浮誇 30X 變焦!Huawei P30 Pro 拍攝規格全曝光

cbsphoto 發表於 2019-3-24 14:32:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
浮誇 30X 變焦!Huawei P30 Pro 拍攝規格全曝光
  Huawei P30 系列手機,將會於 3 月 26 日在巴黎發表,在官方的宣傳影片可以估計,今代將會主打遠攝功能。從最新網絡流出的拍攝規格,Huawei P30 Pro 有望設有驚人的 30X 變焦功能。
  Huawei P30 Pro 採用 4 鏡頭主相機,由像素標準鏡、廣角鏡頭、5 倍變焦鏡頭及 ToF 組成,最高可拍攝 ISO 409600 ISO 相片,比上代 P20 Pro ISO 值提高 4 倍。標準鏡頭支援光學防手震功能,背後採用了 4,000 萬像素 IMX650 感光元件,有別於一般感光元件紅藍綠色的拜耳陣列,IMX650  感光元件則採用紅黃黃藍(RYYB)的排列,據說在低光拍攝表現會更進一步,而且可呈現更自然的色彩。

至於 Huawei P30 Pro 主打的遠攝功能,則要依靠 800 萬像素 5 倍光學變焦鏡頭,鏡頭支援光學防手震及 10 倍無損變焦功能,透過演算法,更可作最高 30 倍數碼變焦拍攝。
  有關 Huawei P30 Pro 的定價,在意大利 Amazon 亦已曝光,128GB 版本連稅價為 1,024 歐元,折合為 HK$9,134 港元,估計在香港推出時,亦要接近 HK$7,000 才買到。

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=24675

andrewyuen 發表於 2019-3-26 08:45:42 來自手機 | 顯示全部樓層
大機時代應該要劃上句號,係時候諗吓新功能,例如快門掣可以扭開拉出飲管當水樽,ccd有發光元件可代替電筒,顯示屏加擴音變小喇叭,機頂駁條老鼠尾變對請機,鏡頭加個錐形尾蓋可以在戶外玩爆旋陀螺。要敢於殺出條血路。
回復 支持 1 反對 0

cbsphoto  樓主| 發表於 2019-3-24 14:35:30 | 顯示全部樓層
最高可拍攝 ISO 409600 ISO , 唔知質素如何 ? 單看數字,
勁過許多Full frame 相機。
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-3-24 15:37:43 | 顯示全部樓層
應該好勁!
我等緊.
回復 支持 反對

carbon 發表於 2019-3-24 22:19:27 | 顯示全部樓層
樣樣 都 AI...!!

.

AI底下,攝氏技術已不重,如果你俾佢幫你構埋圖,就個個人影相都一樣,唔會有個人風格  詳情 回復 發表於 2019-3-25 11:57 AM
回復 支持 反對

笨實XO 發表於 2019-3-24 22:27:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Full frame無反都會被手機擠壓

有乜計? 而家啲人任何時間都揸住部手雞(就快連瞓覺都係),要影相即刻可以影 ... 手雞已經成為鈎魂雞,見有啲人入電梯唔識按掣,繼續住部機 ..  詳情 回復 發表於 2019-3-25 07:57 AM
回復 支持 反對

IvanLi 發表於 2019-3-25 07:57:34 | 顯示全部樓層
笨實XO 發表於 2019-3-24 10:27 PM
Full frame無反都會被手機擠壓

有乜計?
而家啲人任何時間都揸住部手雞(就快連瞓覺都係),要影相即刻可以影 ...
手雞已經成為鈎魂雞,見有啲人入電梯唔識按掣,繼續住部機 ...
等到樓上按掣上咗去開埋門佢先醒覺 ...

手機應該要加番個PK sensor, 提醒唔睇路既主人就快PK.  詳情 回復 發表於 2019-3-25 11:05 AM
回復 支持 反對

leicafans 發表於 2019-3-25 09:27:56 來自手機 | 顯示全部樓層
手雞高iso磨皮磨到好近,冇曬細節,我都係用返爽雞……

過多兩代,應該可以接受了,而家手機加強低光補救同改善。日光日白,垃圾影出來都贏萊卡。  詳情 回復 發表於 2019-3-25 02:27 PM
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-3-25 11:05:06 | 顯示全部樓層
IvanLi 發表於 2019-3-25 07:57 AM
有乜計?
而家啲人任何時間都揸住部手雞(就快連瞓覺都係),要影相即 ...

