08:43:18 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-3-11 04:44 PM
中國買埋波音都重得, 問題係佢冇膽賣

MONEY WOR...!

.
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-3-12 08:45:40 | 顯示全部樓層
ken l 發表於 2019-3-11 06:14 PM
飛機失事除機設計有問題, 好多時係人為錯誤引起, 有單新加玻航空, 個新加� ...

IF LIKE THIS, usa OPEN A BIG BIG MOUTH LA, WHY SO QUIET..??

.

回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-3-12 08:47:00 | 顯示全部樓層
hiker 發表於 2019-3-11 09:06 PM
印尼都宣佈停用737 Max.繼續有來。

唔小心再跌一架,5000架可以全部回爐了 ...

會改用中國航電...!!

.
回復 支持 反對