手機應該要加番個PK sensor, 提醒唔睇路既主人就快PK.
回復 支持 反對

wch321 發表於 2019-3-25 11:57:57 | 顯示全部樓層

AI底下,攝影技術已不重要,如果你俾佢幫你構埋圖,就個個人影相都一樣,唔會有個人風格
回復 支持 反對

silence 發表於 2019-3-25 14:27:44 來自手機 | 顯示全部樓層
leicafans 發表於 2019-3-25 09:27 AM
手雞高iso磨皮磨到好近,冇曬細節,我都係用返爽雞……

過多兩代,應該可以接受了,而家手機加強低光補救同改善。日光日白,垃圾影出來都贏萊卡。
回復 支持 反對

marcotamkt 發表於 2019-3-26 08:13:55 來自手機 | 顯示全部樓層
有鬼用咩!卓頭黎,我部huawei都系AI摄影,颜色妖艳,磨皮磨到超越太陽系,骗骗c9就得!

可以SET無AI PS : 我用MATE 20, 膚色唔得, 下下要汁, 但MATE 20 PRO膚色又得, 相信係市場策略  詳情 回復 發表於 2019-3-26 10:05 AM
回復 支持 反對

leicafans 發表於 2019-3-26 09:37:22 來自手機 | 顯示全部樓層
到现时為止,只係晒死狗嘅情况下我接受手机,稍為暗D都死,大家share下相就得,一放大……

係硬件上, 手機永遠唔夠相機黎, 拍攝效果亦無法同相機相題並論, 但距離正在收窄 同意手機相一放大就瓜得, 相機由始至今都係玩 " 質數與方便的選  詳情 回復 發表於 2019-3-26 10:12 AM
回復 支持 反對

笨實XO 發表於 2019-3-26 10:05:56 | 顯示全部樓層
marcotamkt 發表於 2019-3-26 08:13 AM
有鬼用咩!卓頭黎,我部huawei都系AI摄影,颜色妖艳,磨皮磨到超越太陽系� ...

可以SET無AI

PS : 我用MATE 20, 膚色唔得, 下下要汁, 但MATE 20 PRO膚色又得, 相信係市場策略
回復 支持 反對

笨實XO 發表於 2019-3-26 10:12:44 | 顯示全部樓層
leicafans 發表於 2019-3-26 09:37 AM
到现时為止,只係晒死狗嘅情况下我接受手机,稍為暗D都死,大家share下相 ...

係硬件上, 手機永遠唔夠相機黎, 拍攝效果亦無法同相機相題並論, 但距離正在收窄

同意手機相一放大就瓜得, 相機由始至今都係玩 " 質數與方便的選擇 ", 要質數就無方便, 要方便就無質數

因為小妹年紀漸大, 我開始妥協, 接受唔放大既情況下跟相機差少少既效果可以就OK了, 要數毛既時候就用返相機
回復 支持 反對

wch321 發表於 2019-3-26 11:35:23 | 顯示全部樓層
以後的AI應該可以由模擬大自然的型態或由網上找類似的東西來做插值模型,若大多數人都分不出真假,
是手機或相機影的也不重要了。人的技術也可被取代,沒有什麼不可能的,希望創意不會吧
回復 支持 反對

charles2 發表於 2019-3-26 13:08:08 | 顯示全部樓層
C9市場大!
回復 支持 反對

笨實XO 發表於 2019-3-26 13:44:58 | 顯示全部樓層
全部用MATE 20影既, 都有汁過, 日常影相小妹收貨了

其實一般用算好好LA. 有D 影得比較好既起碼都會覺得值得留.  詳情 回復 發表於 2019-3-26 03:30 PM
回復 支持 反對

AY2007 發表於 2019-3-26 15:30:00 | 顯示全部樓層
笨實XO 發表於 2019-3-26 01:44 PM
全部用MATE 20影既, 都有汁過, 日常影相小妹收貨了

其實一般用算好好LA.
有D 影得比較好既起碼都會覺得值得留.
回復 支持 反對